Nova knjiga

Branko Maleš “Mutno”: Novi stihovi najradikalnijeg poetskog mistika u Hrvatskoj

Doris Žiković



ZAGREB U Biblioteci Poezije, u 10. kolu, u izdanju Hrvatskog društva pisaca, izašla je nova knjiga Branka Maleša »Mutno«. Riječ je o sedmoj autorovoj zbirci stihova koju je uredio Ervin Jahić. Tu uopće nema proizvoljnosti, ne nipošto, smatra Jahić, ističući da nas Malešovi novi stihovi vraćaju u prazoru čovječanstva, kad je (naj)prvo bila gesta.


– Maleš je najradikalniji poetski mistik u modernoj hrvatskoj poeziji, odnosno najustrajniji u svojoj ekscentričnosti, ali i najizopćeniji domaći poetski praktičar iz svijeta koji bez skrupula i milosti zastupa masovno življenje, masovnu kulturu i masovan jezik. Riječju, pjesnički živ!, dodaje Jahić ističući da Maleš u ovim stihovima, kako se s nepravom može pomisliti, ne infantilizira; prije bi se reklo da parodira i da duhovitošću terapeutizira »ovo prazno sada« i bijedu stvarnosti, sve te (naše) ništice i ništilišta.


Jahić zaključuje da Malešovo patetično biće upravo vjeruje da je estetika bez etike luk i voda, veliko (nimalo sjajno) ništa. Zato se sklanja u selektivno sjećanje kao mogućnost ne samo antropocentričnoga izbavljenja. Branko Maleš (1949) objavio je je petnaest vlastitih knjiga (poezija, esejistika, kolumnistika) te dvadesetak kritičarskih izbora iz djela hrvatskih pisaca.