Motovunski filmski festival

Bella Italia u Motovunu

Davor Šišović

Foto MFF

Foto MFF

Prvi film koji će biti prikazan na ovogodišnjem festivalu je mađarski »Ubojice na kotačima«, na programu Kina Bauer sutra u 10 sati, a film koji prati svečano otvorenje festivala je američki »Tangerine« – inače u cijelosti snimljen mobitelom – iste večeri u 21 sat u Kinu Trg



MOTOVUN Devetnaesto izdanje Motovunskog filmskog festivala počinje sutra i potrajat će  do subote. Mnoštvo filmova bit će na »brdu filmova« i ove godine prikazano u četiri festivalska kina. Po pet dnevnih projekcija svakoga će dana biti na programu Kina Bauer (motovunska kino-sala), jednako toliko u Još manjem kinu (dvorana motovunske Zajednice Talijana); a po dvije večernje projekcije pod vedrim nebom na programu su Kina Trg (središnji motovunski trg ispred crkve) i Kina Billy (bivšeg Kina Barbacan, na parkiralištu podno motovunskih zidina).


Prvi film koji će biti prikazan na ovogodišnjem festivalu je mađarski »Ubojice na kotačima« – na programu Kina Bauer u utorak u 10 sati, a film koji prati svečano otvorenje festivala je američki »Tangerine« redatelja Seana Bakera –  inače u cijelosti snimljen mobitelom – iste večeri u 21 sat u Kinu Trg. Posljednje projekcije u oba kina pod vedrim nebom posljednjeg festivalskog dana, u subotu, su po motovunskom običaju rezervirane za pobjednike, odnosno dobitnike glavnih festivalskih nagrada.


 Za Propeler se natječe   13 filmova


U glavnom festivalskom programu je dvadesetak filmova od kojih 13 konkurira  za nagradu Propeler Motovuna, među kojima su i, primjerice, najgledaniji argentinski film svih vremena »Klan« redatelja Pabla Traperoa, pa novi film Jima Jarmuscha »Gimme danger«, ruski »M)učenik« Kirila Serebrenikova, mađarski »Ubojice na kotačima« Attile Tilla, talijanski »Potpuni neznanci« Paola Genovesea, zatim srpski, uz manjinsku hrvatsku koprodukciju, »Dobra žena« Mirjane Karanović, slovenski triler »Noćni život« Damjana Kozolea (koscenarist Ognjen Sviličić), hrvatski »Sve najbolje« Snježane Tribuson i drugi.


Izvan konkurencije su uz »Tangerine« i kanadski »Zabranjena odaja« Guya Maddina i Evana Johnsona, pa francusko-njemački »Zaljev luđaka« Bruna Dumonta, »Anomalisa« Charliea Kaufmana i Dukea Johnsona, »Poezija bez kraja« Alejandra Jodorowskog, »Gori more« Gianfranca Rosija…Filmovi iz glavnog programa konkuriraju i za nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, koja se dodjeljuje na četrdesetak filmskih festivala širom svijeta.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija, pa će u posebnom festivalskom programu pod zajedničkim naslovom »Bella Italia« biti prikazana selekcija novijih talijanskih filmova, ali i klasika poput Fellinijevog »Amarcorda«.


Program »Bella Italia« kojeg otvara film »Crne duše« Francesca Munzia podijeljen u tri selekcije: selekcija »Novi majstori« predstavlja najbolja ostvarenja najboljih aktivnih talijanskih redatelja; selekcija »Jug« predstavlja filmove iz južnijih talijanskih regija, dok selekcija »Commedia Italiana« daje presjek novijih talijanskih komedija. Talijansko gostovanje u Motovunu osjetit će se i u glazbenom programu festivala, nastupom elektro-folk grupe Kalascima u petak.


Gdje ste bili 2016.?


Poseban festivalski program »Gdje ste bili 2016?« predstavlja pet igranih i dokumentarnih filmova o rastu desnog ekstremizma i konzervativnoj revoluciji u europskim zemljama, od Rusije do Hrvatske. U tom programu je i dokumentarac »Desno, dva, tri – kamo ide Europa« o kojem se ove godine mnogo pisalo jer svojim najdužim segmentom govori o Hrvatskoj, od prikaza proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu i Čavoglavama, do intervjua s predsjednikom mladeži HČSP-a. Autor Christopher Bobyn u Motovunu će osobno predstaviti svoj film.



Motovunski filmski festival kao i obično obiluje i zanimljivim nefilmskim programima, od svakodnevnog predstavljanja festivalskih gostiju na javnim tribinama, preko književnih promocija do kasnonoćnih glazbenih programa u kojima, redom od utorka do subote, nastupaju Edo Maajka, Kawasaki 3P, Jonathan, Kalascima te Nipllepeople & Filip Motovunski.



Za tradicionalnu motovunsku natjecateljsku selekciju kratkih filmova odabrano je 20 uradaka od kojih će neki biti prikazani uoči cjelovečernjih projekcija, a svi su dostupni na internetu.


Uz filmski program tijekom festivala održavat će se i filmska radionica nazvana Kampus Motovun, u kojoj će sudjelovati studenti i profesori filmskih akademija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a uz predavanja, na posebnim projekcijama prikazivat će se i njihovi studentski filmovi.


Tradicionalna motovunska nagrada »50 godina« ove  godine ide redatelju Nenadu Puhovskom koji je, uz ostalo, osnivač produkcijske kuće FACTUM (koja je u godinama prije Motovunskog filmskog festivala održavala redovite ljetne Imaginarne akademije u Grožnjanu), te utemeljitelj festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. U Motovunu će biti prikazani njegov novi dokumentarac »Generacija ’68«.


Druga tradicionalna nagrada, Maverick, za osebujan autorski doprinos filmskoj umjetnosti, ove se godine dodjeljuje Želimiru Žilniku, kome će u Motovunu biti prikazana četiri filma: »Rani radovi«, »Marble Ass« »Među ljudima« i »Destinacija Srbistan«.