Godišnji presjek

U Galeriji “Juraj Klović” otvorenje izložbe suvremene riječke likovne scene

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U sklopu projekta održat će se tradicionalna godišnja izložba, a također će se otvoriti vrata umjetničkih atelijera. Za vrijeme izložbe održavat će se prigodni koncerti i radionice



RIJEKA – Dani HDLU-a Rijeka odvijat će se od 12. prosinca do 7. siječnja. U sklopu projekta održat će se tradicionalna godišnja izložba, a također će biti otvorena vrata umjetničkih atelijera. Za vrijeme izložbe održavat će se prigodni koncerti i radionice. U susret godini kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, tradicionalni program godišnje izložbe još je jedan u nizu programa kojima se riječkoj publici predstavljaju članovi HDLU-a Rijeka. Riječ je, kako podsjeća Jasna Rodin, o dugogodišnjoj praksi koja svim članovima omogućava da predstave svoju produkciju.


– Složeni pluralizam osobnosti bogatstvo je ovog projekta i pokazatelj velikog potencijala umjetničke atmosfere. Svakako da je rezultat heterogen, ali ova vrlo zanimljiva izložba, tvorevina je sastavljena od 58 različitih osobnosti i izraza koje je nemoguće, to jest, nepotrebno, pomiriti i objediniti. To nam ni u kojem slučaju nije bio cilj, jer svaki je rad djelo za sebe i kao takvo predstavlja umjetnika koji ga potpisuje, svjedočeći tako vrijednosti svoga rada i svojoj umjetničkoj praksi u cjelini, ističe Rodin.


Selekcija


Ove godine selekciju, kao i sam postav izložbe, napravili su članovi Umjetničkog savjeta Zdravko Milić, Dražen Filipović Pegla, Borislav Božić, Silvija Đolonga, Željko Kranjčević Winter i Nikola Nenadić. Sedamdeset i tri godine kontinuiteta ovog projekta, pa i samo djelovanje udruge, nosi svoju kvalitetnu, profesionalnu i dokumentarističku vrijednost pružanja uvida u suvremenu riječku likovnu scenu. Nastavljajući tradiciju, projekt predstavlja određeno svjedočanstvo, dokument, jer njegova bit jest pokazati osjećaje duha, trendova ili općenito definirati stanje u struci.




– Ova izložba postavlja mnoga pitanja i ističe koliko je danas, potrebno sudjelovati, kad je individualnost osnovni imperativ i stvaranja i života općenito, i podržati struku te izlagati na jednoj sasvim običnoj, nepretencioznoj i jednostavnoj izložbi i to u vrijeme kada su koncepcijski umjetnički projekti puno složeniji i kompleksniji. Sa samim sudjelovanjem u radu profesionalne udruge, umjetnik potvrđuje svoju pripadnost struci te time i angažman u profesiji i nastojanju da se umjetnošću djeluje. Biti prisutan, raditi, izlagati i podržati kolege bez obzira na različitosti, trajan je zadatak i poslanje naše Udruge – navodi Jasna Rodin.


Sudionici


Na izložbi sudjeluju: Miranda Bačić, Sandra Ban, Domagoj Barić, Luciano Bibulić, Borislav Božić, Barbara Cetina, Jelena Cetinja Vukelić, Lea Čeč, Dunja Demartini, Dragan Došen, Alma Dujmović, Dora Filipović, Dražen Filipović Pegla, Gea Golović, Klas Grdić, Edi Gustin, Želimir Hladnik, Anton Horvatović, Ana Hrćan Šojat, Sanja Ipšić Randić, Dubravka Kanjski, Amina Konate Visintin, Zdravko Kopas, Andrea Kršul, Branko Kukurin, Branko Lenić, Branka Marčeta, Mirjana Marušić Gorska, Tatjana Masterl, Eda Mihovilić, Miomir Milošević, Nikola Nenadić, Tea Paškov Vukojević, Ivan Paulić, Željan Pavić, Tanja Pećanić, Nenad Petronio, Đorđe Petrović, Iva Pevalek, Zvonimir Pliskovac, Georgette Yvette Ponté, Marinka Premuš, Dajana Radoš, Luisa Ritoša, Boris Roce, Sunčana Simichen, Mirna Sišul, Melita Sorola Staničić, Darija Stipanić, Danijela Sušanj, Svjetlana Šalić, Miljenka Šepić, Alen Šimoković, Dražen Šokčević, Aleksandar Tomulić i Istog Žorž. (K. C.)