Rijeka 2020

Glavni program otvorenja Europske prijestolnice kulture imat će zbivanja za sve generacije

Davor Mandić

Svečani program otvaranja EPK-a trebao bi se dogoditi u riječkoj luci 1. veljače 2020. / Foto SERGEJ DRECHSLER

Svečani program otvaranja EPK-a trebao bi se dogoditi u riječkoj luci 1. veljače 2020. / Foto SERGEJ DRECHSLER

Iz Rijeke 2020 kažu da su prijave programa poslale brojne udruge, tvrtke, umjetničke organizacije i ustanove, što prema njihovu tumačenju svjedoči o visokoj motiviranosti svih navedenih



RIJEKA  Participacija građana u programima Europske prijestolnice kulture jedan je od najvećih izazova bilo kojeg EPK-a, pa po tome ni riječki nije iznimka. Građana, dakako, ima u raznim oblicima, a jedan od tih oblika jest i onaj spreman na organiziranje nekakvog programa.


Sudeći prema prijavama na Javni poziv za organizaciju popratnih programa službenog otvorenja EPK-a takvih oblika u Rijeci ima 52. Od ta 52 oblika, Rijeka 2020 izabrala je njih 38 te će im u skorom vremenu biti ponuđen ugovor na potpisivanje, kada će ta stvar onda postati i službena.


Zasad, dakle, možemo govoriti samo o preliminarnom popisu, jer nam iz Rijeke 2020 nisu htjeli detaljnije pojasniti kakav program stoji iza kojeg ponuđača, pod izlikom da se tek čekaju potpisivanja ugovora.




Problem pritom predstavlja i činjenica da je nekim odobrenim programima smanjen traženi iznos, pa je pitanje hoće li podnositelji prijava za te programe i dalje htjeti održati svoje programe.


S otvorenja ovogodišnjeg »Tobogana«  / Foto VEDRAN KARUZA


S otvorenja ovogodišnjeg »Tobogana« / Foto VEDRAN KARUZA



Veliki odaziv


Iz Rijeke 2020 kažu da su prijave programa poslale brojne udruge, tvrtke, umjetničke organizacije i ustanove, što prema njihovu tumačenju svjedoči o visokoj motiviranosti svih navedenih za uključivanje u program Europske prijestolnice kulture.


– Kvaliteta ponuđenih programa također je visoka i obogatit će program otvaranja dnevnim i večernjim zbivanjima u kojima će se moći zabaviti i uživati sve generacije – kažu u Rijeci 2020. Naime svečani program otvaranja EPK-a trebao bi se dogoditi u riječkoj luci 1. veljače 2020. u 19.30 sati. No ideja je bila da cijeli taj dan bude svečana i vedra atmosferu u gradu, pa je u tu svrhu objavljen Javni poziv za sve zainteresirane za uključenje i prijave prijedloga za popratne programe koji će se u centru grada odvijati uoči i nakon programa otvaranja u Luci, dakle u jutarnjim i u kasnijim večernjim satima 1. veljače.


– Među izabranim programima nalaze se tako nastupi zborova, plesne izvedbe i performansi, audiovizualne instalacije, izložbe, predstave, koncerti na otvorenom i u zatvorenim prostorima u širem centru grada te brojni drugi programi na javnim trgovima i u postojećim klubovima, kafićima i barovima – kažu u Rijeci 2020, navodeći da zbog velikog odaziva i spremnosti na kreativno uključivanje u program otvaranja EPK-a, svi koji su poslali svoje prijave zaslužuju pohvalu za angažman i motivaciju.


Iz Rijeke 2020 poručuju i da je zbog velikog broja kvalitetnih prijava povećan ukupni iznos namijenjen financiranju ovih popratnih programa, te da će svi izabrani biti kontaktirani e-mailom te pozvani na dostavu dodatnih materijala i informacija potrebnih za potpisivanje ugovora.



Dječji vrtić Rijeka ponudio je program koji je od Rijeke 2020 dobio tek 500 kuna. Najviše, 122.000 kuna, dobila je Udruga ugostitelja PGŽ-a, a slijedi Thorax d.o.o. sa 100.000 kuna. Po 50.000 kuna dobili su Udruga Kombinat i Udruga za promicanje baštine »Primorski Hrvat«. Po 40.000 kuna dobili su: Uslužni obrt »IB« I.Brnelić, LP Rock Udruga riječkih rokera 60-ih, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i Udruga 4 KROZ 4.



Iznosi


Zbrajajući iznose koji su dodijeljeni ponuditeljima popratnih programa, došli smo do brojke od 929.500 kuna, pri čemu su zanimljivi neki od najvećih, ali i najmanjih iznosa. Dječji vrtić Rijeka ponudio je program koji je od Rijeke 2020 dobio tek 500 kuna. Najviše, 122.000 kuna, dobila je Udruga ugostitelja PGŽ-a, a slijedi Thorax d.o.o. sa 100.000 kuna. Po 50.000 kuna dobili su Udruga Kombinat i Udruga za promicanje baštine »Primorski Hrvat«. Po 40.000 kuna dobili su: Uslužni obrt »IB« I.Brnelić, LP Rock Udruga riječkih rokera 60-ih, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i Udruga 4 KROZ 4.


Udruga FORMAOPTIMUM dobila je 36.000 kuna, Udruga Slobodna država Rijeka 35.000 kuna, a Udruga Ri Rock 32.000 kuna. Po 30.000 kuna dobili su: Flumen M.D. d.o.o., Udruga Prostor plus, Društvo za urbanu kulturu i Udruga Tororo. Po 25.000 kuna dobili su: Umjetnička organizacija Trafik, Matica umirovljenika grada Rijeke, Transmedijski centar KOI KOI i Kultura d.o.o. Ostali iznosi su od 15.000 kuna naniže, no nitko više nije dobio samo 500 kuna kao Dječji vrtić Rijeka.