Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Zašto Milanović i Bernardić ne poziraju zajedno?

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2019. u 14:08 2019-08-26T14:08:36+02:00

No, postoji jedna čudna okolnost u cijeloj toj nanovo propupaloj ljubavi: Milanović i Bernardić gotovo nigdje nisu zajedno

Kandidat SDP-a za Pantovčak Zoran Milanović, evo, izjavljuje da je njemu jedini cilj - pobjeda. Njegova se kampanja zahuktala, vrlo oštro kritizira i premijera i predsjednicu, pogotovo na svjetonazorskim temama i odnosu prema manjinama, odnosno svim negativnim društvenim pojavama, napadima na Srbe i općenito klimi u društvu.

Obećaje »normalnu Hrvatsku«, i uvjeren je da će se u drugi krug svakako ući »s nekim postotkom«, a potom mu je imperativ - pobjeda.

Sada je u kampanju uključio i suprugu Sanju, uz objave na društvenim mrežama gdje kaže kako ga veseli svaka podrška njegovoj kandidaturi, ali Sanjina najviše, svih ovih godina. Istovremeno, predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručuje kako je potpuno nevažno tko će biti Milanovićev protukandidat u drugome krugu - jer on će biti pobjednik.

Obojica su intenzivno u kampanji i na terenu, ponavljajući podršku jedan drugome, odnosno SDP-a Milanoviću, a Milanovića njemu na čelu SDP-a. No, postoji jedna čudna okolnost u cijeloj toj nanovo propupaloj ljubavi: Milanović i Bernardić gotovo nigdje nisu zajedno. Tako je primjerice na Ljetnoj školi Socijaldemokratskog foruma mladih u Rijeci najprije jedan dan došao Zoki, a Bero tek sljedeći; dok je Milanović bio ovog vikenda u Varaždinu, Bernardić je bio u Koprivnici i Vrbovcu; prošlog vikenda kad je Bero bio u Barbanu, Milanović je bio u Novoj Gradiški, itd. Njihova ljubav i međusobna lojalnost naprosto cvjeta, ali njih dvojica se zapravo izbjegavaju. Ni pozivi za novinare ne stižu s iste adrese: kretanje šefa SDP-a najavljuje stranački PR, dok pozivi za kandidata Milanovića dolaze s druge adrese. Milanović ima svoj zaseban tim i zaseban stožer, a već se nekoliko puta dogodilo i da potpuno različito govore o istim temama, primjerice o legalizaciji marihuane - SDP je za, i čak piše novi zakon koji uskoro planira uputiti u proceduru, a Milanović je protiv, i to je jasno rekao.

Uz to, Milanović je nekoliko puta rekao kako kao predsjednik države neće biti saveznik sadašnje parlamentarne oporbe, odnosno da neće koristiti tu funkciju za oporbeno polemiziranje s Vladom pod svaku cijenu. Ne vidi tu dužnost kao dnevnopolitičku, nego kao nadstranačku, što i treba biti s obzirom na činjenicu da predsjednik Republike ionako mora stranačku iskaznicu staviti u mirovanje kao preuzme ured na Pantovčaku, no u SDP-u kipte zbog takvih izjava. Kao što se točno zna čija je Kolinda Grabar-Kitarović, jednako tako oni očekuju da se zna i čiji je Zoran Milanović, ako se preseli u predsjedničke dvore.

No, doista, čiji je kandidat Milanović? Nominalno SDP-ov, a uskoro bi mogao biti i HSS-ov, IDS-ov i Glasov na formalnoj razini. No, neki u SDP-u skloni su tvrditi da on zapravo nije kandidat SDP-a, nego da samo »ima podršku« stranke, kako je Glavni odbor i izglasao svoj zaključak. U politikama koje najavljuje i promovira, Milanović se u mnogočemu razlikuje od SDP-a: iz njegova stožera uporno objašnjavaju da se ne radi o klasičnom kandidatu ljevice, odnosno socijaldemokrata, nego da je riječ o politici novog kursa liberalne i građanske Europe, dakle o progresistu koji ne robuje starim obrascima na kakvima su desetljećima funkcionirale socijaldemokratske stranke, nego napretku kao takvom, uz jednaka prava za sve manjine i socijalne grupe. Uz to, Milanović se želi predstavljati kao osviješteni domoljub, a to je tema koja ostale iz te stranke manje zanima. Mnogima u SDP-u se to podrazumijeva, s obzirom da se antifašizam borio i za Hrvatsku, ne samo za ideologiju, pa ne razumiju zašto bi Milanović o tome naglašeno govorio, osim ako se ne želi svidjeti i dijelu desnog biračkog tijela.

U svakom slučaju, Milanovićeva kampanja je bitno odijeljena od stranke koja ga je nominirala, a vrlo često su i poruke suprotstavljene. Na trenutke čak izgleda kao da se njih dvojica ni ne trude sakriti da samo deklarativno podržavaju jedan drugoga, pa to zaista izgleda kao jedan igrokaz. Njihovo kvazi-zajedništvo nigdje se suštinski ne manifestira, čak ni na zajedničkim fotografijama.

Tihana TOMIČIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.