Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Jačanje slobodne riječi jedina pomoć Plenkoviću

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2019. u 13:00 2019-09-19T13:00:32+02:00

Umjesto da kažnjava novinare, neka kažnjava nasilnike i dežurne stadionske mrzitelje. Reuters ionako nikad nije moguće zaustaviti, a pogotovo ne u današnje vrijeme društvenih mreža i objave vijesti u realnom vremenu. Pokušaji da se to učini uvijek na kraju propadnu

Mlaki aktualni sat kojem smo jučer svjedočili na početku novog zasjednja Sabora sveo se samo na jedno: oporba je optuživala premijera Andreja Plenkovića za korupciju, a neki od oporbenih zastupnika ustvrdili su i da je upravo korupcija, odnosno zataškavanje korupcije, razlog zbog kojeg se pojačava pritisak ove vlasti na novinare i medije.

Naravno, povod za to je slučaj Duhaček, gdje smo doista svjedočili nezapamćenom odnosu policije i suda prema jednom novinaru koji kritički piše o ovoj Vladi i premijeru, a koji oporba sad koristi za napad na premijera, pa tako čak i njihov predsjednički kandidat Milanović tvrdi da je riječ o zlu koje kreće iz same srži HDZ-ove vlasti, koju naziva režimom, prema slobodi novinara.

Slučaj Indexovog novinara nažalost nije ni prvi ni usamljen, vidjeli smo već slučaj novinarke Đurđice Klancir koju je također policija legitimirala usred redakcije. A jednako tako ni optužbe za korupciju prema Plenkoviću nisu neosnovane - on je morao natjerati svoje vlastite ministre Kuščevića, Gorana Marića, Žalac i Tolušića da odu upravo zbog optužbi za korupciju.

Na kraju, sve se svodi na osnovno pitanje: imaju li mediji i novinari u ovoj državi slobodu da o tim aferama slobodno pišu, bez straha da će ih privesti policija ili da će ih svaka šuša sudski goniti za »sramoćenje« i ostale odredbe iz zakona koji pokrivaju to područje.

Ono što je činjenica jest da je naplata duševnih boli za »sramoćenje« postala isplativi biznis, a apsurd cijele priče jest u tome da je tadašnja SDP-ova koalicijska vlada, nakon nekih sličnih slučajeva u svoje vrijeme imala odličan povod da predloži izbacivanje iz Kaznenog zakona ne samo djelo sramoćenja, već i ostalih dvaju kaznenih djela »protiv časti i ugleda«, uvrede i klevete, međutim, postupili su suprotno i preformulirali kazneno djelo sramoćenja u teško sramoćenje, nakon čega je novinara nešto teže osuditi za to djelo, ali je to i dalje moguće. A uza sve to, u kaznenom zakonu ostavili su uvredu i klevetu.

I to je prostor u kojem protiv novinara »operira« svaka vlast. Slučaj Duhaček samo je ekstenzija takvog gledanja na slobodu javne riječi - on je optužen i proglašen krivim zato jer je na društvenim mrežama podrugljivo komentirao rad policije, a odnos policije prema njemu, kad je uguran u ćeliju bez prava da zna o čemu je uopće riječ, nakaradan je dokaz kako »vlasti« tretiraju slobodu govora.

I tu Plenković objektivno jest u problemu; doista je u svojoj Vladi imao već previše ministara sklonih korupciji, dok s druge strane tvrdi: nađite mi jednog novinara kojem sam rekao kako da piše. Nitko mu ne vjeruje, čak i ako ne laže, i naravno da oporba na tome poentira.

No, ako se želi oprati od optužbi »da je Sanader po korupciji za njega mala beba«, kako su jučer SDP-ovci tvrdili, on ima vrlo lako rješenje: liberalizirati zakone koji govore o slobodi medija i novinara, dokinuti sramotnu odredbu koja vodi ka tome da su novinari sada po sudovima više nego ikad, sa više nego ikad osuđujućih presuda, i u praksi pokazati da mu pritisak na medije u cilju zataškavanja afera nije nikakva agenda, nego da je dapače normalan europski političar koji može otrpjeti karikaturu svog lika u novinama i razne druge »plenkologije«.

Ako negdje želi vježbati strogoću, neka to bude ZDS: rast slučajeva nasilja nad pripadnicima manjina, uz žmirenje sudova na pojavljivanje ustaškog pozdrava na stadionima i ulicama, odličan je teren da dokaže da njegova Vlada, uz solidne makroekonomske pokazatelje i rast plaća, ima i normalno građansko lice.

Umjesto da kažnjava novinare, neka kažnjava nasilnike i dežurne stadionske mrzitelje. Reuters ionako nikad nije moguće zaustaviti, a pogotovo ne u današnje vrijeme društvenih mreža i objave vijesti u realnom vremenu. Pokušaji da se to učini uvijek na kraju propadnu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.