Dvorana Vijenac

Predstavljena knjiga Zdravka Tomca “Crveni predsjednik”

Hina

O knjizi, u kojoj autor detaljno obrazlaže etičku optužnicu Hrvatskoga nacionalnoga etičkog sudišta (HNES) protiv predsjednika Republike Ive Josipovića za veleizdaju, govorili predsjednik HNES-a Zvonimir Šeparović, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, sisački biskup mons. Vlado Košić i autor knjige



ZAGREB Knjiga ratnoga potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Zdravka Tomca “Crveni predsjednik” predstavljena je večeras u dvorani Vijenac na zagrebačkom Kaptolu.


O knjizi, u kojoj autor detaljno obrazlaže etičku optužnicu Hrvatskoga nacionalnoga etičkog sudišta (HNES) protiv predsjednika Republike Ive Josipovića za veleizdaju, govorili predsjednik HNES-a Zvonimir Šeparović, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, sisački biskup mons. Vlado Košić i autor knjige, a optužnicu i dijelove teksta iz knjige čitao je dramski umjetnik Božidar Alić.


Šeparović smatra kako je Tomac podastro javnosti istinu o Ivi Josipoviću, koji je, kako kaže, crveni predsjednik. Navodi i kako autor smatra da je prvi cilj knjige odgovoriti na pitanje je li Josipović bio uspješan predsjednik ili prava katastrofa čiji bi još jedan mandat bio put u propast. Tomac odgovara i na pitanje kakav je Josipovićev lik, imali on svoju tamnu stranu i na koji je način, kako kaže Šeparović, u javnosti nametnuta lažna slika o Josipoviću.




Predsjednik HNES-a je najavio i podizanje etičkih optužnica protiv čelnice Documente Vesne Teršelič i Carla Bildta, švedskog ministra vanjskih poslova i bivšeg visokog predstavnika u BiH.


Tomac argumentira etičku optužnicu, a posbno u dijelovima koji govore o Josipovićevu odnosu prema Domovinskom ratu i braniteljima, nijekanju komunističkih zločina te temeljnih hrvatskih nacionalnih vrijednosti, ustvrdio je Miroslav Tuđman.


Podsjetio je kako je predsjednik Republike prije nego što je posjetio branitelje koji prosvjeduju, svratio na obilježavanje obljetnice Documente, proglasivši tu udrugu na čelu s Vesnom Teršelič “našom savjesti”.


Ocijenio je kako se udruga Documenta zauzimala da hrvatsko vojno i političko vodstvo bude osuđeno na Haaškom tribunalu te dodao kako i dalje izjednačavanjem krivnje kriminalizira Domovinski rat. “Josipović se prema hrvatstvu odnosi kao agnostik prema Bogu”, ocijenio je Tuđman, dodavši kako je Josipović zarobljen u jugoslavensku prošlost.


Ocijenio je kako Josipović interpretira tuđmanizam na način kao da SDP pokušava Tuđmana oteti HDZ-u.


Miroslav Tuđman istaknuo je i kako Tomac svojom knjigom postavlja i pitanje hoće li Josipović na sljedećim izborima biti izabran ponovno za predsjednika države da bi Hrvatska otišla u propast ili će birači izabrati prvu hrvatsku predsjednicu.


Biskup Košić ocijenio je kako Josipović govori neistine te podsjetio na njegovu tezu da je papa u redu, ali nisu u redu hrvatski biskupi. “Šutio je kad je bivši ministar Jovanović napadao Crkvu i uvodio zdravstveni odgoj u škole”, rekao je dodavši kako je vlast na čelu s Josipovićem pokušala iskoristiti mandat da ateizira hrvatsko društvo.


Prozvao ga je da laže jer se pred papom zauizima za obitelj, a sudjelovao je u kampanji protiv obitelji i braka. “Ne vjeruje, a dolazi na mise”, rekao je Košić dodavši kako to zbog nazočnosti kamera koristi isključivo za vlastitu promidžbu, što je zloporaba vjere u političke svrhe.


Po Košićevim riječima, Josipović brani komunizam i njegove zločine, a proziva one koji upozoravaju na masovna komunistička smaknuća nedužnih ljudi i svećenika, kao što je to primejrice slučaj u Sisačkoj biskupiji. “Uvodi radikalni sekularizam, omalovažava Domovinski rat i bori se protiv branitelja”, ocijenio je sisački biskup.


Tomac je istaknuo kako u knjizi dokazuje svu štetnost i pogubnost Josipovićeve vanjske i unutarnje politike. Ta se politika, ustvrdio je, može nazvati antinarodnom i protuhrvatskom.


Knjigu “Crveni predsjednik” objavili su nakladnici Tkanica i Grafok. Zdravko Tomac rođen je u Garčinu 1937. Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, postao je aktivni publicist te objavio više knjiga.