Muzej budućnosti

Kako se boriti protiv nevidljivih granica: Jedinstvena izložba u PPMHP-u

Danijela Bauk

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Riječ je o izložbi koja govori o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze »ispod radara« te čine nevidljiv, a time i diskriminiran dio naše zajednice



RIJEKA – Vidljive i nevidljive granice s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, status umirovljenika i razlozi njihove nedostatne uključenosti u život zajednice, otvaranje kompleksne teme integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaranje o otežanim uvjetima rada kojima je izložen sektor kreativnih industrija, te pitanje: jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal kojim raspolažemo – darovitu djecu? Sve ovo, ali i puno više teme su izložbe »Nevidljive granice« što će večeras u 19 sati biti otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.


– Riječ je o izložbi koja govori o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze »ispod radara« te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet jer gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama, istaknuli su na konferenciji za novinare Nikolina Radić Štivić, ravnateljica PPMHP-a, Vana Gović, viša kustosica Muzeja, Sonja Šišić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a, Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa Rijeka 2020, Helena Traub iz Udruge Žmergo, Emil Mandarić iz Udruge slijepih PGŽ-a, te Aitanga Drog iz Matice umirovljenika i Lucija Švob iz Kreativnog kolektiva Kombinat.


Muzej 21. stoljeća


»Nevidljive granice« dio su projekta Muzej budućnosti koji PPMHP provodi zajedno s Građanskim muzejskim vijećem kao model sudioničkog upravljanja, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se kao predprogram Rijeke EPK u sklopu programskog pravca »Doba moći«. Autori izložbe su članovi i članice Građanskog muzejskog vijeća, dok dizajn izložbe potpisuje Mikser d.o.o.


– Izložba je nastala kao rezultat zajedničkog djelovanja Muzeja, PGŽ-a kao osnivača, te pet partnerskih organizacija civilnog društva (Udruga Žmergo, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti, Udruga slijepih PGŽ-a, Matica umirovljenika Grada Rijeke). Govori o problematici s kojom se udruge-članice vijeća susreću u svom svakodnevnom radu, posebice o granicama i ograničenjima – vidljivim i nevidljivim – s kojima se suočavaju. Uloga muzeja danas je da odgovorno ukazuje na teme koje obilježavaju našu svakodnevicu i da putem svojih projekata odgovorno djeluje u cilju poboljšanja društva u kojem živimo. Muzeji su danas aktivni i odgovorni članovi zajednice u kojoj djeluju, istaknula je Nikolina Radić Štivić.Vana Gović istaknula je kako je Građansko muzejsko vijeće osnovano prije točno godinu dana.

– Jako smo aktivni, djelujemo na tri razine – edukativnoj, onoj koja definira okvir našeg djelovanja pa smo tako razvili strategiju, napisali pravilnik izbora u Vijeće, a u realizaciji je i poslovnik, te u konačnici kreiramo kulturni sadržaj poput ove izložbe. Ova izložba ne ukazuje samo na probleme, ili pak upozorava na prepreke s kojima se surećemo, ona sugerira i rješenja, istaknula je Gović.


Sonja Šišić podsjetila je da je PPMHP prvi muzej u Hrvatskoj koji implementira sudioničko upravljanje u kulturi te navela kako je sudioništvo u kulturi budućnost muzeja 21. stoljeća. Marija Katalinić napomenula je da Rijeka prednjači u sudioničkim programima u kulturi.


Slojevit problem


Helena Traub istaknula je kako je izložba odlična prilika da druge udruge, ali i šira javnost steknu uvid u djelatnost Vijeća te se potencijalno uključe u njegov rad. Emil Mandarić otkrio je kako se Udruga slijepih PGŽ-a rado odazvala pozivu.


– Ova izložba i slični projekti daju vidljivost nama, osobama koje ne vidimo. Ova izložba ukazuje na stvaran, slojevit i složen problem slijepih i slabovidnih osoba u društvu, problem koji nije lako rješiv, istaknuo je Mandarić i dodao kako je izložba prilagođena osobama s oštećenjima vida jer će imati audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe; i popratni katalog je grafički prilagođen osobama s oštećenjima vida. Aitanga Drog istaknula je da u Rijeci ima 30 tisuća umirovljenika, a tek 5 tisuća aktivno je kroz Maticu umirovljenika.


– Naši su stariji građani zatvoreni u svoja četiri zida i nevidljivi su u našem društvu. Ova izložba može srušiti neke stereotipe i predrasude o starijim ljudima, koji imaju bogato iskustvo od kojeg društvo može imati velike koristi, istaknula je Drog, dok je Lucija Švob pozvala sve građane da posjete izložbu i postanu dio promjena.