Izlošci kao vremenska kapsula

Tri izložbe keramike u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Majda Bembić

Foto Facebook

Foto Facebook

„Keramika naša svagdašnja“ autorice Margite Cvijetinović je izložba kojom Povijesni i pomorski muzej nastavlja tradiciju predstavljanja fundusa muzeja. Druge dvije izložbe koje će se također danas otvoriti su Grand Tour – otkrivanje tradicionalne talijanske keramike koju u suradnji s muzejom postavlja Udruga talijanskih gradova keramike, te izložba Twins, odnosno Blizanci u čijoj organizaciji uz muzej i Udrugu talijanskih gradova keramike sudjeluje i udruga Interinova iz Matulja



„Muzej postaje mjesto koje se voli s keramikom“, tim je riječima ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Nikolina Radić Štivić najavila otvorenje tri izložbe koje će se u prostoru muzeja otvoriti večeras u 19 sati.


„Keramika naša svagdašnja“ autorice Margite Cvijetinović je izložba kojom Povijesni i pomorski muzej nastavlja tradiciju predstavljanja fundusa muzeja, pa je tako nakon satova, slika jedrenjaka i portreta na red došla i keramika.


U sklopu izložbe bit će tako predstavljeno više od 400 uporabnih i dekorativnih keramičkim predmeta iz Zbirke keramičkog i staklenog posuđa. Riječ je o predmetima različitih keramičkih vrsta – majolike, fajanse, kamenine, kamenštine, porculana i terakote.


Istraživanje keramičke produkcije




„Građa koja će biti predstavljena je većinom ona uporabna koja se koristila svakodnevno i koja ne privlači preveliku pažnju stručnjaka, to su više oni predmeti koje čuvamo u svojim vitrinama kao uspomenu na naše pretke. Ipak, treba istaknuti kako se keramika sve više počinje shvaćati kao svojevrsna vremenska kapsula koja nam prenosi znanja iz prošlosti, ona postaje izvor ne samo znanja o keramici, nego i znanja o standardu ljudi, kako su nekada živjeli, znanja o tehnološkim sposobnostima i naprecima, ali i o tome gdje su naši ljudi svugdje putovali, budući da su upravo pomorci ti koji su kući nosili keramičke predmete iz cijelog svijeta“, istaknula je Cvijetinović.


Počeci Zbirke keramičkog i staklenog posuđa sežu u osamdesete godine 19. stoljeća kada je započelo prikupljanje građe za Gradski muzej – Museo Civico koji je tada bio u nastajanju. Drugo veće prikupljanje zbilo se 1933. godine prigodom osnivanja Muzeja grada Sušaka, a treće i posljednje, neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, od 1945. do 1953. godine, kada je osnovni kriterij nabave bila prije svega kvantiteta, a ne kvaliteta građe. 


U zbirci je većim dijelom zastupljeno jednostavno stolno posuđe ukrašeno raznovrsnim tehnikama, proizvedeno najčešće u engleskim, njemačkim, austrijskim, talijanskim i češkim manufakturama i tvornicama u razdoblju od kraja 18. do sredine 19. stoljeća.


„U budućnosti nam je cilj nastaviti istraživanje keramičke produkcije na području same Rijeke“, kaže Cvijetinović i dodaje kako je upravo u Rijeci otvorena prva tvornica kamenine, nakon što su se u tvornici šećera već proizvodili keramički kalupi za šećer. „Te tvornice djelovale su relativno kratko vrijeme, od kraja 18. pa do sredine 19. stoljeća i naše znanje o njima je poprilično skromno. Ostala je sačuvana samo jedna posudica za koju se sigurno zna da je proizvedena u Rijeci i nalazi se u fundusu Muzeja grada Rijeke, ali će biti izložena i na ovoj izložbi“.


Uz eksponate našeg muzeja realizaciju ove izložbe pomogli su i Narodni muzej Zadar, Arheološki muzej Zadar, Gradski muzej Vinkovci, Arheološki muzej Zagreb i Centar za kulturu Vela Luka koji u svom fundusu čuva epigravetijenske keramičke ulomke koji su stari čak 17 500 godina i koji su izloženi na ovoj izložbi kao najstariji eksponati.


Grand Tour i Twins


Druge dvije izložbe koje će se također danas otvoriti su Grand Tour – otkrivanje tradicionalne talijanske keramike koju u suradnji s muzejom postavlja Udruga talijanskih gradova keramike, te izložba Twins, odnosno Blizanci u čijoj organizaciji uz muzej i Udrugu talijanskih gradova keramike sudjeluje i udruga Interinova iz Matulja. 


Kako je objasnio predsjednik Udruge Giuseppe Olmeti riječ je o putujućoj izložbi koja predstavlja keramičku tradiciju 46 talijanskih gradova, od kojih je jedan grad Faenza, inače grad prijatelj s Rijekom još od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.


„Izložba Grad tour – otkrivanje tradicionalne talijanske keramike sastoji se od replika povijesnih komada ili proizvoda poznate i jedinstvene talijanske majolike. Faenza je bila poznata po keramičarstvu još iz vremena 15. i 16. stoljeća, a s ovom smo izložbom osim Italije prošli i veliki dio svijeta“, objasnio je Olmeti.


Treća izložba posvećena keramici „Twins“ čija je autorica Viola Emaldi suprotstavit će na neki način hrvatske i talijanske umjetnike, odnosno keramičke proizvode. „Izložba je zamišljena na način da na jednom polici jedan pored drugoga stoje radovi hrvatskih i talijanskih umjetnika, odnosno jedna skulptura i jedan uporabni predmet. To je kao neki dijalog između suvremene umjetnosti i uporabnih predmeta“, objasnila je Emaldi.


Sve tri navedene izložbe ostaju otvorene do 17. studenog ove godine.


Valja još spomenuti kako će se od danas pa do nedjelje na Trgu maršala Tita u Matuljima održati treći festival keramike, „Matuljska kolajnica“ koju organizira udruga Interinova koja je u svom radu orijentirana na istraživanje tehnika paljenja keramike i kako se ona mijenjala kroz povijest. 


„Festival će ove godine okupiti više od 80 keramičara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji će izlagati svoje radove, ali će ih i paliti na otvorenom. Program će započinjati u 9 sati i trajati do kasno navečer, pa pozivam sve zainteresirane da dođu i da se bolje upoznaju s tehnikama proizvodnje keramike“, istaknula je predsjednica udruge Ivna Safundžić.