Memoari bivšeg menadžera

Autobiografija Alexa Fergusona najprodavanija knjiga u Britaniji

Hina

Na drugome je mjestu »Inferno« Dana Browna s gotovo 630 tisuća tiskanih prodanih primjeraka u 2013



ZAGREB – Memoari bivšeg menadžera nogometnog kluba Manchester United Alexa Fergusona najprodavanija su tiskana knjiga u Velikoj Britaniji u protekloj godini, piše britanski Guardian.


Fergusonova »Moja autobiografija« prodana je od listopada u gotovo 650 tisuća primjeraka i postala je najbrže prodavana publicistička knjiga ikad objavljena.


Na drugome je mjestu »Inferno« Dana Browna s gotovo 630 tisuća tiskanih prodanih primjeraka u 2013. Iako je to dosta manje od 1,2 milijuna koliko je u godini objave prodano prethodnog Brownovog trilera sa simbologom Robertom Langdonom »Izgubljeni simbol«, nije i zabrinjavajuće – jer tada nije postojalo tako kao danas razvijeno tržište e-knjiga.Treći je na listi najprodavanijih tiskanih knjiga, koju sastavlja tvrtka Nielsen BookScan, triler »Gone Girl« američke spisateljice Gillian Flynn.

Glumac David Jason uspješno se probija sa svojim memoarima o životu u showbiznisu s gotovo 300 tisuća prodanih primjeraka, što ga je pozicioniralo na deseto mjesto. Tik iza njega je J.K. Rowling sa svojim prvom knjigom za odrasle »Prijevremeni izbori«, s prodanih gotovo 275 tisuća primjeraka u tiskanom obliku.




Paralelno s rastom tržišta elektroničkih knjiga, tržište tiskanih knjiga bilježi kontinuirani pad. Prema prvim pokazateljima, prodaja tiskanih knjiga u Britaniji u protekloj je godini pala gotovo devet posto u odnosu na 2012., kada je zabilježen pad od četiri posto u odnosu na godinu koja je prethodila. Taj je pad dijelom posljedica gospodarske krize, ali i sve veće popularnosti knjiga u digitalnom obliku.