Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ "Prijateljska vatra" Ivana Penave na gumb ekstremne desnice

Foto Nenad Reberšak
Foto Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2018. u 9:41 2018-09-16T09:41:52+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Treba znati gdje se ispričati kao Momir Karin

I u ovom tjednu, iz raznih je usta ispadao svakojaki organski otpad, ali Momir Karin, stanoviti pomoćnik ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak, proslavio se po tome što je u samo 24 sata svoj istovar sam progutao.

– Jasno mi je danas kako je moj istup bio neoprezan i nepromišljen, ispričavam se – ekspresno je Karin priopćio javnosti nakon što se njegova šefica ogradila od njegove izjave o iseljavanju iz Hrvatske kao manjku domoljublja.

Blaženku Divjak očito je osupnulo kad je njen izaslanik na otvaranju neke škole u Cisti Provo svisoka prozvao građane koji odlaze na rad u inozemstvo da su ili loši Hrvati, ili bijedni pomodari. Za Karina nema trećega kad se »u Hrvatskoj nude plaće od 1.500 eura, stan i hrana, a ljudi svejedno idu van«.

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

– Mi smo devedesetih dolazili ovdje, branili domovinu i nije nam bilo teško. E pa ne bi trebalo danas biti teško ni onima u radnom odnosu jer ostati ovdje nije samo ekonomsko nego i domoljubno pitanje prvoga reda – drsko je opleo gastarbajtere savjetnik za škole.

No, nastavnik filozofije, koji je ravno iz Grubina pokraj Imotskog pozvan u Vladu 2016., u doba Tomislava Karamarka, sutradan je te packe skrušeno povukao. Iz isprike je, doduše, izostavio medije kojima je u svojoj domoljubnoj moralki pod krovom osnovne škole poručio kako su oni »zaduženi da malo svjetlije pišu i da više naglašavaju pozitivne stvari u domovini«. No, kao HSS-ovac, nije se prije prošlih izbora ispričao ni svojoj stranci kad je strastveno pozivao birače da ne glasaju za lijevu koaliciju, nego za Kujundžića i HDZ. Zato ga je Krešo Beljak suspendirao, ali fućkaš to. Momir Karin ostao je u Vladi i kad ju je preuzeo Plenković. Uglavnom, zna filozof iz Grubina gdje se treba ispričati, a gdje ne.

UTORAK Vukovarski čekić za Plenkovića

Foto Nenad Reberšak

Zbog velikog prosvjeda koga je iznebuha sazvao s optužbom da vlasti i kaznene institucije bojkotiraju otvoreni problem ratnih zločina nad Hrvatima u Vukovaru, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u utorak je bio pozvan na sesiju pedagogije.

Preda se su ga posjeli ministar policije Božinović, zatim glavni tajnik HDZ-a Jandroković, onda i politički tajnik Kuščević. U petak ga je prizvao i Plenković. Intervencija najjačih stranačkih snaga pokazuje da se središnjica ozbiljno narogušila na ubod u srce od strane svoga gradonačelnika, dapače, da njegovu akciju smatra dijelom šireg plana za rušenje Vlade.

Penava, međutim, ni nakon pranja glave ne popušta. Tvrdi da su njegove namjere nepolitičke te da je ogorčen na sporu pravdu zbog koje »Vukovarom slobodno šetaju zločinci i smiju se svojim žrtvama«. A uz to puca Plenkoviću u brk prkosne komentare tipa: »Ako HDZ ima problema s otkrivanjem ratnih zločina, ima problema sa samim sobom«, ili »Ako stranci smetaju moja upozorenja, u redu, možemo se i razići«.

Dakle, nikakve koristi od uvjeravanja kako i vrh stranke želi da se zločini iz Domovinskog rata procesuiraju i da krivci odgovaraju. Ni od podsjećanja da postupke ne vodi HDZ nego pravosuđe, da presuda ima, da su neki procesi u toku, ali da dio osumnjičenika nije u Hrvatskoj pa to otežava stvar.

Ispočetka je javnost bila zbunjena oko motiva Penavine »prijateljske vatre«, činilo se da ekipa oko Plenkovića možda pretjeruje. No na dozu opreza ipak je pozivala činjenica da je HDZ-ov gradonačelnik tempirao prosvjed na dan kad se Hvidra u gradu okuplja na svojim sportskim igrama i neposredno prije godišnjice pada Vukovara. No, do kraja tjedna sumnje su sasvim nestale. Radikalna desnica opet udara na Vladu, a Penava im se stavio na raspolaganje. Braniteljske skupine ispostavile su zahtjev premijeru da Pupovca i SDSS izbaci iz koalicije, podrška Penavi stigla je i od Željke Markić, a na prosvjed su se već najavili i autobusi iz Milinovićeve Like.

Plenković im je svima poručio da njemu nitko neće voditi politiku ni birati partnere. Ali o čiju će se glavu sada obiti vukovarski čekić, to je još veliko pitanje.

SRIJEDA Orbanov prijatelj HDZ

Reuters

Orbanovštna je dobila debelu packu od velikog broja zastupnika iz 28 zemalja EU-a kao država u kojoj se gaze prava akademske zajednice, medija, pravosuđa i civilnog društva, a Vlada raspiruje šovinizam, ksenofobiju i antisemitizam. Čak 448 političara s mandatima u Europskom parlamentu glasalo je za rezoluciju protiv Mađarske, 197 ih je bilo protiv, a 48 ih se izjasnilo suzdržanima.

Znači, dvije trećine Europskog parlamenta smatra da Orbanova politika u više bitnih aspekata predstavlja blatantno kršenje temeljnih europskih vrijednosti i da se preko toga više ne može prelaziti bez odgovora. Štoviše, s Orbanom i njegovim Fideszom, dakle sa svojim članom, na ovom je glasanju izrijekom raskrstio i većinski dio Europske pučke stranke, uključujući i predsjednika EPP-a Manfreda Webera. No, HDZ, hrvatska članica Pučana, stao je u Orbanovu obranu.

Svih pet zastupnica i jedan zastupnik koji su ušli u parlament Europe s liste HDZ-a digli su ruke protiv rezolucije i tako se svrstali uz ekstremno desne i populističke stranke koje iz raznih zemalja pokušavaju mijenjati europsku agendu. Kako se takvo pozicioniranje HDZ-a dogodilo »proeuropskom lideru« Plenkoviću, suvišno je nagađati. Mogao je utjecati bar na četvero zastupnika svoje stranke ako već nije na Marijanu Petir i Ružu Tomašić. Ali nije. Veliko razumijevanje za Orbana i talijanskog profašističkog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija izrazila je ovih dana i predsjednica Republike Hrvatske. Znaju li Plenković i Kolinda Grabar Kitarović što rade i kamo guraju Hrvatsku iako ih hrvatski građani za to nisu ovlastili?

ČETVRTAK Agente za korupciju u državne službe

2177561

Ni za koga nije tajna da se u službama i institucijama hrvatske države svašta može ako daš mito. Možeš se zaposliti mimo natječaja. Upisati se na fakultet bez prijemnog. Položiti ispite na kojima se nisi ni pojavio. Obraniti kupljeni diplomski rad. Dobiti novac za posao koji nisi izvršio. Postati invalid ili još veći invalid nego što jesi. Dobiti status branitelja i financijska prava koja uz njega idu i građevinsku dozvolu gdje je gradnja zabranjena. Izbjeći prometnu kaznu za vožnju kroz crveno. I tako dalje, samo mašta je kod nas granica.

Tak poneki otkriveni slučajevi malčice oslikavaju koliko je cijeli sustav prožet korupcijom koja rastače i minimalno povjerenje u pošten život. Zakonitost je da kriminalci iz sustava pljačkaju državni proračun. A sada smo dobili i novu aferu s mirovinama u kojoj USKOK istražuje šeficu Odsjeka za kontrolu podataka zagrebačkog Zavoda za mirovinsko osuguranje koja je klijentima za novac sređivala veće mirovine od onih koje im pripadaju. Ušla bi u sustav za čiju je kontrolu bila zadužena i falsificirala podatke o plaćama.

Operacija je trajala najmanje od 2013. godine, a lopovska usluga koštala je od 1300 do 2000 eura po osobi. Sličan je 2012. bio i slučaj doktora Drage Rubale koji je sa svojom hobotnicom za 1000 do 7500 eura prodavao uvjerenja o invalidnosti, a s time i pravo na invalidske mirovine.

Da država želi, sve bi se to dosta lako spriječilo. Agente u institucije pa testiraj službe. Ali takve ideje im ne padaju na pamet. Pokradeni novac nadoknade ionako porezni obveznici.

PETAK Podiže se spomenik Bandiću

Foto Darko Jelinek

Dobra je vijest da novi veliki projekt priprema Dario Juričan, osnivač Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i autor filma Gazda o Ivici Todoriću i njegovom carstvu. Radni naslov je »Bandić«, a na njemu radi više prekaljenih novinarskih imena. Juričan misli da je novinarstvo jedno od rijetkih zanimanja koja nikad neće propasti jer će društvu uvijek biti potrebno te da su mediji danas jači i utjecajniji nego ikad prije. Sebe, međutim, ne ubraja u novinare, nego u filmaše, ali to je uglavnom netočno. Film je kod njega samo medij kroz koji prezentira javnosti svoje istraživačke nalaze, a oni su u slučaju Gazde bili novinarski do same srži, i po metodi, i po konstituciji.

Čekamo, dakle, »Bandića«. O njemu kao da je sve rečeno svih ovih godina u hrvatskim medijima, ali on i dalje suvereno pobjeđuje na izborima. Hoće li birači postati pametniji i zreliji nakon što im Juričan i njegova ekipa na hrpi pokažu sve elemente priče o upravljanju Zagrebom, tko će ga znati. Juričan ga prerano ne otpisuje, ali se sasvim umjesno šali kad kaže da Bandićeva vlast glavnoga grada »zaslužuje spomenik«. I te kako zaslužuje i jedva čekamo da ga vidimo u njegovom punom i nadam se razornom filmskom sjaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.