Predstavljen program

21. MFF Berlin kao partner, “Srbenka” na tapetu

Sara Zorović

Foto: Samir CERIĆ KOVAČEVIĆ

Foto: Samir CERIĆ KOVAČEVIĆ

Osim hrvatske premijere »Srbenke« Nebojše Slijepčevića, MFF će ugostiti niz intrigantnih autora,  poput Debre Granik (»Ne ostavljaj traga«), Nurija Bilgea Ceylana (»Drvo divlje kruške«), Kirila Serebrenikova (»Ljeto«), Anje Kofmel (»Chris the Swiss«)



AGREB Program ovogodišnjeg, 21. motovunskog filmskog festivala predstavljen je u zagrebačkoj Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti točno tri tjedna prije njegova početka. Direktor festivala Igor Mirković zajedno je sa selektoricom glavnog programa Milenom Zajović te ravnateljem Goethe-Instituta Hrvatska Matthiasom Müller-Wieferigom i predstavnikom HT-a Richardom Breškovićem govorio o posebnosti ovogodišnjeg programa.


Festival se održava od 24. do 28. srpnja na dobro poznatoj srednjovjekovnoj lokaciji na 270 metara nadmorske visine s pogledom na bogatu dolinu rijeke Mirne. Iako ljubitelji ovog festivala već znaju što očekivati, Igor Mirković izjavio je da su se malo kojoj godini veselili kao što se vesele ovoj.


– Festival su prije svega ljudi. Ove godine dio festivala bit će Rade Šerbedžija ali po prvi put i Mustafa Nadarević, kojima ćemo obojici dodijeliti priznanje »Pedeset godina«, koliko je prošlo od njihovih filmskih debija – izjavio je Mirković.Drugu nagradu festivala »Maverick Motovuna« primit će prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme Ruben Ostlund, jedan od najvećih europskih redatelja današnjice, autor »Kvadrata« i »Turista«, a u čiju će se čast na motovunskom tlu sagraditi i autentični kvadrat iz njegova posljednjeg filma.

Ove je godine zemlja partner festivala zapravo grad, i to multikulturalni Berlin, iz kojeg će stići 20 filmova i umjetnika. Žiri će se tako sastojati od pet filmaša iz raznih zemalja, ali s berlinskim adresama. Iz Berlina nam dolazi i izložba »Zidovi i mostovi«, inspirirana rušenjem zidova i stvaranjem mostova između ljudi, unutar koje će se predstavljati 13 umjetnika koji tamo žive, a dolaze s naših prostora.




Selektorica Milena Zajović najavila je neke od najintrigantnijih autora ovogodišnjeg festivala, poput Debre Granik (»Ne ostavljaj traga«), Nurija Bilgea Ceylana (»Drvo divlje kruške«) i Kirila Serebrenikova (»Ljeto«). Festival će sadržavati i tri dugometražna hrvatska filma autora Nebojše Slijepčevića (»Srbenka«), Anje Kofmel (»Chris the Swiss«) i Barbare Vekarić (»Aleksi«).


Neki od zanimljivih filmova su i »Profil« redatelja Timura Bekmambetova o novinarki koja preko facebooka prati način na koji ISIL mami mlade Europljanke u Siriju, a radnja se u potpunosti odvija na ekranu kompjutora, kao i hrvatska premijera glazbenog dokumentarca o kontroverznoj britanskoj reperici Matangi/Mayi/M.I.A., nedavnoj gošći »Filozofskog teatra« Srećka Horvata, poznatoj po čvrstim političkim stavovima. Program festivala obuhvaća mnogobrojne aktivnosti kojima se posjetitelji vesele još od kraja prošlogodišnjeg izdanja, a i ove godine organizatori preko svojih internetskih stranica nude pomoć oko prijevoza i smještaja na samom festivalu.


S. CERIĆ KOVAČEVIĆ