Uspješni autor

Ove jeseni premijere kazališnih predstava Mire Gavrana u devet zemalja

Marinko Krmpotić

Foto: Darko Jelinek

Foto: Darko Jelinek

Iznimno sam sretan što moje tekstove premijerno izvode brojna kazališta diljem Europe i što u njima nastupaju neki od ponajboljih glumaca u tim zemljam, rekao je Miro Gavran



ZAGREB Ove će jeseni u devet zemalja biti izvedeno devet inozemnih kazališnih premijera djela Mire Gavrana, a dodamo li tome tri domaće kazališne premijere, onda je jasno da će predstojeće jeseni Miro Gavran biti jedan od najigranijih naših autora uopće.


Prva na rasporedu je premijera drame »Shakespeare i Elizabeta«, koja će biti odigrana 21. rujna u Slovačkom Gradskom kazalištu Trenčin, a potom slijede premijere u Austriji, Češkoj, Rusiji, Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Mađarskoj, priopćeno je iz Teatra Gavran.


– Iznimno sam sretan što moje tekstove premijerno izvode brojna kazališta diljem Europe i što u njima nastupaju neki od ponajboljih glumaca u tim zemljama. Primjećujem da pored iskusnih i dokazanih redatelja s kojima sam surađivao, u zadnje vrijeme sve češće moje tekstove režiraju mlade redateljice i redatelji, što me uvjerava da ti tekstovi imaju pored dobre sadašnjosti i dobru budućnost – rekao je u povodu ovih zaista brojnih premijera Miro Gavran.




Uz europske, Gavran ima i tri hrvatske premijere – 18. listopada Glumačka družina Histrion izvodi satiru »Tajkuni« u režiji Zorana Mužića, potom Hrvatsko narodno kazalište iz Splita početkom prosinca izvodi dramu »Paralelni svjetovi« u režiji Gorana Golovka, te na koncu Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba 30. prosinca ima praizvedbu drame »Svaki tvoj rođendan« koju će režirati Rene Medvešek.