Tradicionalna manifestacija

Riječani i opet pohrlili u Noć muzeja, privukle ih izložbe, predavanja, radionice i koncerti

Doris Žiković

Sport je glavna tema ovogodišnje Noći muzeja, odabrana  zato što sportska baština u hrvatskim muzejima nije adekvatno zastupljena i prezentirana. Riječki muzealci su u okviru programa, pored sportskog, koji je bio znatno manje zastupljen, ponudili nedavno otvorene i stalne postave izložbi koje se  isplatilo posjetiti



RIJEKA Izložbe, predavanja, radionice, filmovi, kvizovi, igraonice, gimnastika, ples, vježbe disanja, koncerti i brojni drugi raznovrsni programi za sve generacije organizirani u niz riječkih muzeja danas su dobili utakmicu s rukometnim dvobojem naših »kauboja« s Češkom, na kojem su tribine zjapile prazne, a popularna, unatoč brojci trinaest, Noć muzeja opet je pokazala veliko zanimanje građana svih uzrasta za dobro osmišljene programe.


Čak je i vrijeme bilo naklonjeno šetnji iz muzeja u muzej po središtu Rijeke, no nisu bili ništa lošije posjećeni ni programi organizirani na Gornjoj Vežici odnosno Svetom Križu i na Drenovi. Kao i prethodnih godina svi programi bili su besplatni i praćeni glazbom, a pokazali su da se u muzejima može štošta naučiti i pritom se zabaviti.


Sport je glavna tema ovogodišnje Noći muzeja, a odabran je zato što sportska baština u hrvatskim muzejima nije adekvatno zastupljena i prezentirana, tvrde organizatori iz Hrvatskog muzejskog društva, a to, kako trenutno stoji, prikazalo je više od 230 kulturnih ustanova u 110 hrvatskih gradova.




Riječki muzealci su u okviru programa, pored sportskog, koji je bio znatno manje zastupljen, ponudili nedavno otvorene i stalne postave izložbi koje se stvarno isplatilo posjetiti i razgledati.


Nepregledne kolone koje su se mimoilazile na ulazima u muzeje ponovno su dokazale da je riječ o najposjećenijoj kulturnoj manifestaciji u Hrvatskoj, a o tome svjedoče podaci iz prijašnjih godina.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Naime lani je tijekom Noći muzeja hodočastilo više od 200 tisuća ljudi. Doduše u Zagrebu, no i u Rijeci su se tada rušili rekordi, a sudeći prema današnjoj živosti već od 18 sati, lako moguće da se to ponovi.


Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji je već tradicionalno izvrsno posjećen, publiku je privukao izložbom o ronilaštvu na Kvarneru, od početaka do današnjih dana, nazvanom »Počeci podvodnih civilnih aktivnosti na Kvarneru«, a mogle su se razgledati još tri postojeće izložbe.


Najmlađe je privukla sportska radionica za djecu, gimnastika za sva vremena, te zabavni program koji je uz koncert učenika Glazbene škole uključivao ples, vježbanje i učenje tehnika disanja s Melitom Adany. No to nije bilo sve. Kroz stalni bogati postav muzeja sve zainteresirane stručno je proveo Igor Žic, čija su predavanja uvijek zanimljiva.


Sport i torpedo


Prirodoslovni muzej Rijeka program je povezao i oslonio na sport. Tako su posjetitelji pogledali videomaterijale objedinjene pod nazivom »U potrazi za odgovorima«. U okviru toga predstavljene su alpinističke, speleološke i ronilačke tehnike i podvizi u terenskim istraživanjima djelatnika tog muzeja, koji su sastavni dio njihova uobičajenog rada, često na najekstremnijim lokalitetima i staništima.


U kratke edukativne radionice uključila su se djeca i čitave obitelji te saznali osnove o ronjenju i alpinizmu, opremi i instrumentima koji se koriste za tu svrhu, a posebno su pažljivo motrili demonstracije speleoloških tehnika uživo koje su izvodili članovi Speleološke udruge Estavela.


Uz druženje, posjetitelji su se zagrijali toplim pićem i zasladili kroštulama. Ove je godine prvi put Prirodoslovni muzej organizirao odlazak autobusom iz Rijeke u svoju podružnicu u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, gdje je otvorena izložba posvećene istraživanju podzemlja,  prikazani filmovi »Podzemlje učke i Ćićarije« i »Lokvarka – skrivene dubine«, a organizirane su i edukativne aktivnosti za male i velike naslovljene »Tko to škilji u špilji?«. Autubus se usput zaustavio u Brod Moravicama i selu Kuti, u kojem se nalazi dugovječna Hrvatska čitaonica.


Muzej grada Rijeke poseban je program priredio u izložbenom prostoru na Žabici, gdje je postavljena izložba »Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda«. Uz razgledavanje postava, posjetitelji su se zabavili uz glazbeni nastup Davora Tolje i rock benda Whiteheads, čije se ime povezuje s Robertom Whiteheadom (ali i »bijelim« glavama članova u najboljim godinama).


U svom sjedištu Muzej grada Rijeke omogućio je razgledavanje tekućih izložbi, »Pazi! Oštar pas!«, koja sadrži izbor karikatura o riječkoj političkoj situaciji u prvoj polovici 20. stoljeća, te »Nekad prije Ikee« i »Glazbeni vremeplov«, s predmetima iz muzejske Glazbene zbirke i Zbirke umjetničkog obrta. No ni najmlađoj publici nije bilo dosadno, jer su za njihovu dob bile osmišljene edukativno-kreativne radionice u sklopu navedenih izložbi.


Boćanje i zvijezde


A danas je mnogima bio nezaobilazan i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u novim prostorima bivše tvornice Benčić, koji je otvorio svoja vrata za sve posjetitelje na tekućoj izložbi »Crne krabulje«, na kojoj izlaže dvanaest umjetnika koji se bave migracijama na razini svakodnevnog života.


Ispred ulaza u MMSU postavljena je instalacija Kate Mijatović »Cargo Transfer«, koja se nastavlja na njezine radove istraživanja područja sna i nesvjesnosti te dodira oniričkog i racionalnog. Umjetnica je postavila svoju bijelu gondolu natovarenu ugljenom, koja će se moći razgledati još neko vrijeme, a ta instalacija bila je izložena na Venecijanskom bijenalu 2013. godine


U riječku Noć muzeja uključila se već uobičajeno i Sveučilišna knjižnica Rijeka s »Glagoljaškim maratonom«, projekcijama, predavanjima i radionicama u stalnom postavu Glagoljice.


Bio je i odlično posjećen i »Fotoklub Rijeka« u Galeriji Principij s izložbom o 120 godina hobističke fotografije u Rijeci, izložbom najbolje ocijenjenih sportskih fotografija na dosadašnjim natječajima »Odlučujući trenutak« te organiziranim sportskim aktivnostima poput natjecanja u košarkaškim slobodnim bacanjima za djecu i odrasle, koje je popraćeno i fotografskim natjecanjem.


Galerija »Juraj Klović« uključila se u Noć muzeja otvorivši prostor izložbom Dinka Svobode »Crvena ruža Jadrana – Moruzgva, actinija equini«, a Udruga Bez granica koja djeluje na Drenovi programom »Sto godina boćanja na Drenovi«, uz multimedijalne prezentacije, prezentaciju starih fotografija o boćanju, izložbu pehara i medalja, te predavanjima.


Program u Galeriji Kortil započeo je u 17 sati uz stručna vodstva na aktualnoj izložbi »A4: 0 izdanje«, koja povezuje studente likovnih akademija i povijesti umjetnosti iz Splita, Zagreba, Osijeka i Rijeke, a kojemu je cilj poticanje suradnje budućih umjetnika i kustosa. U nastavku večeri nastupio je mladi riječki bend Če bo bo, če na na!


U riječkom Društvu arhitekata posjetitelji su mogli razgledati stalni postav izložbe arhitekta Zdenka Sile te specijalni program tematski osmišljen  uz ovogodišnju Noć muzeja.


Tako su arhitekti preispitali ideju sportske kompeticije kroz arhitektonsku struku u prenesenom i doslovnom značenju, čega je rezultat predstavljen putem videoinstalacije, makete, kolaža, tribine i akcije koja je zapravo prikaz uređenja prostora igrališta srednje škole.


Već uobičajeno Astronomski centar Rijeka osmislio je bogat program za sve posjetitelje koji su u digitalnom planetariju i zvjezdarnici gledali filmove, interaktivne prezentacije, promatrali nebo i slušali o dinosaurima, o svemiru i potrazi za novom zemljom, sudjelovali u raznim radionicama ili astronomskom kvizu »Budi brži i spretniji« te razgledali stare teleskope i gledali kroz njih.