Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
7. prosinca 2019.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Jedini korektiv nemoralne vlasti

Nataša Novaković / Snimio Darko JELINEK
Nataša Novaković / Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2019. u 12:48 2019-03-26T12:48:14+01:00

Pokazalo se i da se očekivanja HDZ-a da će nepotvrđivanjem drugog mandata Daliji Orešković pacificirati to povjerenstvo ipak nisu ostvarila. HDZ ni s novom predsjednicom Natašom Novaković očito nije imao sreće. Njezino je Povjerenstvo jedna od rijetkih, ako ne i jedina, institucija koja nije pod kontrolom HDZ-a

Kada je riječ o političkoj kulturi, u Hrvatskoj vlada potpuni kaos. I kada su posrijedi političari, na djelu je raspad temeljnih moralnih načela koja, srećom, još uvijek vrijede u svakodnevnom životu. Ono što je u demokracijama na koje se pozivamo potpuno nezamislivo, kod nas je uobičajeno.

Iako se kod nas tvrdnja kako nitko nije kriv dok mu to nije pravomoćno dokazano u pravilu koristi kao opravdanje za potpunu odsutnost političke i moralne odgovornosti političara, u zapadnim demokracijama onaj protiv kojeg je pokrenut sudski postupak nema što tražiti u politici.

U normalnim zemljama između krivnje i nevinosti postoji nešto što se zove politička kultura, koja političarima zatečenima pri kršenju pravila – čak i kad nije riječ o striktnom kršenju zakona i kaznenim djelima – priječi nastavak bavljenja politikom, jer bi to bilo suicidalno za one koji bi takve političare ostavili na dužnosti.

U nakaradnoj Hrvatskoj, međutim, vrijede neka druga pravila. Kod nas čak i vladajuća većina ovisi o ljudima s optužnicama. Štoviše, kod nas ljude s ozbiljnim optužnicama za višestruka teška kaznena djela žele počastiti počasnim doktoratima. Kod nas ministri koji su obećali da će čuvati i poštovati zakone ove zemlje te zakone nekažnjeno krše, uz zaštitu onih koji bi ih trebali sankcionirati.

U takvoj zemlji, u kojoj svjedočimo totalnom raspadu sistema kada je riječ o moralnim načelima u ponašanju političkih dužnosnika, logično je da jučerašnja odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o slučajevima ministrice Gabrijele Žalac i ministra Zdravka Marića bude jedna od vijesti dana.

Jer kad ne postoji nijedna druga instanca odlučivanja koja bi mogla zauzdati bahatluk i prezir političara prema javnosti, i kada oni koji bi to morali činiti sudjeluju u obrani neobranjivog i zataškavanju, onda već i samo otvaranje predmeta Žalac i Marić, premda protiv njih još uopće nije pokrenut postupak, predstavlja nadu da će barem jedna institucija svoj posao odraditi do kraja.

Drugim riječima, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa postalo je jedini korektiv aktualne vlasti. Građani gube povjerenje u ispravnost i moralnost odluka političara, da o povjerenju u pravosuđe i ne govorimo.

To najviše hrani populiste, iako nas Plenković uvjerava da je najveći borac protiv populizma. Policija, koja bi trebala djelovati u skladu sa zakonima, funkcionira poput stranačke milicije, u što smo se uvjerili nekoliko puta u posljednje vrijeme.

To svjedoči o krhkosti naše demokracije i slabosti naših demokratskih institucija, koje se nisu u stanju oduprijeti diktatu političkih moćnika. Svojim radom i djelovanjem u posljednjih nekoliko godina Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo se kao iznimka od tog pravila.

Pokazalo se i da se očekivanja HDZ-a da će nepotvrđivanjem drugog mandata Daliji Orešković pacificirati to povjerenstvo ipak nisu ostvarila. HDZ ni s novom predsjednicom Natašom Novaković očito nije imao sreće. Njezino je Povjerenstvo jedna od rijetkih, ako ne i jedina, institucija koja nije pod kontrolom HDZ-a.

Međutim, to je prevelik teret za jedno povjerenstvo, čije su ovlasti i mogućnosti vrlo ograničene. Hrvatska demokracija ne smije ovisiti o samo jednoj instituciji, čak i ako HDZ u tome ne vidi nikakav problem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.