U 30 gradova i 100 knjižara

Povratak čitanju knjiga – tjedan 24-satnog čitanja diljem Hrvatske

Maja Hrgović

Uz manifestaciju objavljena je knjiga priča 18 autora o putovanjima koju će kupci knjiga u knjižarama dobiti besplatno



ZAGREB Novu šansu za prevladavanje averzije prema čitanju Hrvati će dobiti Tjednom dobre knjige, bujnom i raznolikom manifestacijom koja će od 14. do 20. travnja, u trideset gradova i stotinu knjižara, pozivati na čitanje brojnim okruglim stolovima, tribinama, promocijama…


Prvo izdanje Tjedna, pokrenuto pri Udruzi za zaštitu prava nakladnika »Zana« (a inicijatorice su Zdenka Gold i Vlatka Jeh), trebalo bi postaviti temelje za dugu tradiciju, kakvu primjerice ima Nizozemska. Nedavno su predstavljene ključne točke programa, među njima i svježe objavljena knjiga priča o putovanjima koju će u Tjednu dobre knjige svi kupci u knjižarama dobiti besplatno. 


Urednica poklon-knjige »Blizine,nigdine i fritule« Jadranka Pintarić predstavila je ovo jedinstveno izdanje u kojemu autorski sudjeluje 18 pisaca i spisateljica.




Ivana Simić Bodrožić, Predrag Lucić, Julijana Matanović, Edo Popović, Marinko Koščec, Rade Jarak, Olja Savičević Ivančević, Robert Perišić, Igor Rajki, Sanja Lovrenčić i drugi, napisali su ekskluzivno za ovu prigodu po jednu kratku priču o putovanjima.


Putovanje je, kako sugerira zaigrani naslov, shvaćeno prilično široko: ima tu priča o čergarenju, o hodanju po meridijanima, ali i o mjerenju unutarnjih beskraja, nigdina, daljina i blizina. Promocija knjige bit će održana u pet hrvatskih gradova (u Rijeci je predstavljanje zakazano za subotu, 16. travnja, u jazz klubu »Tunel«). 


Među glazbenim kvizovima, razgovorima, putopisnim predavanjima i radionicama za djecu, posebno se zanimljivim čini onaj dio programa koji će na 24 sata otvoriti parlaonicu u sedam hrvatskih gradova – u sklopu inicijative »Sedam gradova čita sedam dana (i noći). 


– Radi se o čitateljskoj štafeti tijekom koje će Pula, Koprivnica, Split, Osijek, Zadar, Varaždin i Zagreb jedan za drugim čitati na glas po 24 sata. Čitat će književnici, studenti, djeca, odrasli, poznati i zasad nepoznati – rekla je Vlatka Jeh. 


 Ova kulturno-aktivistička kampanja, koja želi knjigama i čitanju vratiti izgubljeni sjaj, udružena je i s dijelom misleće estrade pa tako u nekim programima sudjeluju glumci, pjevači, voditelji… Najavu manifestacije podržali su Ida Prester i Robert Kurbaša, a »ambasador« Tjedna je Hrvoje Šalković, strastveni putnik.