Desetodnevni festival

DIZAJN FESTIVAL Više od 30 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku

Hina

foto: Zagreb Design Week

foto: Zagreb Design Week

Posljednji dan desetodnevnog festivala, u nedjelju, 20. svibnja, dodijelile su se Nagrade Zagreb Design Week Award by Julius Meinl, kojima je cilj potaknuti razvoj dizajna u Hrvatskoj.



ZAGREB – Više od trideset tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnje, peto izdanje Zagreb Design Weeka na novoj središnjoj lokaciji tog najvećeg hrvatskog festivala posvećenog dizajnu, u hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, izvijestio je u srijedu organizator.


Zagreb Design Week okupio je više od 350 izlagača iz 12 država, koji su predstavili najnovije svjetske dizajnerske trendove. Ovogodišnja tema “Suvremeno/Svevremeno” propitivala je trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni, do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao.


Posljednji dan desetodnevnog festivala, u nedjelju, 20. svibnja, dodijelile su se Nagrade Zagreb Design Week Award by Julius Meinl, kojima je cilj potaknuti razvoj dizajna u Hrvatskoj.




Prvo mjesto osvojio je Luka Palestrina Mazić za svoj projekt “Mali dom – mjesto privremenog bivanja u prirodi”, koji je rekao kako će mu kao studentu ta nagrada biti jako dobar poticaj. “Osim svog rada, tu sam radio i na izložbi Studija dizajna, tako da sam tjedan dana proveo ovdje i organizacija je stvarno junački odradila posao”, izjavio je laureat.


Druga nagrada pripala je Studiu Tumpić/Prenc suvlasnika Anselma Tumpića i Sare Prenc Opačić za njihov projekt “Contrada”, katalog kojim suvremenom svijetu predstavljaju tradicijske igre s ciljem njihova očuvanja.


“Zadovoljni smo što je žiri prepoznao naš rad, tim više jer riječ je o katalogu koji vrednuje tradicijske dječje igre u Rovinju i okolici s ciljem njihovog očuvanja, a naručitelj mu je rovinjski Ekomuzej Batana koji je ušao u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. U skladu s ovogodišnjim sloganom Zagreb Design Weeka “Suvremeno/Svevremeno”, katalog na moderan način simbolički prikazuje stare igre uz integriranje kamena, koji je nekad, za razliku od današnjih visoko tehnoloških igara, bio glavni predmet igranja.”, izjavili su primivši nagradu.


Treću nagradu dobio je studio Vau za kolekciju dizajnerskih proizvoda – Triangle, Organizator 12.3 i Circular. “Tema Suvremeno/Svevremeno poklapa se s našim pogledom na dizajn i proizvodnju. Vjerujemo u dugotrajne proizvode proizvedene od kvalitetnih materijala na održiv način.“, izjavila je Marija Ružić Vukmanović u ime nagrađenih.


O dobitnicima je odlučivao međunarodni žiri – Michael Ani (Velika Britanija), Tomislav Bobinac (Hrvatska/Austrija), Sara Ferrari (Italija) te Andrej Filetin i Davor Grünwald iz Hrvatske.


Član međunarodnog žirija, kreativni direktor Filburga Andrej Filetin, rekao je kako je ovogodišnja tema Zagreb Design Weeka privukla radove raznovrsnih tipologija i pristupa, a u odabiru najboljih vodio se time da je svevremeno uvijek i suvremeno. “Tako su se bolje vrednovali radovi koji ne pripadaju određenom trendu, bio on trenutan ili inspiriran prošlošću. Takav dizajn elegantnim odgovorima na temeljne ljudske situacije, male ili velike, postaje gotovo nevidljiv, dio našeg iskustva”, napomenuo je.


Tina Marković i Daniel Tomičić, organizatori Zagreb Design Weeka, zadovoljni su ovogodišnjim izdanjem festivala te novinama koje su posjetitelji odlično prihvatili, kao i središnju temu “Suvremeno / Svevremeno”, koja je aktualnija nego ikada. “U sve bržem svijetu nameće nam se pitanje možemo li usporiti dizajn ili ćemo nastaviti pratiti tempo koji nam se nameće”, ocijenili su.


Uz novo ime, vizualni identitet i lokaciju ovogodišnji Zagreb Design Week predstavio je u hali V, novom prostoru Tehničkog muzeja, niz dizajnerskih proizvoda s različitih područja, od mode, nakita, namještaja, uporabnih predmeta. Na izložbama su predstavljeni stoljetna tradicija češkog dizajna, nagrađivana dizajnerska rješenja, inovativni materijali, tehnologije i metode.


Posljednja tri dana festivala priređen jei sajam umjetnosti “Art Zagreb” pokrenut radi jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj.