Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Prastare fraze Nove ljevice

Aktivisti osnovali stranku Nova ljevica / Foto Denis LOVROVIĆ
Aktivisti osnovali stranku Nova ljevica / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2016. u 17:27 2016-12-19T17:27:51+01:00

S druge pak strane pozdravni govor na osnivanju Nove ljevice među ostalima je održao i Goran Beus Richembergh, zastupnik HNS-a, stranke koja za razliku od Keleminca, Podruga i ostalih perjanica krajnje desnice zaista snažno promovira interese hrvatskog krupnog kapitala. Pa nije recimo Keleminec puzao pred hrvatskim gazdama iz Hrvatske udruge poslodavaca zahvaljujući im što su toliko humani da svojim radnicima čak i plaće isplaćuju, već je to svojevremeno napravio Richemberghov aktualni stranački šef Ivan Vrdoljak

Kad kapitalizam truli miriše na fašizam. Piše to na plakatu koji je ovog vikenda u Jasenovcu postavila Radnička fronta. Vrijedilo to jest u dobrom dijelu za prvu polovinu prošlog stoljeća, ali nema ama baš nikakve veze s aktualnim hrvatskim radikalnim desničarima, protiv kojih žestoku borbu najavaljuje Fronta, ali i ovog vikenda osnovana Nova ljevica.

Naime, domaći radikalni desničari ne da nemaju nikakve veze s krupnim kapitalistima koji bi ih potajno financirali da napadaju hrabre ljevičare iz Radničke fronte i Nove ljevice, već su u pravilu potpuni društveni marginalci bez ikakvog i najmanjeg dodira s političkim i gospodarskim establišmentom.

S druge pak strane pozdravni govor na osnivanju Nove ljevice među ostalima je održao i Goran Beus Richembergh, zastupnik HNS-a, stranke koja za razliku od Keleminca, Podruga i ostalih perjanica krajnje desnice zaista snažno promovira interese hrvatskog krupnog kapitala. Pa nije recimo Keleminec puzao pred hrvatskim gazdama iz Hrvatske udruge poslodavaca zahvaljujući im što su toliko humani da svojim radnicima čak i plaće isplaćuju, već je to svojevremeno napravio Richemberghov aktualni stranački šef Ivan Vrdoljak. Kakve veze HNS ima s onime što pričaju vodeći ljudi ove nove lijeve stranke vjerojatno nije jasno ni jednima ni drugima.

Osim naravno, njima omiljene teze da je u Hrvatskoj na djelu nekakva refašizacija društva. Potpuno pogrešne i navučene. Naime, kada sve hrvatske krajnje desničare staviš na hrpu ne dobiješ više od tri posto, što su uostalom pokazali u rujnu održani parlamentarni izbori. Birači napuštaju krajnju desnicu i ona definitivno propada. Naravno krajnje desnih ispada bit će i dalje. Ali riječ je o pojavama sa samog ruba političke scene kakve postoje u svim starim europskim demokracijama. A što se tiče Keleminca i onog što je on izvodio ovog vikenda u Zagrebu zaista nije do kraja jasno zbog čega je MUP uopće dopustio takvo okupljanje.

Naravno, i to je jako dobro i za hrvatsko društvo i za hrvatsku politiku, ni od Radničke fronte, ni od plenumaša s Filozofskog, a niti od Nove ljevice neće biti ništa. U prva dva slučaja u najvećem dijelu stvar o mlađim ljudima većinom uglavljenim na državnu plaću, a u trećem većinom o skupini intelektualaca čiji konkretni politički aktivizam nikada nije otišao dalje od toga da povremenu u kakvom političkom tjedniku s visoka pljucnu po SDP-u. Među njima ima aktivista koji se profesionalno bave ljudskim pravima, ali to je sasvim druga disciplina od osnivanja i građenja političke stranke.

Osim toga, zajednički je nazivnik svih ovih skupina da radnika – dakle pripadnika onog mističnog svjetskog proletarijata na kojeg se stalno pozivaju – sreću samo kada imaju radove u kući ili kada po špeceraj svrate u neki od trgovačkih centara. Mimo toga, oni koji zaista žive od svog rada – posebno ako se radi o neobrazovanima s minimalnim plaćama – u pravilu ih apsolutno ne zanimaju. Puno je lakše naime sjediti u toplom kabinetu okružen knjigama i mudrovati o stvarnom i izmišljenom ustašluku nego se usuditi recimo stati rano ujutro na kakav sanduk ispred neke tvornice pred stečajem – i pokušati se obratiti onima o kojima, u stvari, ne znaš apsolutno ništa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka