Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Četvrti život broda

Izložba posvećena kontroverznom brodu: Hoće li "Galeb" postati - feniks?

Izložba posvećena kontroverznom brodu: Hoće li "Galeb" postati - feniks?
Izložba posvećena kontroverznom brodu: Hoće li "Galeb" postati - feniks?
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 11:53 2019-07-17T11:53:12+02:00

Muzej grada Rijeke izložbom »Četvrti život broda Galeb« predstavlja segmente priče o »Galebu« i otvara vrata budućega stalnog postava na ovom pokretnom muzeju 

RIJEKA - On zapravo nije ptica kojom se predstavlja. On je ptica feniks. Već je nekoliko puta bio s onu stranu linije koja razdvaja svijet živih od svijeta pokojnih. Dosljedan sebi, nije se htio predati. Torpediralo ga, bombardiralo, potapalo. Oko njega plovile ribice, po palubi mu trčkarao morski živalj. Pa ništa – on je opet tu, s nama, stoji u najavi izložbe »Četvrti život broda Galeb« Nataše Babić i Eme Makarun što se u Muzeju grada Rijeke otvara u četvrtak, 18. srpnja, u 19.30 sati.

Slojevita prošlost ovoga broda, 2006. zaštićnog kao kulturno dobro Republike Hrvatske, i danas diže prašinu, oko njegove obnove vode se ne samo ideološke rasprave, a njegova obnova koja se odvija u sklopu projekta »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« i koja ga u integralnom projektu vezuje uz obnovu Palače šećerane – ovisi o zaduženju, odnosno kreditu u vrijednosti od 44 milijuna kuna, a zaduženje ovisi o odluci Gradskog vijeća Rijeke koji je nakon nedavne maratonske sjednice nastavak iste rasprave zakazao za 24. srpnja. Taj datum je odabran jer će se dan prije otvoriti ponude za obnovu »Galeba« koje će pristići, ili neće, na drugi natječaj za obnovu Titova broda.

Jedinstven pothvat

Uoči te odluke i svega onoga što će uslijediti ovisno o njenom sadržaju, Muzej grada Rijeke izložbom »Četvrti život broda Galeb« predstavlja segmente priče o »Galebu« i otvara vrata budućega stalnog postava na ovome neobičnom brodu, bananieri koja je slavu stekla kao »brod mira«.

– Rekonstrukcija broda u plutajući muzej, konzervatorsko-restauratorski radovi kojima će se sačuvati izvorno stanje interijera i eksterijera broda, kao i realizacija stalnog postava kojim će se ispričati »Galebova« kompleksna priča, čine jedinstven pothvat u hrvatskim okvirima. Muzejskim će se postavom predstaviti povijesni događaji kojih je »Galeb« bio dionik, povezujući ih s poviješću Rijeke, kao i svjetskom poviješću 20. stoljeća, čime će ovaj značajan eksponat pokretne kulturne baštine dobiti novu znanstvenu, edukativnu i kulturno-umjetničku dimenziju, kažu u Muzeju grada Rijeke.

Sagrađen kao brod hladnjača za talijansku državnu kompaniju Regia Azienda Monopolio Banane, RAMB III nikad nije zaplovio na ruti iz istočnoafričkih kolonija u Italiju. Porinut pred sam početak Drugoga svjetskog rata, gotovo je odmah prenamijenjen u pomoćnu krstaricu. Talijansku zastavu 1943. zamjenjuje njemačka, a brod postaje minopolagač »Kiebitz«. Teško oštećen u savezničkom bombardiranju Rijeke, 1944. tone na morsko dno.

Transformacija

Riječki inženjeri ga tri godine poslije dižu na površinu, a nakon temeljite rekonstrukcije postaje školski brod Jugoslavenske ratne mornarice.

– Mitski status školski brod »Galeb« stječe kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita. Njime je jugoslavenski predsjednik plovio u državničke posjete azijskim i afričkim zemljama, kreirajući treći put u hladnoratovskoj podjeli svijeta – politiku nesvrstavanja i miroljubive koegzistencije. Od 1990-ih brod je prepušten polaganom, ali neizbježnom propadanju. »Galeb«, koji je od 2009. u vlasništvu Grada Rijeke, u lošem je stanju. No, poput feniksa, sprema se za novi život - stoji u najavi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.