Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
22. veljače 2020.
Komentar Denis Romca

Komentar Plenković kao tumač misli kancelarke Merkel

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2019. u 16:03 2019-05-21T16:03:43+02:00

Andrej Plenković našao se u prilično bizarnoj situaciji. Najprije je pozvao Angelu Merkel na HDZ-ov skup u Zagrebu, predstavljajući to kao vlastiti politički trijumf. A onda je kancelarka Merkel pred nekoliko tisuća HDZ-ovaca poručila da je nacionalizam neprijatelj koji pokušava uništiti Europu. To je suština njezine poruke: ljubav prema domovini je u redu, ali ne i nacionalizam, koji je u suprotnosti s europskim projektom izgradnje mira, slobode i blagostanja. Merkel poručuje da moramo biti u stanju »staviti se u situaciju drugoga« i »graditi mostove«, naglašavajući da bi Hrvati morali znati koliko je važno sačuvati mir, s obzirom na to da su još devedesetih imali rat.

Koliko je ova situacija za njega nezgodna svjedoči i činjenica da se premijer u međuvremenu pojavio u ulozi »ovlaštenog« tumača misli njemačke kancelarke. Plenković je, naime, našao za shodno neupućenoj javnosti objasniti što je točno »draga Angela« mislila kada je govorila o nacionalizmu. Tumačeći izjave šefice jedne druge vlade, njemačke, šef hrvatske vlade tvrdi kako je ona, kada je govorila o nacionalizmu, precizno mislila na grupaciju koju je Matteo Salvini prošlog vikenda okupio u Milanu. Plenković zna da nije mislila na Hrvatsku, a zna i da Mađarska nije baš među tim zemljama u cijelosti. Kako Plenković točno zna što je točno mislila njegova gošća? I odakle mu uopće pretenciozna ideja da tumači njezine misli? I kad ste uopće čuli za takav slučaj?

Plenković se odlučio za taj neshvatljiv potez našavši se u raskoraku između vlastitih političkih potreba - ne političkih ideja ili ideala, jer je ovdje riječ o golom pragmatizmu - i krute političke realnosti. U paničnom strahu od gubitka desnih glasova, Plenković je napravio očiti zaokret udesno, što se jasno vidjelo i u Ciboni. Progovorio je o 30. svibnju kao istinskom Danu državnosti, što je jedna od omiljenih tema hrvatskih nacionalista, a hvalio se i povratkom Hrvatske vojske u Vukovar, pokušavajući svojim odlučnim gardom zvučati poput uvjerenog nacionalista. I Plenković i njegov neuvjerljivi nositelj stranačke liste Ressler govorili su biranim riječima i o Bleiburgu, osobito Ressler, nazivajući ga »simbolom jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda«, za što je dobio najveći pljesak u dvorani.

Drugim riječima, dok Merkel uvjerava da je nacionalizam zlo, lider HDZ-a ga je vrlo promišljeno odlučio iskoristiti, shvativši valjda da na nedjeljnim izborima glasaju i nacionalistički birači, a na taj dio biračkog tijela HDZ je oduvijek računao. HDZ je izvorno nacionalistička stranka, a nacionalizam je jedina ideologija s kojom je ta stranka u posljednja tri desetljeća bila konstantno povezana, premda je taj nacionalizam poprimao različite faze i oblike. Za razliku od niza pučkih stranaka u Europi, koje su se radikalizirale posljednjih godina (Italija, Mađarska, Austrija...), osjećajući se ugroženima od ekstremne desnice (i ta je radikalizacija umjerene desnice možda i najveće postignuće ekstremista u Europi), HDZ je oduvijek, u skladu sa svojim političkim potrebama, raspirivao etničku mržnju, poticao netrpeljivost i netoleranciju. Dakle, nacionalizam koji je često prerastao u šovinizam.

Plenković je pokušao promijeniti HDZ, ali ispalo je da mu se samo prilagodio. HDZ je uvijek živio od nacionalizma, pogotovo u predizborno vrijeme. Zato je premijer jako dobro znao što njegova publika želi čuti. Baš zato je govorio o Vukovaru, 30. svibnju i Bleiburgu, a onda im je preko razglasa pustio ustašoidnog Thompsona, što bi bilo manje licemjerno da upravo Thompsonu ne tako davno nisu isključivali struju na dočeku hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu. No, za nekoliko su dana izbori, kada je sve dopušteno, pa im je sada odjednom dobar i Thompson. Sada je samo pitanje koliko će HDZ-ovih birača u to povjerovati i bespogovorno prihvatiti Plenkovićevu nezgrapnu preobrazbu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.