"Put u Gonars"

Razgovor o djelu u Gradskoj knjižnici Rijeka: Nikola Petković zaključuje Mjesec hrvatske knjige

Sanda Milinković

FOTO/Sergej Drechsler

FOTO/Sergej Drechsler

Sveučilišni profesor i književnik na Trsatu će razgovarati o romanu "Put u Gonars"



Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka bit će zaključen susretom s  književnikom Nikolom Petkovićem i razgovorom o njegovom romanu “Put u Gonars”. Razgovor će se održati ovoga petka (15.11.) u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka.


Bakar. Drugi svjetski rat. Mlada žena usred noći odvedena je i internirana u Gonars, fašistički logor u Italiji. Iza nje ostaju četverogodišnja kći i suprug. Što je proživjela u spektaklu jada i ljudske degradacije? Kako su nakon njezinog odlaska živjeli njezina kći i suprug? Kako oni pored kojih je dotad svakodnevno prolazila? Je li logor ikad napustila? Je li on ikad napustio nju? Nikola Petković oko motiva logora, u koncentričnim krugovima, mijenjajući rakurse pripovijedanja, priča romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu – priču malih povijesti Grada koji je, na jedinstven način, ujedno i glavni lik, doznajemo od Gradske knjižnice Rijeka.


Tretirajući povijest kao književnost i fikcionalizirajući zbilju Grada i njegovih stanovnika, Petković priča o njihovim snovima, patnjama i zagubljenim iluzijama.




Nikola Petković (1962.) je književnik, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik, prevoditelj i scenarist. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za kulturalne studije i Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Predstojnik je katedre za Europske studije. Znanstvene i stručne radove, poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao i objavljuje u mnogim domaćim i inozemnim zbornicima, listovima, časopisima. Bio je predsjednik Hrvatskog društva pisaca od 2011 do 2018. godine.