Centar »Gervais«

Tenor Marko Fortunato: ‘Opereta za mene predstavlja osvježenje’

Kim Cuculić

Foto:Marko Gracin

Foto:Marko Gracin

Moglo bi se reći da je opera introvert, a opereta ekstrovert. Opera »hrani« introverta u meni, a opereta ekstroverta



OPATIJA – U petak, 4. listopada, s početkom u 20 sati u velikoj dvorani Centra »Gervais« publika će moći uživati uz nezaboravnu glazbu Lehara, Rossinija, Kalmana, Straussa i mnogih drugih. Na Večeri opereta u Opatiji nastupit će nacionalna prvakinja Kristina Kolar (sopran), Vanja Zelčić (sopran), Marko Fortunato (tenor), Robert Kolar (bariton) i maestro Igor Vlajnić (klavir). Uoči opatijskog koncerta Marka Fortunata, solista Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, pitamo što mu znači ovaj nastup:


– Drago mi je što su me moji kolege i kolegice pozvali da surađujemo na ovom projektu. Nikad nisam pjevao u ovoj opatijskoj dvorani, pa se iznimno veselim novom iskustvu. Opereta za mene predstavlja nešto drugačije. Ona nije moj prvi žanr, više volim drame i dosta ih radim. Zato Večer opereta za mene predstavlja svojevrsno osvježenje. Opereta zahtijeva puno više akcije od opere.


Moglo bi se reći da je opera introvert, a opereta ekstrovert. Opera »hrani« introverta u meni, a opereta ekstroverta. Opereta traži da sve bude nekako prenaglašeno i to je u svakom slučaju za mene drugačije iskustvo – kaže Fortunato.




Marko Fortunato osvojio je brojne nagrade na domaćim i regionalnim natjecanjima.


Izdvajaju se njegove uloge u operama: »The Turn of the Screw« (Prologue/Peter Quint), »Oedipus rex« (Oedipus, king of Thebes/Shepherd), »The Magic Flute« (Tamino), »Don Giovanni« (Don Ottavio), »La Traviata« (Gastone), »Lucia di Lammermoor« (Normanno), »Evgenij Onjegin« (Triquet), »Klotho« (Vari), »Giulio Cesare in Egitto« (Sesto), »Didona i Eneja« (Eneja), »Otello« (Cassio), »Macbeth« (Macduff), »Falstaff« (Bardolph), »Nikola Šubić Zrinjski« (Lovro Juranić), »Romeo i Julija« (Tebaldo) i druge.