Hrvati na sajmu knjiga

U Leipzigu se svaki autor može osjećati kao zvijezda

Davor Mandić

Zadovoljna sudjelovanjem u Leipzigu, večeras gostuje u Dnevnom boravku u Rijeci – Marina Vujčić / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Zadovoljna sudjelovanjem u Leipzigu, večeras gostuje u Dnevnom boravku u Rijeci – Marina Vujčić / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Naša delegacija u Leipzigu brojala je tek dvoje autora – Marinu Vujčić i Kristiana Novaka. Oni su izabrani ponajprije zato što su se u svojim djelima bavili temama koje su korespondirale s ovogodišnjom temom Sajma, vezanom uz bijeg, prognanstvo, izbjeglištvo



RIJEKA Ovogodišnji hrvatski nastup na netom završenom Lajpciškom sajmu knjiga kao da je bio pripremljen i obavljen u najvećoj tajnosti. O domaćoj ekspediciji na jedan od najvećih europskih knjižnih sajmova, koji se sjeća i velikog partnerstva s Hrvatskom 2008. godine, kod kuće smo saznavali s internetskih stranica Sajma. Dobro upućeni kažu da je dobro da je i tako bilo, obzirom na stani-pani u Ministarstvu kulture, proračun koji nije operativan i sve ostalo što se vezuje uz novu vlast.


Budući da je odlazak organiziran u posljednji trenutak, štand je bio nešto manji nego prijašnjih godina, no navodno je tih 30 četvornih metara izgledalo veće nego što jest. Nastup je u osnovi organizirala Traduki mreža, koje je Hrvatska član, tako da samostalnog nastupa nije bilo, što znači da nije bilo potrebe ni za uslugama velike promotorice hrvatske knjige u Njemačkoj Alide Bremer.


Naša delegacija brojala je dvoje autora – Marinu Vujčić i Kristiana Novaka. Oni su izabrani ponajprije zato što su se u svojim djelima bavili temama koje korespondiraju s ovogodišnjom temom Sajma, vezanom uz bijeg, prognanstvo, izbjeglištvo. Marina Vujčić kaže da njemačka publika očekuje da pisci s Balkana pišu o ratu i toj vrsti izbjeglištva, pa im je bilo zanimljivo kako njen lik u romanu »A onda je Božo krenuo ispočetka« zapravo ne bježi od društveno-političkih okolnosti.




– Na to sam im rekla da se politika mnome bavi svaki dan i da je moje pisanje zapravo jedini teritorij na koji politika nema pristupa, gdje ja imam potpunu kontrolu. Mislim da je i to neka vrsta angažiranosti – nudite mi nakaradni svijet u kojem vladaju kriminal, korupcija i nasilje, a ja vam vraćam svijetom u kojem toga nema – kaže Vujčić.


Njeno iskustvo nastupa je odlično. Posebno je upamtila »Balkansku noć«, na kojoj je shvatila da Nijemci obožavaju čitanja.


– Nije im problem 20 minuta slušati odlomke iz romana. Na tom događanju bilo je osmero autora s Balkana, prostor je bio pun, stajalo se na nogama, a od svakog od nas njemački glumci čitali su odlomke po 15-ak minuta – kaže Vujčić, fascinirana činjenicom da rijeke ljudi dolaze na sajam i kupuju ulaznice samo da bi se informirali o novim knjigama, jer ih se zapravo može kupiti samo na jednom mjestu. I to bez popusta, jer popusti obezvređuju knjigu.


Iako poslovni segment nikad nije bio u glavnom fokusu Leipziga – za to je zadužen Frankfurt – ova je godina donijela jednu novost, pa je tako Novak imao priliku nastupiti ispred knjižnih profesionalaca u programu Book Pitch, u ekskluzivno odabranoj ekipi desetero autora. Imao je pet minuta za predstavljanje, a brojni kontakti nakon toga otvaraju mogućnost i za možebitni prijevod na njemački jezik.


Sličnome se nada i Vujčić, u isto vrijeme svjesna da brojni ostvareni kontakti ne znače nužno i objavljivanje u Njemačkoj, ali su lijep prilog fokusiranosti Leipziga na autora, pri čemu se baš svaki može osjećati kao zvijezda.