Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 4n
Sutra: 18° 18° 4n
20. listopada 2019.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Zašto je Kolinda Grabar - Kitarović morala popustiti?

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2018. u 18:37 2018-12-15T18:37:00+01:00

Velika metla proradila je na Pantovčaku: predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović shvatila je, očito, da novu izbornu pobjedu neće moći izvojevati bez podrške HDZ-a i njegove stranačke mašinerije, a da bi obnovila dobre odnose s Andrejom Plenkovićem, nužno je da svoj ured očisti od Karamarkovih i Vasinih kadrova.
Stoga je predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić već dao ostavku, zbog svoje povezanosti s aferom SMS koja je počela ozbiljno ugrožavati i reputaciju same predsjednice, a spominje se da bi mogli otići još neki važni ljudi iz njezina tima, poput savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića.
Osim što se za novu kampanju mora i sama radi sebe riješiti svih negativnih repova i afera koje je prate – nju ili članove njezina tima – i u kampanju ući čistih ruku kako bi imala šansu za pobjedu, čini se da je Kolindi Grabar-Kitarović postalo jasno i da u srazu s umjerenim desnocentristom Plenkovićem njoj bliska desna struja HDZ-a predvođena Milijanom Brkićem opasno gubi.

Uostalom, mnogi njezini prijatelji su u problemu: sam Brkić je pred odlaskom i kapitulacijom, Zdravko Mamić je u BiH itd. A tko bi htio biti uz luzere, posebno uoči nove kampanje? Zato je više nego primjetan povratak Kolinde Grabar-Kitarović u okrilje mainstreama HDZ-ove matice, koja joj ujedno u ovom trenuku ionako jedina može i isfinancirati kampanju, i izvući birače na izbore.

Prvo je prije dva dana potpuno istim riječima kao Plenković komentirala aferu s avionima F-16, potom su jednako tako bili do u zarez unisoni oko samog odlaska Galića, a za očekivati je da istupi predsjednice i premijera idućih dana i mjeseci budu i još usklađeniji. Htjeli to ili ne, jedan bez drugog ne mogu, i ipak dolaze iz iste stranke. Stoga je više nego jasno da su postigli dogovor, i da će HDZ podržati Kolindu, a ona će se zauzvrat udaljiti od »zločeste djece« iz desne struje HDZ-a.
Čini se da je Grabar-Kitarović zadnjih mjeseci samo pokušavala bildati mišiće, forsirajući sukobe s premijerom, koji su bili eskalirali tijekom ljetnih mjeseci. U međuvremenu ju je čak u svoju stranku zvao i Milan Bandić, i govorilo se da bi u kampanju mogla ići kao nezavisna kandidatkinja.

No, sigurno je sigurno, i Kolinda Grabar-Kitarović morala je tražiti pomoć onoga tko u ovom trenutku diktira odnose na političkoj sceni i jedini ima stvarnu moć, a to je predsjednik Vlade i šef HDZ-a, koji je već uspio prilično neutralizirati i Milijana Brkića. Svjedočili smo tome da je Brkić reterirao na raspravi o deklaraciji o BiH, i da baš i nije tako snažan superheroj kakvim se donedavno pravio. A jednako tako ni Kolindin mandat, bez obzira na njenu trenutnu globalnu popularnost i sretne nogometne dane iz protekloga ljeta, nije baš zacementiran. Trebat će na tome još dosta raditi. A bez moćne partije nema pobjede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.