Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Uvodnik

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Plenkovićevi otpisani

Stevo Culej / Foto Patrik Macek/PIXSELL
Stevo Culej / Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2019. u 17:12 2019-11-14T17:12:00+01:00

Možda bi velik dio HDZ-ovaca još uvijek htio da tom strankom vlada ekstremna desničarska ekipa koja će mahati trobojnicama s grbom s prvim bijelom poljem i pjevati ZDS pjesmice, ali to ne želi ni Europa, a ni - što je najvažnije - velika većina Hrvatske

Prije nekoliko tjedana, kad je bjesnila kriza u odnosima HDZ-a i HNS-a, i kad je izgledalo da Vlada može pasti, najava da neki HDZ-ovac neće u Saboru glasati za Plenkovićev proračun, ili bilo koji drugi zakonski prijedlog, bila bi razlog za ozbiljnu zabrinutost premijera. No, danas kad je koalicija resituirana, Andrej Plenković može si mirne duše dopustiti da u parlamentu ostane bez ruke Steve Culeja.

Dapače, da se raduje da takva ruka neće podržati njegove prijedloge. Poznato je da je zastupnik Stevo Culej zadnjih dana javno rekao kako ne namjerava podržati Vladin prijedlog novih blagdana, i to zato jer Dan antifašizma ostaje praznik. Stoga se danas očekuje da to na glasanju i potvrdi.

A inače, riječ je o zastupniku koji je u hrvatskoj javnosti najpoznatiji po fizičkom napadu na Ivana Pernara: »Jesam ja krvave gaće na Velebitu nosio zbog tebe, balavac«, vikao je na Pernara nakon jednog od njegovih performansa, a potom ga i fizički napao.

Pisalo se i o tome da mu je sin opetovano dobio posao u policiji, mada je prije toga bio udaljen s posla jer je dvaput kažnjavan zbog povreda službene dužnosti. Drugi njegov sin bio je prisutan u trenucima raznih uličnih tučnjava po Vinkovcima, i također ima nekoliko prijava. Ekstremnom kakav jest, njemu osobno nije mio Milorad Pupovac - i s njim je imao incident, a jednako su mu nesimpatični i građanski aktivisti, na koje također voli vikati. Nakon što su ga novinari zadnjih dana pitali što će učiniti ako ga izbace iz HDZ-a, odgovorio je pokazujući mišiće: »Od volje im, k’o Šokcu post«, rekao je Culej. Riječju, nije njega briga ni za što.

Srećom, u HDZ-u su dovoljno pametni da ga zbog ovakvih neposluha ne isključuju nego - otpisuju. Znaju da će mu isključivanje iz stranke samo raditi reklamu u desničarskim krugovima, pa ga vjerojatno niti nakon današnjeg dana neće formalno izbaciti iz partije. Ali će praktički prestati funkcionirati kao dio te »zajednice«.

I takva odluka je jedina moguća - bez obzira na rizik za vlastiti rejting unutar HDZ-a, Plenković se mora riješiti i Culeja i svih drugih sličnih ekstremista planira li ostati pri ambiciji da i dalje vodi izvršnu vlast u Hrvatskoj. Takvi redikuli i uz to desničarski agresivci, koji misle da je parlament mjesto za viku, vrijeđanje i proklamiranje povijesno preživljenih nazadnjačkih ideja, i trebaju biti trajno marginalizirani. Bilo u HDZ-u, bilo u javnosti općenito. Ali posebno u HDZ-u. Jer bez ozdravljenja HDZ-a u tom smjeru, nema ni dobre europske budućnosti za Hrvatsku.

Zato Plenković, kojeg u internim whatsapp prepiskama njegovi vlastiti stranački ljudi vrijeđaju i nazivaju liberalno-građanskim izdajnikom, bez obzira na vlastite političke bodove u redovima »tih i takvih«, mora nastaviti politiku koja Culeja i razne druge »culeje« jednostavno - otpisuje.

Možda bi velik dio HDZ-ovaca još uvijek htio da tom strankom vlada ekstremna desničarska ekipa koja će mahati trobojnicama s grbom s prvim bijelom poljem i pjevati ZDS pjesmice, ali to ne želi ni Europa, a ni - što je najvažnije - velika većina Hrvatske.

I što se prije Plenković riješi ekstremista u vlastitim redovima, to će i Hrvatska biti zdravija. U tom kontekstu, sad se vidi i koliko je važno da je ipak u Vladi opstala koalicijska kombinacija koja uključuje i HNS kao građansku stranku, a samim time u paketu i manjinske stranke, koje možda ne bi ostale uz Plenkovića da je Vlada samo striktno jednostranačka HDZ-ova.

Sve to zajedno ipak je na stanovit način brana ka jačanju onih desničarskih, ili čak ekstremističkih stavova, koji pozivaju na to da se prestane obilježavati Dan antifašizma, a onda, tko zna, možda jednom i zabrani slaviti. Možda onda kad ulice počnu nositi ime Ante Pavelića, kako to najavljuju čak i neki kvazi-moderni neovisni političari.

Srećom, to se u Hrvatskoj neće desiti. No, desit će se da neki marginalni desni likovi poput Steve Culeja postanu - prošlost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.