Najavljen program

HNK Ivana pl. Zajca: Koncert “Juranić & Jurinić” za početak sezone 29. rujna

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Na repertoaru koncerta bit će djela Ivana pl. Zajca, Sergeja Prokofjeva i Ludwiga van Beethovena. Najavljena je i premijera predstave »La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto/Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja«, kojom Talijanska drama otvara novu sezonu



RIJEKA Koncertom »Juranić & Jurinić« HNK Ivana pl. Zajca svečano će otvoriti novu kazališnu sezonu u petak, 29. rujna u 20 sati. Koncertom će ravnati maestro Zoran Juranić, a kao solist nastupit će Aljoša Jurinić – zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma. Na početku koncerta bit će izvedena »Rapsodia fiumana« Ivana pl. Zajca, dok će Aljoša Jurinić sudjelovati u izvedbi »Koncerta za klavir i orkestar br. 2 u g-molu op. 16« Sergeja Prokofjeva. Kako je ovim povodom istaknuo Zoran Juranić, riječ je o jednom od najtežih i najkompliciranijih djela klavirske literature. Na programu je i Beethovenova »Simfonija br. 7 u a-duru op. 92«.


Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Svoj najveći uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju »Robert Schumann«. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja »Fryderyk Chopin«. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj. Nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama te na festivalima. U Londonu je debitirao 2007. godine, a 2015. održao je debitanski recital u Carnegie Hallu.


Osuvremenjeni Brešan


Na konferenciji za novinare najavljena je i premijera predstave »La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto/Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja«, kojom Talijanska drama otvara novu kazališnu sezonu u subotu, 30. rujna u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 19.30 sati. Kako je kazala ravnateljica TD-a Rosanna Bubola, Talijanska drama na ovaj način želi odati počast nedavno preminulom hrvatskom piscu Ivi Brešanu – prvi put na talijanskom jeziku i to na istromletačkom dijalektu. Ova glasovita Brešanova groteskna tragedija, praizvedena 1971. godine, prebačena je u današnje vrijeme, a događa se negdje na prostoru Istre i Kvarnera, s time da je njezina poruka univerzalna.




Prema adaptaciji Željke Udovičić Pleštine, predstavu režira Luca Cortina. On je kazao da je u ovoj verziji »Mrduše« naglasak više na kritici društvene i kulturne elite, a manje one političke. Radi se o kritici nataloženih odnosa koji onemogućuju rađanje i življenje slobodnih socijalnih veza. Cortina je pohvalio glumački ansambl, dodajući da su u Brešanovom predlošku pronašli vrijednost koja je šira od »komičnog pečata«.


U predstavi glume Mirko Soldano (Bukara), Lucio Slama (Puljo), Ivna Bruck (Anđa), Elvia Nacinovich (Majkača), Bruno Nacinovich (Mačak), Valter Roša (Joco), Giuseppe Nicodemo (Andro Škunca) i Ilaria Genatiempo (Šimurina), a pripadnike naroda utjelovit će Leonora Surian Popov, Anton Plešić i Denis Brižić. Autor glazbe je Bruno Nacinovich, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, oblikovatelj videa Gregor Bogdanović, a koreograf Vitalij Klok.


Baletni »Macbeth«


Sljedeća premijera je 7. listopada, kad će riječki Balet izvesti baletnu predstavu »Macbeth« prema Shakespeareovoj tragediji. Koreografkinja je Maša Kolar, nova ravnateljica Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca. Kako je podsjetila Kolar, »Macbeth« je često izvođen u dramskom teatru i postoje filmske verzije, no u baletu je vrlo malo korišten.– Ovaj predložak nije lako prenijeti u drugi medij. Naša predstava temeljit će se na plesu, pokretu i gesti. Važnu ulogu imat će i vizualni aspekt – scenografija i kostimografija, kao i glazba. Djelomično smo se oslanjali na Shakespeareov tekst, nešto smo izbacili, a nešto dodali – osvrnula se Kolar.

Ulogu Macbetha plesat će Ali Viktor Tabbouch, a Lady Macbeth plešu Ksenija Duran Krutova i Nika Lilek. U predstavi sudjeluju i Laura Orlić, Marta Voinea Čavrak, Michele Pastorini, Ricardo Campos Freire, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Joseph Samuel Cane, Maria del Mar Hernandez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Anca Zgurić i Svebor Zgurić. Autori glazbe su Tena Novak Vincek i Višeslav Laboš, dramaturšku obradu napravila je Maja Marjančić, scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Petra Pavičić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.