Kazalište Ulysses

“Mate Parlov” postao “Doručak šampiona”

Vanesa Begić

Zaštitili ime Mate Parlov – Mira, Laura i Matko Parlov  / snimio N. LAZAREVIĆ

Zaštitili ime Mate Parlov – Mira, Laura i Matko Parlov / snimio N. LAZAREVIĆ

Obitelj je zabranila korištenje imena Mate Parlova, pa su autori promijenili naslov predstave koja će pretpremijerno ipak biti izvedena 11. kolovoza u utvrdi Minor na Malom Brijunu



Dugo najavljivana premijera Kazališta Ulysses »Mate Parlov«, nadahnuta životom i uspjesima najvećeg pulskog i hrvatskog boksača, sportaša koji je preminuo prije devet godina, neće se održati pod tim naslovom. Razlog tome je zabrana korištenja imena sportskog velikana koju je inicirala njegova udovica, a o čemu su se prve vijesti pojavile prije dva dana, odnosno nešto više od dva tjedna prije premijere.


– Predstava će biti izvedena, ali ne pod naslovom »Mate Parlov«, nego pod naslovom »Doručak šampiona« – saznali smo iz Kazališta Ulysses.


– Razgovarali smo s obitelji Parlov koja nam nije dala pravo da koristimo njegovo ime u predstavi, jer ga je zaštitila u kulturne, sportske i druge svrhe – dodaju iz Kazališta Ulysses.




Novi naslov predstave koju režira mladi Puljanin Aleksandar Švabić bit će »Doručak šampiona«, na programu je 11. kolovoza, pretpremijerno u utvrdi Minor na Malom Brijunu. Dan kasnije održat će se premijera. U predstavi glume Slavko Štimac, Dejan Dedić, Katarina Bistrović-Darvaš, Lucija Šerbedžija i Jerko Marčić. Daljnje izvedbe ove predstave na rasporedu su 13, 14, 15. i 16. kolovoza.



Inače, »Doručak šampiona« je i naslov knjige Kurta Vonneguta, a postoji i istoimeni film u kojem glume Bruce Willis, Albert Finney i Nick Nolte. No riječ je o posve drugoj temi koja nema nikakve veze s onime što želi prikazati predstava Kazališta Ulysses.



Zaštitili ime


Inače, predstava je koprodukcija Ulyssesa i BITEF-a, a na web stranicama brijunskog kazališta već je promijenjen njen naslov. Predstava je inspirirana pulskom boksačkom legendom, ali na način da prikaže ono što je jedan veliki šampion predstavljao u široj svijesti mnogih koji žive na ovim prostorima. Dakle, ne referira se na Parlova kao osobu i sportaša, nego na jednog velikog šampiona, boksača – navode iz Ulyssesa.


Kontaktirali smo i obitelj Parlov koja nam je rekla: »Nakon što smo (nažalost) putem medija upoznati s namjerom održavanja premijerne predstave posvećene liku i djelu Mate Parlova, pod naslovom ‘Mate Parlov’, još 17. lipnja 2017. uputili smo dopis Kazalištu Ulysses i redatelju Aleksandru Švabiću koje smo obavijestili da smo, s ciljem sprečavanja nekontroliranog i protupravnog korištenja imena i prezimena Mate Parlov, prijavili i zaštitili u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo verbalni žig MATE PARLOV, te da za korištenje imena i prezimena Mate Parlov treba ishoditi suglasnost obitelji koja je vlasnik zaštićenog djela i lika Mate Parlov.


Želimo naglasiti da je komunikacija s Kazalištem Ulysses nastala tek nakon što im je s naše strane upućen dopis u kojem je zatražen dogovor s obitelji. Izgledno je da u suprotnom do komunikacije ne bi nikad ni došlo. Štoviše, od slanja dopisa 17. lipnja, iz Kazališta se nisu oglasili do 12. srpnja, kada tek traže sastanak s obitelji. Scenarij je obitelji dostavljen 19. srpnja, nakon čega je odmah uslijedio pisani odgovor. Stoga, nikakvog zavlačenja od obitelji Parlov nije bilo.


Slijedom događaja i objave neistina u novinama kojima se krivnju zbog neodržavanja predstave pod imenom ‘Mate Parlov’ želi prebaciti na obitelj, prisiljeni smo pred nadležnim sudom zatražiti zaštitu povrede naših prava, kako od strane Kazališta Ulysses zbog korištenja sve ovo vrijeme imena Mate Parlov u komercijalne svrhe, te Jutarnjeg lista za sramotne izjave i širenje neistina po pitanju zavlačenja od strane obitelji.


Autorska preporuka


Obitelj je otvorena za sve inicijative kojima se na dostojanstven način želi održati živom uspomenu na Matu Parlova. Krajnje je neprimjereno dovoditi obitelj pred gotov čin, bez ikakvih informacija i saznanja o nakanama, a o kojima saznajemo iz medija. Poznato je da Mate Parlov nije želio da se zadire u njegov život te se protivio svakoj reklami izvan boksa. Stoga, spremni smo na sve suradnje, razgovore i dogovore o inicijativama u kojima se s minimalno pijeteta pristupa liku i djelu Mate Parlova« – stoji u priopćenju obitelji Parlov.


Inače, autori teksta su Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Nataša Rajković koja je i dramaturginja. Glazbu za predstavu napisao je Damir Urban, a scenski pokret rad je Staše Zurovca.


Druga je to predstava u režiji mladog Puljanina Aleksandra Švabića za Kazalište Ulysses. Prošle je godine režirao Fassbinderovog »Stranca« koji je bio ispraćen ovacijama. To je bio prvi put da jednu Ulyssesovu predstavu režira jedan Puljanin, odnosno netko iz Istre.