PHOTORI 2018

Nagrađivani autori na startu: Pobjednici URBAN Photo Awardsa u Galeriji Principij

Jasmin Đečević

Sandro Di Camillo: Via Rupta

Sandro Di Camillo: Via Rupta

URBAN Photo Awards međunarodni je fotografski projekt koji organizira Udruga za kulturni aktivizam dotART iz Trsta



RIJEKA U Galeriji Principij od ovoga se tjedna može pogledati izložba fotografija Brune Houdayera, Michelea Grassija, Paola Romanija i Sandra Di Camilla, pobjednika ovogodišnjeg URBAN  Photo Awardsa, međunarodnog fotografskog projekta koji organizira Udruga za kulturni aktivizam dotART iz Trsta.


Ovom  izložbom, koja ostaje otvorena do 30. kolovoza, ujedno započinje riječki festival fotografije PHOTORI 2018, navode iz Fotokluba Rijeka.


Bruno Houdayer je francuski vizualni umjetnik i kreativni dizajner. Njegov fotografski rad na granici je između figurativne i apstraktne fotografije.




»Njegova umjetnička, slikarska vizija nastoji kontinuirano istraživati svjetlost, teksturu, općenito strukturu slike. Tijekom realizacije svojih slika umjetnik želi podijeliti emocionalni i vizualni osjećaj nutarnjega i vanjskoga mira«, kaže se u najavnom tekstu izložbe.


Drugačiji Rim


Michele Grassi diplomirao je u području kemije, ali ga strast odvodi u fotografiju. Pored svog umjetničkog rada sudjeluje i koordinira niz predavanja o fotografiji, a na ovoj izložbi se predstavlja s nizom fotografija koje propituju potragu za malim privatnim prostorom u globaliziranom prostoru jedne od najvažnijih metropola svijeta, u New Yorku.


Paolo Romani rođen je u Rimu i trenutno radi na dugoročnom projektu o svom rodnom gradu »Rome Otherwise«.


»Ovaj projekt ima za cilj pokazati rodni grad počevši od riječi »inače«. To je zato što su milijuni ljudi fotografirali Rim, pa pokušavam prikazati Vječni grad na drugačiji način. Ovo nije  klasična ulična fotografija, a nisu ni razglednice poput slika sa specijalnim efektima. »Inače« je zbog analogne kamere koju većinu vremena koristim, kamere koja snima  u kvadratnom formatu. »Inače« je zbog neobičnih mjesta i /ili situacija koje pokušavam snimiti. Moja je namjera pružiti pravu različitu ideju ovog dobro poznatog grada korištenjem klasične analogne tehnologije, u kojoj eksperimentiram s tehnološkom obradom materijala te snimajući različitim brzinama zatvarača.«, navodi se u popratnom materijalu.


Neobično putovanje


Sandro Di Camillo talijanski je fotograf čiji se rad  zasniva na eksperimentu, istražujući fotografski jezik prvenstveno kao kreativni alat. Studirao je na  Accademia di Belle Arti di Roma (1999.- 2004.), a 2007. diplomirao je na Institutu za fotografiju i komunikaciju Integrata di Roma. 


»Projekt Via Rupta, s kojim se ovdje predstavlja, je niz fotografija, niz slika, fragmenata putovanja, nepovezanih, ponekad shizofrenih, daleko od logike putnika u klasičnom smislu. Ovdje se govori o putovanju koje je neophodno, ali ipak nepoželjno i nesputano, s odredištem koje ima više mitološko poetičkih osobina primitivnog vjerskog rituala, nego pozicije koja se može osvojiti u 21. stoljeću«, kažu organizatori.


Tršćanski dotART djeluje od 2011. godine, a u njihovim projektima je do sada sudjelovalo  nekoliko desetaka tisuća fotografa.