Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Piše Zlatko Crnčec

Sabor to smo mi, preslika hrvatskog društva sa svim njegovim slabostima

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2018. u 17:54 2018-07-23T17:54:42+02:00

Problem je u Hrvatskoj što nikada nismo imali vremena građanima objasniti kako parlament radi, koja je njegova prava uloga i kako izgleda njegov uobičajeni rad

Zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković ponovo je ni kriv ni dužan postao utjelovljenje rastrošnosti saborskih zastupnika. Naime, Sabor je prije par dana objavio službene podatke o troškovima koje su napravili saborski zastupnici mimo svoje redovne plaće. Pa je tako ispalo da je ukupno potrošeno dodatnih nešto preko pet milijuna kuna, a da je za svoje potrebe porezne obveznike najviše oštetio baš nesretni Hajduković na kojeg je potrošeno dodatnih 89.913 kuna. Naravno za taj podatak postoji logično zakonsko objašnjenje. Hajduković je naime član saborskih odbora zaduženih za europske poslove, vanjske poslove, međuparlamentarnu suradnju, te izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Što pak znači da čovjek mora puno putovati, što pak košta. Nije potrošio ni jednu kunu mimo onoga na što ima pravo. I sve je potrošeno tijekom aktivnosti nužnih za funkcioniranje svakog parlamenta pa tako i hrvatskog.

Istina, mediji su ovaj put ipak bili puno mekši prema Hajdukoviću nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Tada su danima razvlačili i Hajdukovića i neke druge zastupnike nudeći ih kao prototipe zastupničke rastrošnosti. Naravno, građani koji jedva skupljaju kraj s krajem teško mogu blagonaklono gledati na trošenje novaca za tako asptraktne stvari kao što je međuparlamentarna suradnja. A i mediji se nisu bili baš pretrgali  da im objasne da su to uobičajeni troškovi demokracije.

Naravno da se puno toga može zamjeriti kada su u pitanju zastupničke pogodnosti. Recimo čemu služi zastupnički paušal od 1.500 kuna i dodatak na odvojeni život od 1.000 kuna mjesečno. I same su zastupničke plaće nesrazmjerno velike u odnosu na stanje u državi. Ali to je tako u cijelom demokratskom svijetu. Svugdje su političari postali kasta za sebe. Zastupnička je plaća izmišljena kao pomoć prvim socijaldemokratima koji su krajem 19. stoljeća ulazili u parlamente svojih zemalja. Budući da nisu bili ni veleposjednici ni krupni poduzetnici, ne bi imali od čega živjeti. Jer ako su se željeli baviti politikom, morali su napustiti svoj dotadašnji posao, najčešće u rudniku ili tvornici. To što se sve to kasnije pretvorilo u privilegij koji osigurava život na razini puno višoj od prosječnog standarda pojedine države sasvim je druga stvar.

Problem je u Hrvatskoj što nikada nismo imali vremena građanima objasniti kako parlament radi, koja je njegova prava uloga i kako izgleda njegov uobičajeni rad. Prvo je došao rat, pa onda privatizacija i nikome kao da nije bilo stalo objasniti ljudima što je to zapravo parlament. Pa su ljudi shvatili da bi to trebala biti nekakva akademija gdje će nekakvi veleumovi na savršeno pristojan način, naravno potpuno besplatno, jedinstveno raspravljati kako bi pronašli najbolja rješenja za sve građane. Da će se politika voditi na osnovu znanstvenih spoznaja, te da će najmudriji građani biti u Saboru i tako osigurati boljitak za sve. I naravno da je sve to besplatno. A nije. Naravno da bi Sabor trebao biti efikasnij
 I naravno da se nije tako dogodilo jer tako nije nigdje. Građani su u Hrvatskoj bili šokirani jer u Saboru umjesto doktora znanosti i akademika ugledali sami sebe. Sabor jest preslika hrvatskog društva sa svim njegovim slabostima. I to je normalno.  A sve to skupa još i košta. Što je isto normalno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.