Mlade glumice igraju Geneta

Premijera drame “Sluškinje” 2. studenog u hotelu Imperial

Marina Kirigin

Intimna drama Jeana Geneta o odnosima dvije sluškinje koje žele otrovati svoju gospodaricu, spada u jedno od najizvođenijih djela svjetske književnosti



OPATIJA » Premijera drame Jeana Geneta »Sluškinje« u izvedbi studentica diplomskog studija »Gluma, mediji i kultura« Sveučilišta u Rijeci, a u suradnji s LRH grupacijom, održat će se 2. studenoga u 20 sati, u opatijskom hotelu Imperial. O diplomskom radu studentica na jučerašnjoj press konferenciji govorili su Rade Šerbedžija u ime riječkog Sveučilišta, Aljoša Brajdić s Akademije primijenjenih umjetnosti te redatelj predstave Staša Zurovac. 


   Intimna drama Jeana Geneta o odnosima dvije sluškinje koje žele otrovati svoju gospodaricu, spada u jedno od najizvođenijih djela svjetske moderne dramaturgije. U predstavi, koja je ujedno i diplomski ispit, sudjelovat će osam studentica poslijediplomskog studija. Rad na »Sluškinjama« počeo je u okviru nastave prof. Rade Šerbedžije i Aleksandra Cvjetkovića, a potom režiju i pedagoško vodstvo preuzima Staša Zurovac. Nakon oglednog izvođenja na ispitnim rokovima, vodstvo studija zaključilo je da će se »Sluškinje« izvesti kao diplomska predstava i time dobiti status profesionalnog kazališnog uratka. 


   – Najvažnija stvar za teatar je izaći iz teatra. Pronašli smo ovaj interesantan hotel u kojem će studenti izvesti čuvenu dramu, komediju, tragediju… Vjerujem da će projekt biti zanimljiv i da će proputovati našu regiju – rekao je Šerbedžija. Redatelj Zurovac dodao je da će se predstava igrati u četiri sobe i rotondi hotela kroz koje će publiku provesti studenti prve godine navedenog studija. 




   – Komad je to koji je potaknuo eksperimentalno razmišljanje jer tri uloge igra osam ženskih lica. Zanimljiv komad sugerira nevjerojatan broj dimenzija čovjeka i duha na malom prostoru, u dijalogu dubokih motiva – rekao je Zurovac, a potom su se predstavile i mlade glumice koji će odigrati 60-minutnu predstavu u opatijskom hotelu za koju će cijena ulaznice biti 80 kuna. Predstava će biti ponovljena 3. i 4. studenoga.