Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Politika na trapezu

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Realno, Hrvatska nije zemlja-slučaj

TIHANA TOMIČIĆ Realno, Hrvatska nije zemlja-slučaj
TIHANA TOMIČIĆ Realno, Hrvatska nije zemlja-slučaj
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2019. u 15:04 2019-08-30T15:04:00+02:00

Ovakve pojave nasilja prema pripadnicima manjina treba osuditi, svaki dan glasno i jasno, uz to državne institucije trebaju postupati, policija treba reagirati, a prema počiniteljima trebaju se voditi objektivizirani i pravovremeni postupci

Čini se da su proteklih dana svi pomalo pretjerivali, i političari, i mediji, i sudovi, i tužiteljstva, pa se razmahala gotovo pa histerija oko napada na pripadnike manjina, ali i pravosudne reakcije na njih. Nakon napada u Uzdolju i poziva premijera Plenkovića da se svako nasilje drastično kažnjava, izrečene su i neke pretjerane mjere. U strahu da ne ispadne da se nasilje zataškava, počelo ga se predrastično kažnjavati.

Doduše, upravo primjer Uzdolja gdje se pokazalo da organizirana skupina iz redova Torcide namjerno obilazi mjesta gdje se skupljaju pripadnici manjina, pa se pokazalo da su stajali i iza napada na Braču, dokaz je da pritisak represivnog aparata ne smije sada nestati. No, neki drugi primjeri pokazali su da se počelo puhati i na hladno, što je također loše, jer podlijeganje dnevnopolitičkim impulsima u pravosuđu nikad nije korisno.

U sve se bio zdušno uključio i SDSS, čiji je čelnik Milorad Pupovac doista ovih dana izgovorio potpuno neprimjerenu tezu o tome da ga današnja Hrvatska podsjeća na NDH, dok je istovremeno i sam i dalje dio vladajuće koalicije s HDZ-om. Pupovac je počeo koristiti vrlo teške riječi. Zato se doista može reći da je na početku jučerašnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković reagirao ispravno kad je osudio svako nasilje i pozvao na daljnje brzo postupanje policije i pravosuđa u svim takvim slučajevima, ali i i jasno osudio Pupovčeve izjave. Iako bi njegova Vlada pala, među ostalim, i bez glasova manjinaca, nije kalkulirao s tim, nego je jasno rekao da je usporedba sa zločinačkom tvorevinom NDH nedopustiva i da, što je još važnije, današnja Hrvatska nema nikakve veze s NDH jer je nastala na temeljima antifašističke borbe i Domovinskog rata.

Iz svega onoga što se jučer događalo oko SDSS-a jasno je da je prije te izjave obradio i očekivani razgovor s čelnicima SDSS-a: oni su najprije sazvali press konferenciju, da bi je potom otkazali, i na kraju se obratili samo šturim priopćenjem u kojem su poručili da podržavaju brzo i efikasno postupanje državnih institucija, te da su zabrinuti zbog kampanje koja se vodi protiv medija što pišu o tim pojavama. Evidentno je da je Plenković Pupovcu objasnio da je sada trenutak da se stane s daljnjim dokazivanjima i govorancijama na tu temu, i da svako dolijevanje ulja na vatru mora prestati. Vrh državne vlasti dao je vrlo jasne koordinate svoje politike po tom pitanju, i očito je zajedno ocijenjeno da je sada - dosta. Iako su manjinci, a posebno SDSS, i aktualna vlast zapravo spojene posude, jer nema jednih bez drugih, ocijenjeno je da strasti treba smiriti.

Realno, Hrvatska i nije nikakva posebna zemlja-slučaj. Ovakve pojave nasilja prema pripadnicima manjina treba osuditi, svaki dan glasno i jasno, uz to državne institucije trebaju postupati, policija treba reagirati, a prema počiniteljima trebaju se voditi objektivizirani i pravovremeni postupci. I to je sve. Bilo kakva histerija s jedne ili s druge strane samo dalje generira nove napetosti, sukobe ili napade. Sustav ipak štiti sve građane, bez obzira na nacionalnost, i zazivanje bilo kakvog bezvlađa nije nikome u interesu. Dovoljne su nam antisistemske stranke koje bi ukidale cijepljenje djece, državne mature, kandidirale iste ljude za funkcije šefa države i predsjednika vlade, zabranjivale druge političke stranke i slično. Svi oni koji pokušavaju dokazati da državni sustav uopće ne funkcionira, ipak pretjeruju.

Zato je dobrodošlo Plenkovićevo smirivanje strasti. Atmosfera u kojoj bilo tko treba tražiti svoja prava na ulici, bio manjinac ili pripadnik navijačke skupine, loša je i za državnu vlast, i za aktere takvih okupljanja. Primjeri nasilja ipak su sporadični, i za nadati se da predstojeća predsjednička kampanja neće opet završiti rastom tenzija i dodatnim slučajevima nasilja. Da su pouke izvučene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.