Najavljena programska koncepcija

Art-kino “Croatia”: Poticaj razvoju filmske djelatnosti

Davor Mandić

Nova sezona riječkog Art-kina »Croatia« počinje sutra u 20 sati projekcijama filmova »Slučajno« Tanje Golić i »Teleport Zovko« Predraga Ličine



RIJEKA Nova sezona riječkog Art-kina »Croatia« počinje sutra u 20 sati projekcijama filmova »Slučajno« Tanje Golić i »Teleport Zovko« Predraga Ličine.


Novu sezonu, ukupno šestu po redu, ali i novitete u funkcioniranju Art-kina, predstavili su na konferenciji za novinare privremena ravnateljica Slobodanka Mišković, kritičar i selektor Dragan Rubeša, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, a autorica filma »Slučajno« predstavila je ukratko svoj film. 


   Mišković je najavila da ovogodišnja programska koncepcija pokazuje kojim će se smjerom kretati novoosnovana ustanova u kulturi Art-kino »Croatia«, koje takvom službeno postaje 1. siječnja 2014. godine. 




   – Osim umjetničke kvalitete filmova koje prikazujemo, želimo pokazati i odgovornost ustanove za razvoj filmske djelatnosti – rekla je Mišković, posebno naglasivši recentnu propulzivnost riječkog autorskog filma. Ugovor koji je Grad Rijeka potpisao s HAVC-om oko sufinanciranja filmskih projekta u omjeru 50-50, kao i činjenica da se ti filmovi imaju gdje prikazivati i da su premijere redovito jako dobro posjećene, oživjelo je riječku filmsku scenu. 


   Pročelnik Šarar se nadovezao na Mišković, istaknuvši da je Rijeka ušla na filmsku mapu Hrvatske, što autorskim filmom, što činjenicom da je česta lokacija za snimanje filmova. Također je napomenuo da je kroz Art-kino prošlo i puno mladih ljudi koji su naučili puno o filmu, kinoprikazivanju i svemu što prati filmsku scenu. 


   Kao veliku stvar i Šarar i Mišković istaknuli su novi digitalni projektor koji će višestruko podići standard prikazivanja filmova, iako to ne znači da će se stara analogija prognati. Dapače, zato će i biti moguće prikazati filmove iz ciklusa čeških komedija 70-ih i 80-ih godina, o čemu je govorio Dragan Rubeša. 


   Napomenuvši da bi trebalo organizirati cjelodnevni seminar o programu Art-kina, pobrojao je samo dio ciklusa, pa će tako gledatelji moći uživati, osim u češkoj komediji, i u ciklusu japanskog filma, u autorskom ciklusu u kojem bi gošća trebala biti i francuska redateljica Claire Denis, u ciklusu korejskog filma, a gostovat će i festivali 25FPS te Human Rights film festival.


Od filmova iz bogatog programa u rujnu mogu se posebno izdvojiti drama »Ne« Pabla Larraina s Gaelom Garciom Barnalom i dokumentarac Kevina Macdonalda o Bobu Marleyu.