Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Komentar Denisa Romca

Komentar Kapitulacija Njemačke: Rasizam postaje dio europske normalnosti

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2017. u 16:59 2017-09-26T16:59:13+02:00

Iako je desetljećima uspijevala držati na uzdi neonacistički NPD, njemačka je demokracija prekjučer kapitulirala pred novom neonacističkom strankom na njemačkom političkom nebu

Njemačka je do jučer bila jedina velika i važna europska zemlja u kojoj su desničarski ekstremisti bili izvan parlamenta, na političkoj margini, gdje im je i mjesto. Njemačka neonacistička stranka, NPD, iako djeluje desetljećima, nikad nije uspjela prijeći izborni prag i ući u njemački parlament, Bundestag. NPD je, doduše, uspio osvojiti jedan parlamentarni mandat, ali u Europskom parlamentu, 2014. godine, i to samo zahvaljujući činjenici da je njemački Ustavni sud uoči tih izbora ukinuo izborni prag za europske izbore.

Mnogima je bilo čudno što ta stranka – čije su se zastave početkom godine vijorile i na sramotnom ustaškom maršu u središtu Zagreba – nije zabranjena, iako je bilo nekoliko takvih pokušaja. U istinskim demokracijama, a Njemačka je zasigurno jedna od takvih, nije jednostavno zabraniti političke stranke, pa čak i kada otvoreno raspiruju mržnju, osim ako ne predstavljaju izravnu prijetnju demokraciji i ustavnom poretku.

Iako je desetljećima uspijevala držati na uzdi neonacistički NPD, njemačka je demokracija prekjučer kapitulirala pred novom neonacističkom strankom na njemačkom političkom nebu. Riječ je, naravno, o Alternativi za Njemačku (AfD), stranci koja je na prošlim parlamentarnim izborima ostala ispod izbornog praga, a sada je osvojila skoro 13 posto glasova. AfD je odonda usisao NPD, koji je na izdisaju. Od stranke koja je osnovana kao stranka intelektualaca i ekonomista, koji su u vrijeme grčke dužničke krize zagovarali izlazak Njemačke iz Eurozone, AfD se pretvorio u gorljivu antiimigrantsku, ksenofobnu i populističku stranku, preuzevši nacionalsocijalističku agendu, od čijih se militantnih stavova u jednom trenutku ograđivao čak i neonacistički NPD.

AfD, osobito njegovo ultranacionalističko krilo, namjerava u potpunosti korigirati njemački odnos prema prošlosti i preispitati njemačku kulturu sjećanja i odgovornosti, koja je snažno obilježila poslijeratnu Njemačku. Vjerojatno je upravo katarzični proces denacifikacije kroz koji su morale proći poslijeratne generacije glavni razlog zbog kojeg je Njemačka najdulje odolijevala ultradesničarima, koji se jedino u Njemačkoj dosad nisu uspijevali probiti u politički mainstream.

No sada su brane popustile i u Njemačkoj, a njemačka se demokracija našla u situaciji koju nije iskusila od konca rata. Zato je uspjeh AfD-a povijesno važan i zato je, potpuno opravdano, zasjenio relativnu pobjedu Angele Merkel. Ovdje je riječ o trijumfu njemačke ekstremne desnice, ali se radi i o prijelomnom, povijesnom trijumfu ekstremne desnice u Europi, zbog važnosti i utjecaja Njemačke na Starom kontinentu.

Njemačka je, pa i u vrijeme izbjegličke krize, koja je naposljetku odgovorna i za uspon populista, funkcionirala poput europskog moralnog putokaza. Ulaskom neonacista u njemački parlament, međutim, pala je i posljednja brana uzletu fašista i nacista u cijeloj Europi. Rasizam postaje dio europske normalnosti. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.