Prezentacija projekta

OVAKVU OPERU JOŠ NISTE VIDJELI ‘ReCallasMedea’ u Zajcu: Istraživanje odnosa umjetnosti i novih tehnologija

Sandy Uran

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Osnovni je cilj ovog projekta potaknuti publiku da istraži i upozna operne vokale u drugačijem okruženju od onog kakvo je prisutno u standardnijim opernim formama



RIJEKA U HNK Ivana pl. Zajca  upriličena je prezentacija projekta »ReCallasMedea«, kao dio predprograma Rijeka EPK 2020.


Prema riječima organizatora riječ je o prezentaciji interdisciplinarne, interaktivne opere kojom se istražuje odnos operne umjetnosti i novih tehnologija te koje su snage, a koje slabosti tog odnosa, a koja će biti premijerno izvedena 2020. 


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Osnovni je cilj ovog projekta potaknuti publiku da istraži i upozna operne vokale u drugačijem okruženju od onog kakvo je prisutno u standardnijim opernim formama.»ReCallasMedea« isprepliće i suprotstavlja operu, ples, robotiku, video, novu glazbu i čovjeka-umjetnika/cu u nesvakidašnjoj, hibridnoj formi koja je, osim platforme za eksperiment, i hommage Mariji Callas, najvećoj opernoj divi svih vremena.


Operu »ReCallasMadea« riječko će kazalište ostvariti u suradnji s neprofitnom organizacijom Scen-och sinnesporuktion iz Švedske.



Glazbu, glazbenu režiju i koncept potpisuje Carl Unander-Scharin, režiju i koreografiju Åsa Unander-Scharin, dramaturgiju Marin Blažević, a sve troje zajednički potpisuju koncept.


Razvoj tehnologije i oblikovanje interakcije uz Carla i Asu Unander Scharin potpisiuje i Ludvig Elblaus. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović.