50. PIF

“Karlson s krova” najbolji: Dodijeljene nagrade Međunarodnog festivala kazališta lutaka

Kim Cuculić

Jedna od nagrada za animaciju pripala je predstavi »Wanda lavanda« GKL-a Rijeka. Nagrada je pripala Zlatku Viciću za animaciju ovčice



Svečana dodjela nagrada 50. međunarodnog festivala kazališta luataka PIF održana je na Sceni Travno. Predsjednica Međunarodnog stručnog žirija Antonija Bogner Šaban istaknula je da je glavno polazište prilikom ocjenjivanja predstava bilo traženje onoga temeljnog, lijepog i odgovarajućeg u suodnosu partnera, lutke, sklada boje i rječitosti, glazbe i svjetlosnih efekata.


Glavnu nagradu »Milan Čečuk« za najbolju predstavu u cjelini Međunarodni stručni žiri u sastavu: Antonija Bogner-Šaban (RH), Milena Dundov (RH), Maria Kecskesova (Slovačka Republika), Emilija Mrdaković (Republika Srbija), Ivan Raykov (Republika Bugarska), dodijelio je Kazalištu lutaka Zadar za predstavu »Karlson s krova«.


Nagrada »Tibor Sekelj« za predstavu sa najhumanijom porukom, pripala je Gradskom kazalištu lutaka Split za predstavu »Som na cilome svitu« Olje Ivaničević Savičević. Ove godine dodijeljena je i Posebna nagrada Stručnog žirija predstavi »Negdje drugdje« Kazališta lutaka Ljubljana za uspješnu kombinaciju lutkarskog načina mišljenja i suvremene tehnologije u realizaciji teme.




Nagrada za režiju dodijeljena je Ljudmili Fedorovoj za predstave: Astrid Lindgren »Karlson s krova« i »Male priče o nestašnoj Sonji« po motivima ruske priče Andreja Usočeva Gradskog kazališta »Zorin dom« Karlovac. Nagrada za scenografiju pripala je Aleni Pavlović u predstavi »Som na cilome svitu«.



Osim Međunarodnog stručnog žirija, predstave 50. PIF-a ocjenjivao je i Dječji žiri u sastavu: Andrija Bulović, Leonarda Iva Dozan, Lara Zalar, koji su jednoglasnom odlukom proglasili predstavu »Novi šarm lutkarstva« u izvedbi kineske kazališne trupe Guangxi najboljom predstavom ovogodišnjeg festivala.



Nagrada za kreaciju lutaka pripala je Mariji Klochevoj u predstavi »Karlson s krova«, nagrada za glazbu Tomislavu Peharu u istoj predstavi, nagrada za koreografiju predstavi »Novi šarm lutkarstva«, nagrada za umjetničko oblikovanje svjetla Lucijanu Rokiju u predstavi »Som na cilome svitu«.


Nagrada za animaciju dodijeljena je autorskom timu u predstavi »Djevojčica iz Lenjingrada« Denisa Shardina, Alexeya Shishova i Borisa Konstantinova, Zlatku Viciću za animaciju ovčice u predstavi »Wanda lavanda« GKL-a Rijeka, Anđeli Ćurković Petrović za animaciju Malie u predstavi »Karlson s krova«, Dominiku Karakaiću za animaciju Karlsona u istoj predstavi, Ericu Bassu za animaciju u autorskoj predstavi »Jesenski portreti« Kazališta Sandgass iz SAD-a, Guilliu Settimu za animaciju u predstavi »Male priče o nestašnoj Sonji« te kineskoj lutkarskoj grupi Guangxi za kolektivnu animaciju u predstavi »Novi šarm lutkarstva«.