Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
24. siječnja 2020.
Politika na trapezu

kolumna KOMENTAR TIHANE TOMIČIĆ Plenković na tapetu

foto: Darko Jelinek
foto: Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2019. u 21:03 2019-09-02T21:03:09+02:00

Sada SDP čeka i odgovor Ustavnog suda na dopis poslan početkom srpnja kojim je zatraženo da taj sud zaštiti ustavnost i najviše vrednote Ustava. S obzirom na to da se sve ovo izravno tiče uloge premijera Plenkovića u jednom od najvećih političkih slučajeva u mandatu njegove vlade, slučaja Agrokor, itekako je važno kakav će se zakon izglasati i kako će reagirati Ustavni sud.

Jedna tema mogla bi dominirati političkim eterom čim se ponovno sastane Sabor, te time postati glavna tema ove jeseni. Naime, čak tri prijedloga izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa najesen će se naći pred zastupnicima, a bit je tih izmjena, kad je riječ o oporbi, da se izvršnoj vlasti onemogući da svojevoljno manipulira pritiskom na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, koje odnedavno vodi Nataša Novaković.

U ovom je slučaju posve nebitno ime osobe koja vodi to tijelo - bit je da vlast želi onemogućiti rasprave o sukobu interesa, ma tko Povjerenstvo vodio, jer je svima u poziciji političke moći jasno koliko je to tijelo bitno za karijere i sudbine vodećih ljudi na vlasti. Sjetimo se samo pada Tomislava Karamarka nakon što je Povjerenstvo konstatiralo njegov sukob interesa oko Ine i njegove supruge, nakon čega je njegova karijera doslovno doživjela strmoglavi pad, i dosad se nikad od toga nije oporavio mada sada hrabro najavljuje povratak na čelo HDZ-a iduće godine, kad se održavaju izbori u toj stranci.

Sve je zakuhano krajem svibnja kad je premijer Andrej Plenković zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva iz tog postupka. Naime, Povjerenstvo je trebalo odlučivati je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, a Plenković je uzvratio zahtjevom za njezino izuzeće tvrdeći da je i sama u sukobu interesa jer je i sama od 2006. do 2018. bila zaposlena u HUP-a, a s obzirom da je Agrokor član HUP-a i da je jedan od osnivača HUP-a Ivica Todorić koji je bio počasni predsjednik HUP-a, tražilo se da se ona izuzme iz odlučivanja o tome. SDP je potom napisao svoj novi prijedlog ovog zakona koji čeka jesen, a koji predviđa da odluku u ovakvim situacijama na kraju donosi tročlano vijeće Visokog upravnog suda, i to u roku od osam dana, kako bi se iz odlučivanja izbacila politika.

Sada SDP čeka i odgovor Ustavnog suda na dopis poslan početkom srpnja kojim je zatraženo da taj sud zaštiti ustavnost i najviše vrednote Ustava. S obzirom na to da se sve ovo izravno tiče uloge premijera Plenkovića u jednom od najvećih političkih slučajeva u mandatu njegove vlade, slučaja Agrokor, itekako je važno kakav će se zakon izglasati i kako će reagirati Ustavni sud. Za očekivati je, naravno, da SDP-ov prijedlog zakona padne u Saboru zbog HDZ-ove većine, no u tom slučaju oporba će imati snažne argumente da ustvrdi da je to samo politička obrana Plenkovića, a da je istina o Agrokoru nešto sasvim drugo. Isto je i s Ustavnim sudom - on nema rok u kojem mora odgovoriti, no ako bude ignorirao zahtjeve oporbe, bit će jasno kojim će oružjem SDP »pucati« na Plenkovića u Saboru, i to u vrijeme predizborne kampanje za predsjedničke izbore.

Jednako tako, SDP će uputiti i prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji će predvidjeti da Porezna uprave zajedno s USKOK-om analizira porezne kartice dužnosnika, politički istaknutih osoba i onih koji su sudjelovali u procesu pretvorbe i privatizacije, te utvrdi postoji li razlika u količini imovine i primanjima pojedinog poreznog obveznika. Ni taj zakon zacijelo od HDZ-a neće dobiti prolaz, no za opoziciju će rasprava o tome biti odlična platforma za rešetanje Plenkovića, jednako kao i stare garde HDZ-a iz 90-ih godina, da se provjeri i podsjeti tko je sve jamio.

Zadnje što Plenkoviću kao šefu HDZ-a u kampanji za predsjedničke izbore treba jesu ovakve teme, stoga je jasno da će pokušati učiniti sve da se na Povjerenstvu izbjegne rasprava o lex Agrokor, no upitno je hoće li i uspjeti, jer oporbi se u Saboru ipak teško mogu začepiti usta. Tako bi on mogao postati glavna tema predizborne kampanje, mada osobno nije kandidat za Pantovčak, ali zapravo ispada da je premijer u toj kampanji možda čak i »ranjiviji« od predsjednice koju se može napadati da previše cirkusira, no teško više od toga, jer jednostavno nema velike ovlasti. Za razliku od Plenkovića koji postaje glavna meta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.