Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Uvodnik

kolumna ZLATKO CRNČEC SDP u ratu sa samim sobom

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2019. u 18:34 2019-12-04T18:34:34+01:00

Oporba je iskoristila priliku da se solidarizira sa zahtjevima prosvjetarskih štrajkaša i na taj si je način priskrbila koji politički poen. Kako za svog aktualnog predsjedničkog kandidata, nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića, tako i za buduće političke okršaje koji će kulminirati parlamentarnim izborima ujesen sljedeće godine.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić spremno je uskočio u cijelu priču, snažno podržao sve zahtjeve sindikata, te naglasio da njegova stranka »zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice Blaženke Divjak«. Tom je prilikom naglasio i da je za učiteljski štrajk, propast obrazovne reforme, te za to što djeca tjednima ne idu u školu osobno odgovoran premijer Andrej Plenković, naravno uz ministricu Divjak.

Naravno, nije se tom prilikom prisjetio svega onoga što se događalo u ljeto 2012, kakvih osam mjeseci nakon što je Vlada Zorana Milanovića predvođena SDP-om preuzela vlast u državi. Tada, u srpnju 2012. Milanovićeva je Vlada ukinula isplaćivanje po Uredbi iz 2002. kojom su bili utvrđeni uvećani koeficijenti učiteljima za jednu, deset, 20 i 30 godina staža.

Dvije godine kasnije, još uvijek u mandatu Milanovićeve Vlade, uskraćeno je pravo za povećanje plaća u javnim službama po osnovi staža u visini od četiri, osam i deset posto. Tadašnja je Vlada i njen prosvjetni ministar Željko Jovanović zbog svega ovoga bila u, blago rečeno, vrlo zategnutim odnosima s prosvjetarskim sindikatima.

Danas iz SDP-ovih redova dolaze tek objašnjenja da se tada nije moglo napraviti drugačije jer je teško financijsko stanje zemlje zahtijevalo da se smanjuje masa plaća u državnom sektoru.

Međutim, s druge strane sada nemaju prevelikog razumijevanja za argumente Plenkovićeve Vlade da će problem nepravednih koeficijenata riješiti sveobuhvatnom reformom cijelog sustava, te da prije toga ne bi trebalo intervenirati u sustav koeficijenata.

Sličnu je igru SDP odigrao i kada je u pitanju mirovinska reforma Plenkovićeve Vlade. U proljeće ove godine Bernardić je potpisao zahtjev sindikata za održavanje referenduma kojim bi se, među ostalim, srušio prijedlog Vlade da se u mirovinu ide sa 67 godina starosti od 2038.

Iako je tu starosnu granicu 2013. također predvidjela Vlada Zorana Milanovića, a izglasala SDP-ova saborska većina u kojoj je osobno sjedio i današnji predsjednik SDP-a. Danas Bernardić pak lakonski poseže za objašnjenjem da je 2013. SDP naprosto pogriješio.

Te da on, kao i njegova stranka, sada smatraju da ne postoje apsolutno nikakvi razlozi da se u Hrvatskoj mora raditi do 67 godina života. Ova je situacija bila posebno neugodna za samog Zorana Milanovića koji se u proljeće ove godine već bio pozicionirao kao mogući kandidat SDP-a za novog predsjednika Republike. Posebno zbog toga što je Bernardić tada javno i nedvosmisleno rekao da je SDP-ov potez iz 2013. bio pogreška.

Naravno nije ovdje ni HDZ bez grijeha. Oni su 2013. bili protiv produženja radnog vijeka do 67. godine, a kada su došli na vlast posegnuli su za čak i oštrijom verzijom tog rješenja. HDZ je bio i protiv monetizacije autocesta koju je planirala napraviti Milanovićeva Vlada iako se s takvom mogućnosti nekoliko godina prije toga poigravao i HDZ-ov ministar prometa Božidar Kalmeta. A kritizirao ga SDP-ov koalicijski partner, tada HNS-ovac Radimir Čačić.

Iz svega ovog proizlazi da je bilo kakva korjenita reforma u ovoj zemlji potpuno nemoguća. Uvijek će je minirati interesne skupine u neformalnoj koaliciji s oporbom. A kada vlast i oporba zamijene mjesta i novi vladajući pokušaju napraviti reformu, koju su naravno minirali dok su bili u oporbenim klupama, dogodit će im se isto što i njihovim predšasnicima. Nova oporba i iste interesne skupine uništit će i njihovu inicijativu. I tako stalno u krug. Uostalom, birači ionako pamte samo ono što se događa danas.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.