Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Manifestacija u dvorani SC-a

Festival tolerancije počinje u nedjelju: 'Stavit ćemo naglasak na poštivanje različitosti'

Nataša Popović / Snimio Vedran KARUZA
Nataša Popović / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2019. u 17:28 2019-04-06T17:28:00+02:00

”Ove ćemo godine poseban naglasak staviti na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljna načela jednakosti i pravednosti”, istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije prilikom predstavljanja ovogodišnjeg programa. Tom je prigodom posebno zahvalila dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu, svojevrsnom zaštitnom imenu Festivala

U nedjelju kreće Festival tolerancije, koji više nije samo još jedan filmski festival,  već odavno i društveno angažirana platforma koja prati društvena, politička i ekonomska kretanja.

Otvaranje festivala filmom "Vukodlak", prvotno predviđeno u kinu Europa, u zadnji je čas zbog informacije o zatvaranju najstarijeg zagrebačkog živućeg kina, prebačeno u dvoranu SC-a u Savskoj, koja ima daleko više mjesta od Europe pa organizatori pozivaju građane da dođu u 19 sati na film kojim će biti započeto ovogodišnje izdanje Festivala. Za ulaz nije potrebna pozivnica niti karta, već će projekcija, kao i sve ostali filmovi i događanja, biti besplatna. 

”Ove ćemo godine poseban naglasak staviti na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljna načela jednakosti i pravednosti”, istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije prilikom predstavljanja ovogodišnjeg programa. Tom je prigodom posebno zahvalila dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu, svojevrsnom zaštitnom imenu Festivala. 

Programom dominira nekoliko filmova kojima je u fokusu aktualna borba za prava žena. Film Vječna zima istinita je priča o ženi koja nakon sovjetske okupacije Mađarske doživi neočekivanu romansu u sovjetskom radnom logoru.

Redatelj Attila Szász  nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Montrealu. U filmu Preodgoj Cameron Post, ovjenčanom nagradom žirija na Sundance Festivalu, pratimo priču djevojke zatečene u seksualnom odnosu s drugom djevojkom zbog čega biva upućena na tretman preodgoja homoseksualaca. Problemom ženske seksualnosti bavi se izniman dokumentarac #Ženski užitak koji prikazuje borbu pet žena za uravnoteženi odnos među spolovima, između ostalog i kroz ovih dana aktualiziran slučaj silovanja časnih sestara.

Priču o snažnoj ženi donosi i slovenski film Izbrisana, nastao prema slučaju oduzimanja prava državljana neslovenskog porijekla iz 90-ih. Judita Franković glumi "izbrisanu" koja je prisiljena boriti se za svoje dijete, a za ovu ulogu dobila je nagradu za najbolju glumicu na Festivalu slovenskog filma. 

Ovogodišnji festival donosi još jedan film s hrvatskim glumcem u međunarodnoj ulozi. Krešimir Mikić u danskom filmu Svrdlo glumi Hrvata zatočenog s dvoje ljudi u klaustrofobičnim uvjetima zračne komore.

Iz programa posljednjeg festivala u Cannesu dolazi film Mrtvi i drugi, nagrađen od strane žirija u programu Izvjestan pogled, s temom o nezahvalnom položaju Indijanaca u suvremenom Brazilu. S nekoliko nagrada u Cannesu pozornost privlači i Diamantino u čijem fokusu je svjetska nogometna zvijezda s jasnom aluzijom na Cristiana Ronalda. Istinit slučaj bivšeg roba iz Afrike koji postaje crna maskota bečke aristokracije donosi film Angelo čiji redatelj Marcus Schleinzer dolazi na festival.

U jakom programu dokumentarnih filmova izdvaja se Put kroz noć o slučaju afganistanskog filmskog autora koji s obitelji bježi pred talibanima i pritom sve dokumentira mobitelom. Dokumentarac Mora švingati! fascinantna je priča o počecima jazzerske diskografske kuće Blue Note koju su stvorili mladi židovski emigranti te pritom tada diskriminirane Afroamerikance tretirali kao ravnopravne partnere. Dokumentarni program nazvan Ugriz stvarnosti donosi i Zemlju, najnoviji film proslavljenog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera.

Novost je ove godine i program Mali koraci  namijenjen djeci u sklopu kojeg je i na Berlinaleu prikazan zavodljiv norveški film Psihokrava o 15-godišnjoj razrednoj autsajderici, a bit će prikazan i film Zajednica, jedan od laureata ovogodišnjeg Berlinala.

Festival tolerancije predstavlja i novi program - Masterclass tolerancije u kojem će domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova. Ove će godine to biti Nebojša Slijepčević i njegova Srbenka i Bobo Jelčić s Obranom i zaštitom. Bobo Jelčić istaknuo je kako smo svi odgovorni za širenje tolerancije, a film može biti dobar alat u tome.

Javnost će itekako zaintrigirati i dvije izložbe u produkciji Festivala tolerancije. Na zagrebačkim trgovima je od 1. travnja postavljena fotografska izložba Oni/They pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice. Izložbu čine pop up instalacije s portretima četvero izbjeglica koji trenutačno žive u Hrvatskoj i fotografskim potpisima Ane Opalić, Mare Milin, Stanka Hercega i Ivana Posavca.

Izložba reprodukcije murala pronađenih u Poljskoj o prošlosti tamošnjih Židova pod nazivom Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove bit će postavljena od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u suradnji s POLIN-om - Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave i Institutom Adam Mickiewicz.

Cilj Festivala je i edukacija mladih, a koncept Digitalne kino škole utemeljen je na igri i inovativnim metodama podučavanja poput gledanja filmova putem virtualne stvarnosti. Edukacijska jutra donose predavanja stručnjakinja iz poljskog državnoga muzeja Majdanek o strahotama holokausta, a svoje svjedočanstvo podijelit će s učenicima preživjela holokausta Vesna Domany Hardy.

U povodu izlaska knjige Jasenovac organizirat će se u suradnji s Frakturom okrugli stol o temi odnosa prema tom ustaškom logoru na kojem će govoriti Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović.

Sva događanja prati i uvijek zanimljiv glazbeni program. Sjajni austrijski HI5 – Minimal Jazz Chamber Music i svjetska gypsy world music senzacija, mađarski EtnoRom Band oduševit će sve ljubitelje dobre glazbe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.