Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Tradicionalna manifestacija

Posjećenost iznad očekivanja: Osma Noć kazališta pretvorila Hrvatsku u kraljevstvo teatra

Posjećenost iznad očekivanja: Osma Noć kazališta pretvorila Hrvatsku u kraljevstvo teatra
Posjećenost iznad očekivanja: Osma Noć kazališta pretvorila Hrvatsku u kraljevstvo teatra
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2016. u 22:07 2016-11-19T22:07:59+01:00

Posjećenost iznad očekivanja obilježila je u subotu osmo izdanje Noći kazališta u manifestaciji koja je, otvorivši vrata 86 kazališnih i izvedbenih institucija za tisuće posjetitelja, povezala na jedan dan ukupno 46 mjesta i gradova diljem Hrvatske u jedinstveno kraljevstvo teatra kojemu je zajednička ljubav prema kazališnim i izvedbenim umjetnostima.

»I ove, osme godine po redu, Noć kazališta potvrdila je da je sjajan projekt u kojem uživaju svi koji žive kulturu – izvođači, glazbenici, scenski radnici, ljudi koji rade u kulturi, a posebno gledatelji koji u ovoj noći dobiju više nego bilo koje kazališne noći«, kazala je Hini voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac.

Održana pod sloganom »Kraljevstvo za kulturu«, ovogodišnja se Noć kazališta ponovno pokazala kao odlična platforma za povezivanje i umrežavanje svih kulturnih dionika u jednodnevnoj čaroliji kazališta kojom su publiku još jednom poveli na fantastično putovanje izmaštanim svjetovima izvedbenih umjetnosti, u predivnoj sinergiji koja dokazuje ne samo da interesa za kazalište ima, već i da on iz godine u godinu raste, napomenula je Kruljac.

»Može se reći da je Noć kazališta i ove godine pretvorila Hrvatsku u kraljevstvo kulture na jedan dan – za one malene, i jednu noć – za one malo veće. Posjećenost na sve programe bila je iznad svih očekivanja, a nadamo se da će se uspješnost ove noći preslikati na svaku noć u godini«, poručila je.
Svake godine Noć kazališta u nečemu ruši rekorde, a ove godine to je broj od rekordnih 145 predstava u ponudi ukupno 86 institucija na 77 lokacija u 46 hrvatskih mjesta i gradova.

Osim besplatnih ulaznica i ulaznica po promotivnim cijenama, većina njih svojim je posjetiteljima ponudila neki od 50-ak popratnih programa radionica, glazbenih nastupa, druženja uz kuhano vino ili čaj, razgovora s umjetnicima, obilazaka prostora kazališta, izložbi i slično.
Manifestaciju je posjetila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, obišavši Gradsko kazalište Zorin dom u Karlovcu u pratnji gradonačelnika Damira Jelića, te predstavnika Grada Karlovca i Ministarstva kulture, gdje ih je ugostio ravnatelj Srećko Šestan.

Idejni začetnik manifestacije je Dječje kazalište Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava, koje je ove godine ponudilo jedan od najbogatijih programa s čak sedam besplatnih predstava za koje se tražila »karta više«.
Posjetitelji su u pauzama između predstava mogli uživati u glazbenom programu, a dok su se najmlađi zabavljali oslikavanjem lica, njihovi su roditelji mogli uživati u kuhanom vinu, čaju i kestenima u dvorištu kazališta.

Zagreb dobio novu kazališnu scenu u Vinylu

U Noći kazališta ukupno su četiri premijere, a jedna od njih, koju je u zagrebačkom klubu Vinyl postavio Teatar Erato, otvorila je novu kazališnu scenu u samom centru glavnoga grada.

Time je jedno od središnjih mjesta zagrebačke klupsko-kulturne scene konačno proširilo svoje područje djelovanja i na kazalište, istaknula je Nora Krstulović, redateljica i glavna urednica portala Teatar.hr čiji kustoski kolektiv SKROZ kurira program u Vinylu.

»Kad je kolektiv SKROZ prije dvije godine pristao preuzeti kuriranje programa u Vinylu imali smo dva ključna uvjeta: da ga pretvorimo u mjesto posvećeno kulturi, a ne samo zabavi, i to na održivom ekonomskom modelu koji će odgovarati i vlasnicima prostora i protagonistima programa, bilo izvođačima bilo autorima«, kazala je Krstulović, uz koju SKROZ čini glazbeni pedagog i producent Vedran Peternel.

»Nakon više stotina koncerata, izložbi, promocija knjiga, stand up nastupa, večeri slam poezije, tribina i brojnih drugih kulturnih programa, čini se da smo uspjeli u originalnom naumu, ali stalno nas je mučila činjenica da u Bogovićevu 3, dakle u sam centar grada, nismo uspjeli dovesti i – kazalište«, dodala je Krstulović.

Naime, iako Vinyl svim autorima i izvođačima besplatno nudi svu raspoloživu tehničku i PR podršku, a prihod od ulaznica također ide protagonistima, nikako nisu uspijevali zainteresirati kazalištarce za iskorak iz klasičnih tzv. black box uvjeta, pojasnila je.

Kada ih je glumac Ivan Đuričić kontaktirao s idejom da upravo u Vinylu s glazbenikom Sašom Miočićem postavi predstavu »Od tišine do glazbe« spremno su prihvatili izazov i već se pokazalo da je to bila ispravna odluka: prve tri izvedbe u Vinylu rasprodane su desetak dana unaprijed, a za izvedbe u prosincu već postoji i lista čekanja.

Predstava »Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir«, kojom je u subotu svečano inaugurirana nova kazališno-klupska scena u samom centru glavnoga grada, veliki je slovenski kazališni hit koji u cabaretskoj formi ilustrira povijest glazbe od kamenog doba do Rolling Stonesa.

»Atmosfera na premijeri bila je fantastična – gledalište je bilo prepuno, dio gledatelja inzistirao je da predstavu prati makar i stojećki, a izvedba je završila dugotrajnim ovacijama«, istaknula je Krstulović.

»U razgovoru s gledateljima nakon predstave čuli smo upravo ono zbog čega smo protekle dvije godine i inzistirali na pokretanju kazališne scene – riječ je o sadržaju kakvog kod nas nema i kakvog je publika željna, a koji je pri tome zanatski detaljno izbrušen i izvedbeno impresivan. I sve to u pješačkoj zoni u srcu grada«, dodala je, poručivši kako je to tek prvi repertoarni naslov u Vinylu, kojim počinje redoviti kazališni program toga kluba.

Zagrepčani su mogli pogledati 42 predstave

Vinyl tulumom do sitnih jutarnjih sati u nedjelju ujedno i zatvara zagrebački program Noći kazališta, dok ga je programom za najmlađe već u 10 sati ujutro u subotu predstavom »Priča o vodi« otvorio cluster Zmajevo gnijezdo & Mala scena. Na adresi Medveščak 2 ponuđen je bogat cjelodnevni program od čak pet izvedbi s povlaštenim cijenama ulaznica, dok su mlađi osnovnoškolci mogli sudjelovati i u »Zmajevskoj radionici«.

U Noći kazališta sudjeluju gotovo sve institucije u kulturi grada Zagreba – njih čak 21 Zagrepčanima je ponudilo izbor od 42 predstave, među kojima je kao još jedan premijerni naslov EUROKAZ postavio predstavu »Medeja-semioklazam«, izvedbeni projekt Branka Brezovca, prema istoimenoj drami »Medeja« crnogorskog autora Ljubomira Đurkovića i motivima iz tekstova Euripida, Jeana Anouliha i Christe Wolf.

Noć kazališta nije propustilo ni Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Zagreb, koje je ove godine publici ponudilo svoj novi baletni naslov »Tamni pejzaži/Bolero«, za koji je dio ulaznica podijeljen besplatno.

»Noć kazališta svakako je hvalevrijedna inicijativa koja je kod nas zaživjela i sada već postala tradicionalnom. Popularizirajući kazalište, ta je manifestacija ne samo otvorila vrata kazališta čak i onima koji možda nikada do te noći u kazalištu nisu bili, već je naglasila iznimnu važnost kazališne umjetnosti«, kazala je intendantica Dubravka Vrgoč.

»U vremenu bojazni da će s jedne strane ekonomska kriza, nedostatak vremena ili informacija, a s druge strane diktat novih tehnologija potisnuti teatar na društvene margine, ovakva akcija ističe kazališnu svevremenost. No, ona istodobno poziva publiku da se uvjeri kako kazalište doista svijet može učiniti boljim«, poručila je Vrgoč.

Kazalište »Gavella« ove je godine sudjelovalo s čak dvije predstave: »Svojim smo sugrađanima u Noći kazališta ponudili, u 19,30 sati, predstavu 'Filumena Marturano' Eduarda de Filippa u režiji Dražena Ferenčine, te u 22 sata monodramu 'Moj slučaj' Vlade Gotovca koju je dramatizirao, režirao i igra Boris Svrtan«, otkrila je Martina Matota iz Gavelle.

Ulaznice za obje predstave po cijeni od 10 kuna, mogle su se kupiti isključivo na sam dan Noći kazališta, a sve su razgrabljene još u jutarnjim satima.
Ove godine po prvi puta manifestaciji se pridružilo Gradsko kazalište Komedija, i to s predstavom Georgesa Feydeaua »Gospođica iz Maxima«. »Ulaznice za tu izvedbu prodavale su se po 50 posto sniženoj cijeni, i sve su odavno rasprodane«, kazala je Erika Krapinec iz Komedije.
Napomenula je da je Komedija u svojoj prvoj Noći kazališta iste večeri sudjelovala i s predstavom Alda Nicolaja »Nije bila Peta, bila je Deveta«, čije je gostovanje u Koprivnici također unaprijed rasprodano.

»Doista nam je drago što smo se pridružili toj hvalevrijednoj manifestaciji i što smo na taj način otvorili svoja vrata publici koja si možda ne može priuštiti skup(lj)u ulaznicu«, rekla je Krapinec.

Manifestaciji se ponovno pridružilo i Gradsko kazalište Trešnja, i to s, prema riječima voditeljice odnosa s javnošću Kristijane Ferderbar Bućan, »vrlo posebnim projektom«: »Ugostili smo dječju operu 'Šumska kraljica' nastalu prema istoimenom djelu petrovaradinskoga skladatelja Franje Štefanovića za koga utjecajniji muzikolozi tvrde da je tvorac dječje opere«, kazala je Ferderbar Bućan.

Cijena karte za predstavu u izvedbi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačič iz Petrovaradina bila je deset kuna, a predstava je rasprodana.
U Zagrebačkom kazalištu mladih publici je po cijeni ulaznice od deset kuna ponuđena izvedba predstave »Pad« Mirana Kurspahića, Histrioni su sudjelovali s »Ne plaćamo! Ne plaćamo« te »Marijana kabareom«, a KNAP je također ponudio dvije predstave – »Stilske vježbe« i »Crno-bijelo«.
U Teatru Exit mogla se pogledati predstava »Sutra (ni)je novi dan«, a zagrebački su ljubitelji kazališne umjetnosti mogli birati iz doista bogate ponude i u, među ostalim mjestima, Centru mladih Ribnjak, Centrima za kulturu Susedgrad i Trešnjevka, u Comedy Clubu Studio Smijeha te Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život.

Umrežavanje kroz gostovanja

Jedna od velikih želja pokretača Noći kazališta je i da kazališta ugošćuju u svojim prostorima druga kazališta: kulturna manifestacija koja jednom godišnje okuplja sve zainteresirane kazališne institucije u Hrvatskoj u jedinstvenom godišnjem događanju posvećenom približavanju kazališne kulture što većem broju ljudi veliki naglasak stavlja na promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva kroz otvaranje suradnji i razmjenu produkcija.

Tako je, među ostalima, Kerekeš teatar gostovao u Dugom Selu, Koprivnici i Krapini, Amatersko pozorište Branislav Nušić iz Šida i Kolašinsko amatersko pozorište iz Crne Gore gostovali su u Gradskom kazalištu Beli Manastir, Zagrebački plesni centar u Dubrovniku, HNK Split i Kazalište PlayDrama u Gatima, Ludens teatar u Gospiću, Gllugl teatar u Zorin domu u Karlovcu, Kazalište Komedija i Kazalište Hotel Bulić u Koprivnici, Kazališna družina Ivana Brlić Mažuranić u Našicama, Teatar Gavran u Otočcu, Vera Zima, a Ksenija Erker i Planet Art u Požegi.

Manifestacija tradicionalno privuče veliku pozornost manjih mjesta, pa su tako i ove godine najopsežnije programe pripremili Gata, Grubišno Polje, Omiš, Osijek, Retkovci, Rijeka, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Varaždin i drugi.

Ove godine u njoj su sudjelovala dva otoka, Šolta gdje su odigrane dvije predstave te postavljena izložba, te po prvi puta otok Vis, gdje je Umjetnička organizacija BESA odigrala predstavu »Presuda – Tiha likvidacija«.

Kao i svake godine, i ove su se inicijativi priključile druge europske zemlje, pa su tako istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovale brojne institucije u još sedam zemalja – Slovačkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Austriji te Češkoj.
U Hrvatskoj su njezin značaj, kao pokrovitelji, prepoznali i Ministarstvo kulture RH, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport te Turistička zajednica Grada Zagreba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.