Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Reagiranje na tekst "Tabak: Civilni nadzor postaje forma bez stvarnog sadržaja"

Netočno je da je dr. Akrapu oduzet diplomatski status u Njemačkoj

Objavljeno: 9. kolovoz 2018. u 12:17 2018-08-09T12:17:00+02:00

Svaki put kad je dezinformacija o navodnom incidentu diplomatsko-obavještajne naravi objavljena, a naša stranka s tom činjenicom bila upoznata, dr. Akrap je, u skladu sa zakonskim odredbama, zatražio suglasnost nadređenih u SOA-i za objavom reakcija na objavljene neistine. Niti jednom mu tom zahtjevu nije bilo udovoljeno, a što se nalazi i u arhivi SOA-e, uz obrazloženje da takve neistine mora šutke trpjeti dok je državni službenik. Njegova želja za reakcijom na te neistine bila je i jedan od razloga zbog kojeg je zatražio odlazak u mirovinu

Slobodni smo obratiti Vam se kao punomoćnici naše stranke dr. sc. Gordana Akrapa, a vezano uz inforamcije objavljene u web izdanju „Novog lista“ dana 10.07.2018. u 11.41 sati, u članku autora Danka Radaljca pod nadnaslovom "Prijepori oko imenovanja bivšeg zaposlenika SOA-e" i naslovom "Tabak: Civilni nadzor postaje forma bez stvarnog sadržaja".

U navedenom članku objavljene su neistinite informacije kojima su narušeni ugled i čast naše stranke.

Kao izvor navode se izjave gosp. Igora Tabaka, a tekst je objavljen bez da je istinitost navoda provjerena sa dr. sc. Gordanom Akrapom. Slijedom navednog, a sukladno čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima molimo Vas da u cijelosti objavite sljedeći tekst:

Dana 10. srpnja 2018. godine u 11.41 sati u web izdanju Novog list“ u članku autora Danka Radaljca pod nadnaslovom PRIJEPORI OKO IMENOVANJA BIVŠEG ZAPOSLENIKA SOA-E i naslovom TABAK: CIVILNI NADZOR POSTAJE FORMA BEZ STVARNOG SADRŽAJA objavljene su netočne i neprovjerene tvrdnje gospodina Igora Tabaka kojima je narušen ugled i čast dr. sc. Gordana Akrapa, člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

U članku je navedena netočna tvrdnja da dr. Akrap u životopisu ima incidente diplomatsko-obavještajne naravi te da mu je u Njemačkoj oduzet diplomatski status navodno zbog nekooperativnosti prilikom obrađivanja ubojstva Stjepana Đurekovića. Nijedna od navedenih tvrdnji ne odgovara istini. Dr. Akrap je sve svoje dužnosti izvršavao profesionalno, njegujući kolegijalne odnose u diplomatskoj i profesionalnoj zajednici te poštujući institucije Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke. Dugogodišnji profesionalni rad donio je dr. Akrapu ugled među kolegama o čemu svjedoče njegove brojne uspješne aktivnosti na međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj sceni.

Svaki put kad je dezinformacija o navodnom incidentu diplomatsko-obavještajne naravi objavljena, a naša stranka s tom činjenicom bila upoznata, dr. Akrap je, u skladu sa zakonskim odredbama, zatražio suglasnost nadređenih u SOA-i za objavom reakcija na objavljene neistine. Niti jednom mu tom zahtjevu nije bilo udovoljeno, a što se nalazi i u arhivi SOA-e, uz obrazloženje da takve neistine mora šutke trpjeti dok je državni službenik. Njegova želja za reakcijom na te neistine bila je i jedan od razloga zbog kojeg je zatražio odlazak u mirovinu.

Svakom ozbiljnijem analitičaru lako je na web stranici njemačkog Ministarstva vanjskih poslova provjeriti podatak o datumu odlaska dr. Akrapa iz SR Njemačke, kao i postaviti upit hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Teritorij SR Njemačke, nakon organiziranih svečanih oproštajnih susreta s njemačkim kolegama, dr. Akrap napustio je 15.7.2007. dakle više od 14 mjeseci nakon što je prvi put objavljen tekst o njegovom navodnom protjerivanju. Složit ćemo se da nema tog diplomata koji u zemlji primateljici može ostati duže od 72 sata ukoliko ga ta zemlja ne želi. A posebno ne 14 mjeseci. Iznesene neistine u vezi s OA Barakuda dr. Akrap ne smije komentirati s obzirom na obvezu čuvanja tajnosti povjerenih mu podataka.

Objavljenim člankom koji se temelji na neistinama povređeni su čast i ugled naše stranke te su joj time prouzročene neugodnosti u svakodnevnom životu i radu, stoga vas molimo da objavite ovaj ispravak kako bi se time barem donekle otklonile negativne posljedice spornog članaka. S poštovanjem,

Odvjetnik Ivan Gjurašić – dr.sc. Gordan Akrap, Zagreb

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.