Premijera u veljači na Kosovu

“Marko nemoj pregrijati vodu u bazenu!” Priprema se mjuzikl o – Slobodanu Miloševiću

P. N.

U jednoj sceni Milošević tješi svoju kćer Mariju zbog lošeg financijskog stanja njene radio postaje, dok u drugoj upozorava sina Marka da ne pregrije vodu u obiteljskom bazenu, prenosi Reuters



BEOGRAD Za svog života Slobodan Milošević dijelio je narode na Balkanu. Danas, 12 godina nakon njegove smrti tijekom suđenja za ratne zločine, nekadašnji srbijanski moćnik bi ih mogao ponovo podijeliti – ovaj put kao lik mjuzikla. 


Beogradska književnica Jelena Bogavac sada je napisala mjuzikl koji će izvoditi kosovski Srbi u kosovskom gradu Gračanici, a  svojim je djelom pokušala  prikazati punu kompleksnost čovjeka kojeg mnogi na Balkanu još uvijek krive za smrt i patnje desetaka tisuća ljudi, prenosi Reuters.



U beogradskom Narodnom pozorištu uvelike teku pripreme za mjuzikl “Slobodan šou” (o životu predsjednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković), a premijera će biti krajem veljače na Kosovu i Metohiji, pišu Novosti.rs.




Predstavu Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sjedištem u Gračanici režira Nenad Todorović, redateljica Jelena Bogavac ovog puta je u ulozi autora teksta i songova, dok muziku piše Marko Grubić.


– Odlučili smo se za ovakav projekat jer je sudbina Kosova, početak i kraj, direktno povezana s periodom Miloševićeve vladavine – objašnjava Jelena Bogavac.


– Često se smatra da je on glavni junak tragedije “rastakanja” srpske nacije. U političkom smislu ostalo je otvoreno pitanje da li je bio “balkanski krvnik” ili “žrtveno jagnje”, a odgovor će, naravno, tek dati povijest. Naš umjetnički zadatak je, verujem, u hrabrom i odgovornom promišljanju i traženju odgovora na pitanja o vlastitom nacionalnom identitetu, kaže Jelena Bogavac.


Bogavac podsjeća da će nova predstava biti peta produkcija u kojoj se dvojac Bogavac – Todorović bavi identitetom kroz različite okolnosti uslovljene samim balkanskim prostorom, i to ne samo za našeg života.


– Slobodana i Miru tumačimo kao nerazdvojiv vladarski par na čelu države u presudnom trenutku, trenutku raspada Jugoslavije i “preformulacije” svijeta – ističe Jelena Bogavac.


– Ja sam kao autor u fokus stavila dva razdoblja: doba “šljokica” devedesetih godina prošlog stoljeća, a onda vrijeme uhićenja Miloševića. Predstava pokazuje kako je, zapravo, iz prvobitnog kiča nastala antička tragedija cijele nacije koju smo doživeli u Haagu, odnosno u Hadu, kako ga mi interno zovemo, kaže Bogavac.


  U jednoj sceni Milošević tješi svoju kćer Mariju zbog lošeg financijskog stanja njene radio postaje, dok u drugoj upozorava sina Marka da ne pregrije vodu u obiteljskom bazenu, prenosi Reuters.   Krajnji dio mjuzikla – njegovo suđenje u Haagu, tijekom kojeg je umro od srčanog udara 2006. – još treba biti dovršen.Ovaj mjuzikl vjerojatno se neće svidjeti Albancima na Kosovu. ‘Nitko neće promijeniti povijest mjuziklom’, rekao je Naser Shatrolli, redatelj s Kosova, prenosi Reuters.’Nije važno o čemu mjuzikl govori. Milošević je kriminalac, tiranin koji je uništio cijelu balkansku regiju, ne samo Albance. To će i ostati’, zaključuje Shatrolli.