Riječki teatar

Prihvaćeno izvješće “Zajca”: Kazalište još plaća dugove bivše uprave

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Nakon izlaganja intendanta i rasprave, izvješće je prihvatilo 18 vijećnika, pet je bilo protiv, a sedam suzdržano



RIJEKA S 18 glasova za, 5 protiv i 7 suzdržanih usvojeno je izvješće o radu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka za 2016. godinu, koje je bilo dodatak dnevnom redu šeste sjednice Gradskog vijeća. Kako je podsjetio intendant Marin Blažević, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine realizirana su 382 programa s 92.062 posjetitelja.


– Pridodamo li tome i Riječke ljetne noći, koje broje 11.155 posjetitelja u 44 programa, HNK tijekom 2016. godine bilježi 426 programa i 103.217 posjetitelja. Evidentirani programi uključuju premijere i reprize Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta, koncerte, koprodukcije, gostovanja u zemlji i inozemstvu, Riječke ljetne noći te ostala događanja i prigodne programe u vidu organiziranih razgleda Kazališta, promocija knjiga, tribina, predavanja, okruglih stolova, programa Diplomirani gledatelj i Kazališni sabor – kazao je Blažević, dodavši da bi financijski pokazatelji vjerojatno bili još bolji da se riječki HNK ne mora baviti saniranjem dugova bivše kazališne uprave.


Blažević je istaknuo i da Kazalište nastavlja s prijavljivanjima za međunarodno financiranje. Odbor za kulturu, u ime kojeg je govorio njegov predsjednik Zvonimir Peranić, nije podržao izvješće.




Peranić je podsjetio da je Kazališno vijeće nakon »pogrešnog«, pa »pravog« izvješća za koje se pokazalo da ipak nije pravo, u prosincu donijelo »najnovije« bilješke koje su dio financijskog izvješća. Tijekom rasprave vijećnica Mosta Petra Mandić navela je još niz nepravilnosti vezanih uz rad HNK Ivana pl. Zajca, a koje se spominju u nalazu Državne revizije za 2016. godinu, pa je zato Most prilikom glasanja odlučio biti suzdržan.


Marin Blažević replicirao je da je riječki HNK dobio uvjetno mišljenje Državne revizije, što je napredak u odnosu na izrazito negativno mišljenje koje je dobila bivša uprava Kazališta. Vijećnica HDZ-a Ivona Milinović rekla je da klub HDZ-a ne može podržati izvješće, podsjetivši da je i riječki HNK priznao da je prijašnje izvješće bilo »diletantsko«. Milinović je kazala da svi griješe i da se nada da se u buduće to neće događati, dodajući da Kazalište nedovoljno kontrolira svoje financije, dok o programu nije kompetentna govoriti.


Tamara Martinčić iz SDP-a pojasnila je da je financijsko izvješće Kazališta bilo u redu, ali da je problem bio u popratnim bilješkama koje su trebale biti bolje napravljene. Prema njenim riječima, radi se o tehničkoj pogrešci, a ne o nekom kardinalnom propustu. Naglašeno je da je HNK Ivana pl. Zajca u 2016. čak ostvario višak prihoda od 1,6 milijuna kuna. Dio vijećnika smatra da je riječki HNK i programski i financijski u usponu, a istaknuta je i njegova važna uloga u projektu EPK-a.


Vijećnik Čedomir Salević u raspravi o HNK-u uočio je ideološki »ključ«, što je demantirala Ivona Milinović – uz opasku da ne želi da ju se zove »Hasanmilinović« te da se upravo zbog toga nije osvrtala na program Kazališta, već isključivo na financije. Nezavisni Marinko Koljanin namjeravao je biti suzdržan, ali je nakon uvjerljivih argumenata Marina Blaževića i pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara odlučio glasati za usvajanje izvješća.


Gradonačelnik Vojko Obersnel zaključio je da se greška u bilješkama nije smjela dogoditi, za što su poduzeti određeni koraci. No, kako je kazao, financijsko izvješće dostavljeno Fini je ispravno. Spomenimo i da su na službenim stranicama »Zajca« objavljeni natječaji za poslovnog ravnatelja i voditelja računovodstvene službe.