U izvedbi Male scene

Predstava “Puž” na Lutkarskoj reviji: Dječak kojem se nije žurilo u svijet odraslih

Kim Cuculić



RIJEKA Na 21. Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci prikazana je predstava »Puž«, koju je prema predlošku novinarke Novoga lista i književnice Maje Hrgović postavila zagrebačka Mala scena. Ova priča o različitosti odvija se na dvije razine – realnoj i bajkovitoj. U središtu je lik dječaka koji je različit od drugih zato što je – spor »poput puža«.


Njemu se ne žuri i zbog te svoje »mane« i sporijeg shvaćanja i kod kuće i u školi izvrgnut je zadirkivanju. Iz tog realnog plana, priča skreće u bajkovito u kojemu Maja Hrgović pokazuje vješto baratanje elementima bajki, kao i moć reinterpretacije bajkovitih motiva.


U tom čarobnom svijetu dječak će se susresti s antropomorfno prikazanim medvjedom i svrakama, a tu je i neobična vještica. Ulazak u bajku bio je potreban i dječaku i njegovoj sestri da bi shvatili da nije potrebno žuriti se u svijet odraslih.




Kombinacijom glume, plesnog pokreta i pjevanja »Puža« su izveli Paško Vukasović, Sanja Milardović i Mateja Majerle. Redatelj je Staša Zurovac, koji je predstavi dao prepoznatljiv koreografski pečat, a skladatelj je Marjan Nećak. Bajkovitu scenografiju i kostimografiju osmislili su Žorž Draušnik i Bjanka Adžić Ursulov. Riječka publika ispratila je izvođače srdačnim pljeskom