Predstavljeno 600 umjetnina

Muzej Louvre Abu Dabi otvoren za javnost, u subotu se očekuje 5000 posjetitelja

Hina

Reuters

Reuters

Među 28 izložaka iz ustanova s Bliskog istoka je monumentalna dvoglava skulptura, starija od 8000 godina, posuđena iz Antičkog muzeja u Jordanu



ABU DABI Muzej Louvre Abu Dabi otvoren je za javnost u subotu, tri dana nakon službene inauguracije i očekuje se da će ga već prvog dana posjetiti 5000 ljudi.


Stotine stanovnika Emirata, ali i Azijata, Europljana i Arapa, prošlo je u subotu dvoranama prostranog muzeja koji predstavlja gotovo 600 umjetnina, od kojih 235 čine stalni postav, a ostale su posudba iz drugih galerija.


Među 28 izložaka iz ustanova s Bliskog istoka je monumentalna dvoglava skulptura, starija od 8000 godina, posuđena iz Antičkog muzeja u Jordanu.




Deset godina nakon lansiranja projekta prvi univerzalni muzej u arapskom svijetu s porukom promicanja tolerancije među kulturama i narodima, Louvre Abu Dabi svečano su otvorili u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron i prijestolonasljenik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.


Muzej sagrađen na otoku Saadijat, čini 55 bijelih zgrada, podignutih nad morem i nadsvođenih kupolom od 180 metara promjera koju čini 7850 metalnih zvijezda, a kroz njih prodiru sunčeve zrake koju autor, arhitekt Jean Nouvel naziva »svjetlosnom kišom«. Pri realizaciji nadahnuo se arapskim nasadima palma i tržnicama, jer su četverouglate zgrade međusobno povezane kao suk (arapska tržnica).


Abu Dabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, platio je milijardu eura za francusku ekspertizu i korištenje imena »Louvre« na koji će muzej imati pravo 30 godina te za 300 djela na posudbu svake godine iz različitih pariških muzeja.


Osim iz Louvrea, izlošci će stizati iz Muzeja Orsay (impresionizam), Muzeja Rodin i Centra Georges Pompidou. Zahvaljujući tom projektu, djela Vincenta Van Gogha moći će se vidjeti u pustinji kao i Leonarda Da Vincija.


Nije objavljeno koliki su bili troškovi izgradnje muzeja.