Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
6. prosinca 2019.
Kultno mjesto

foto Bandić traži ispriku, najavljuje tužbe i tvrdi da će Kino Europa ostati art kino

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2019. u 16:34 2019-04-07T16:34:13+02:00

Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino, poručeno je u nedjelju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nakon jučerašnjih najava uprave tog poznatog zagrebačkog kina kako će zbog isteka ugovora o najmu i obveze vraćanja prostora Gradu, biti prisiljeni zatvoriti njegova vrata.

»Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino. Aktualnim najmoprimcima istekao je desetogodišnji najam, te su, u skladu sa istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izviješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 1.lipnja trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora«, stoji u priopćenju.

Grad Zagreb će, ističu, rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega će kino Europa nastaviti s radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti.

Referiraju se, kažu, na »pokušaj manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. 'spinovima' od strane dosadašnjih najmoprimaca kina Europa da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti narodnjački klub« kao i na otkazivanje ranije ugovorenog otvorenja »Festivala tolerancije – JFF«.

Naime, uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), nakon što su u petak dobili obavijest Grada Zagreba da im je istekao ugovor o najmu te da su u obvezi vraćanja prostora 1. lipnja, najavili su da će u nedjelju zatvoriti vrata Kina Europa.

Bandić traži ispriku i najavljuje tužbe

»Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina Europa Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će 'kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub' odbacujemo u cijelosti. Očekujemo odmah javnu ispriku i demanti od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti«, poručuje se iz Bandićevog ureda.

z0704k14
Kino Europa pod zaštitom građana / snimio Davor Kovačević

Lažna vijest o »narodnjačkom klubu« trebala je, ističe se, poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Poziva se javnost da »ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o »narodnjačkom klubu« u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji 'fake news'«.

Zbog štete koja je nanesena »Festivalu tolerancije – JFF » kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražiti će, najavljuju u uredu gradonačelnika, nadoknadu štete.

Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju, stoji u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.