Dnevnik Anne Frank

Novo izdanje najpoznatijeg dnevnika na svijetu donosi dosad neobjavljene ispravke same djevojčice

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

U Njemačkoj izlazi posebno izdanje "Dnevnika Anne Frank", autorice koja bi 12. lipnja navršila 90. godina.



Jedno od najvažnijih djela svjetske književnosti nastalo je kao zapis nevine djevojčice o ratnim strahotama. Anne Frank, punim imenom Anneliese Marie, započela je s pisanjem u dnevnik na svoj rođendan, 14.6.1942. godine.


Djevojčica je s obitelji preselila iz rodnog Frankfurta u Amsterdam 1933. godine. Razlog je bio uspon Hitlera na vlast, dolazak nacista i širenje njihovog pokreta mržnje prema svim ostalim narodima, poglavito Židovima. 


Anne Frank je njemačko državljanstvo izgubila 1941. godine, a s obitelji je pobjegla u sklonište godinu dana kasnije. Anne je u skrovištu unutar skrivenog ureda provela više od dvije godine, ne sluteći da će njezini zapisi pružiti vrijedno svjedočanstvo jednom od najtužnijih, najbrutalnijih i potpuno neljudskih razdoblja svjetske povijesti.




„Dnevnik Anne Frank“ je od svog prvog izdanja preveden na 60 svjetskih jezika i uvršten u organizaciju „Memory of the World Register“ koja prikuplja vrijednu dokumentaciju iz čitavog svijeta, čuvajući ju od uništenja.


Novo će izdanje prikazati dosad neobjavljenu verziju dnevnika, kao i tzv. „B verziju“, koja se odnosi na autoričine izmjene originalnog rada – verziju za koju se Anne nadala da će ugledati police knjižara nakon završetka Drugog svjetskog rata.


„Ovo je jedinstvena knjiga koja prenosi ono za što se zalažemo i za što kao izdavači brinemo – obrazovanje, ljudska prava i vrijeme nacionalnog socijalizma“, rekao je Alexander Roesler (izdavačka kuća „Fischer“), a prenosi Deutschland.


„Ova je knjiga centar identiteta naše izdavačke kuće“, dodaje.


Anne Frank je preminula zbog tifusa u nacističkom koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. godine, dva mjeseca prije oslobođenja. Njezin je otac bio jedini član obitelji koji je preživio strahote holokausta, objavivši dnevnik djevojčice 1947. godine.