"Šest strastvenih žena"

Predstava Talijanske drame inspirirana Fellinijevim životom

Kim Cuculić

»Šest strastvenih žena«  duhovita je i oštra komedija inspririana filmom Federica Fellinija »8 ½«, te izvor na kojem nastaje planetarno poznati mjuzikl »Nine«, pravi kazališni fenomen. To je priča koja kroz ženske likove prikazuje slabosti muškaraca i složenost odnosa, nudeći indiskretan i ironičan pogled na zavrzlamu strastvene ljubavi ili možda antiljubavi. Predstava je inspirirana životom velikog Fellinija i ispričana je suvremenim jezikom – osvrnula se Bubola



RIJEKA Kao drugu premijeru u ovoj kazališnoj sezoni Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca izvest će komediju »Sei donne appassionate/Šest strastvenih žena«, poznatog dramaturga Marija Frattija.


Režiju potpisuje Vincenzo Manna, a premijera je 29. studenoga u 19.30 na pozornici »Zajca«. Kako je istaknula ravnateljica TD-a Rosanna Bubola, predstava nastaje u koprodukciji s kazalištem Florian Metateatro iz Pescare.


– Dugo smo razgovarali o ovoj suradnji, do koje je konačno i došlo zahvaljujući Sandru Damianiju. Mario Fratti dramatičar je, pisac, esejist i kazališni kritičar koji živi u New Yorku. »Šest strastvenih žena«  duhovita je i oštra komedija inspririana filmom Federica Fellinija »8 ½«, te izvor na kojem nastaje planetarno poznati mjuzikl »Nine«, pravi kazališni fenomen. To je priča koja kroz ženske likove prikazuje slabosti muškaraca i složenost odnosa, nudeći indiskretan i ironičan pogled na zavrzlamu strastvene ljubavi ili možda antiljubavi. Predstava je inspirirana životom velikog Fellinija i ispričana je suvremenim jezikom – osvrnula se Bubola.




Redatelj Vincenzo Manna kazao je da je ova lepršava komedija napisana 1970-ih godina u New Yorku, u doba kad je feminizam bio jako aktualan. Glavnu ulogu Guida tumači Mirko Soldano, koji će utjeloviti Fellinijev alter ego – poznatog filmskog redatelja koji se nalazi usred krize kreativnosti. Pred očima vjerne supruge Marianne obraća se za pomoć brojnim ljubavnicama, koje mu – site statiranja u prepunom haremu – tu pomoć uskraćuju.


U predstavi glume članovi Talijanske drame Mirko Soldano, Bruno Nacinovich, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich i Lucio Slama, te gostujući glumci Anna Paola Vellaccio, Elena Cotugno i Giulia Basel.


Scenograf je Anton Plešić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, a asistent redatelja Anthony Tony Jugo. Predstava će sljedeće godine gostovati u Italiji.