Prizanje velikom umjetniku

Borivoj Dovniković-Bordo primio nagradu “Andrija Maurović”

Hina

Borivoj Dovniković rođen je 12. prosinca 1930. u Osijeku. Po dolasku u Zagreb 1949. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) i počeo je raditi kao ilustrator i karikaturist u novinama, a 1950. napustio je ALU i otišao u zagrebačku redakciju lista »Kerempuh«



Hrvatski filmski redatelj, animator, karikaturist, ilustrator i grafički dizajner Borivoj Dovniković-Bordo primio je večeras u novootvorenoj zagrebačkoj biblioteci i galeriji »Svijet stripa« nagradu »Andrija Maurović« za životno djelo na području hrvatskoga stripa, a kako je potvrdio i sam laureat to mu je prvo priznanje koje je dobio za strip.


Nagradu »Andrija Maurović« dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskoga stripa »Art 9«.


Na svečanosti je predstavljena i knjiga stripa »Izgubljeni svijet« –  luksuzni ‘remake’ istoimene sveske u kojoj su bili okupljeni stripovi koje je crtao Bordo, a u nastavcima su izlazili u dječjem listu »Pionir« od rujna 1951. do travnja 1952. godine.




Nakladnik i urednik knjige Veljko Krulčić rekao je da je »Izgubljeni svijet« prvi kompletno objavljeni Bordin strip. Uz taj strip vezana je i zanimljiva činjenica. Naime, podsjetio je Krulčić, strip je nastao na temelju pustolovno-fantastičnoga romana »Izgubljeni svijet« koji je Arthur Conan Doyle napisao 1912., a četrdesetak godine kasnije odlučili su ga u strip prenijeti scenarist Marcel Čukli i crtač Borivoj Dovniković-Bordo, pod patronatom urednika Mladena Bjažića.  


Istaknuo je da je autorica jednog od popratnih tekstova u knjizi Ivana Kukić Rukavina u eseju »Od knjige do stripa« istražila da je prva stripska adaptacija toga romana nastala baš u Zagrebu.‘Stripofili’ Želimir Kosović i Željko Mišak posvjedočili su kako su u svojoj dječačkoj dobi s nestrpljenjem očekivali svaki nastavak stripa. Kosović je  izdavačima i posudio svoj primjerak sveske »Izgubljeni svijet« koja je retuširana kako bi izdanje knjige, objasnio je Krulčić, bilo što bolje.

Sam Bordo je napomenuo da je za honorar od toga stripa, koji je iznosio 3000 dinara, »kupio talijanski štof i sašio elegantno odijelo«, dodavši kako se tada crtačima stripa plaćao njihov rad.   


Borivoj Dovniković rođen je 12. prosinca 1930. u Osijeku. Po dolasku u Zagreb 1949. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) i počeo je raditi kao ilustrator i karikaturist u novinama, a 1950. napustio je ALU i otišao u zagrebačku redakciju lista »Kerempuh«.


S grupom karikaturista napravio je prvi hrvatski umjetnički animirani film »Veliki miting«, a nešto kasnije bio je suosnivač »Duga filma« – tvrtke specijalizirane za proizvodnju animiranog filma. Animirao je na filmovima braće Neugebauer (između ostalog i »Veliki miting«). Nakon što je odslužio vojni rok 1957. pridružuje se Vukotiću, Kristlu, Kostelcu, Grgiću, Neugebauerima, Marksu, Boureku i drugima u tadašnjem Zagreb filmu.


Od samog početka je u organizaciji Animafesta, a od 1977. do 1982. je član izvršnog odbora ASIFA-e – međunarodnog udruženja animiranog filma.


Za svoj rad dobio je i brojna inozemna priznanja.