Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ U gramzivoj državi ništa od smanjenja poreza

SANJA MODRIĆ U gramzivoj državi ništa od smanjenja poreza
SANJA MODRIĆ U gramzivoj državi ništa od smanjenja poreza
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2018. u 18:29 2018-09-18T18:29:09+02:00

Jeste li se kad zapitali zbog čega svake godine plaćate porez na automobil? Na samu činjenicu da ga posjedujete? Okej, kakva korist još i od tog živciranja. Platiti ga ionako moraš, bez toga nema registracije, daš pare i gotovo. No, kupio si automobil, ovakav ili onakav, i na to si automatski platio i porez, eno ga na svakoj fakturi. Kupuješ gorivo, porez je obračunat i u toj cijeni. Plaćaš cestarinu gdje treba, opet s porezom. Plaćaš parkiranje i kazne ako se švercaš. I zbog čega onda još i posebni porez na automobil? Zar sve ovo prije nije dosta?
Znam, naći će birokracija neko objašnjenje da ti začepi usta, tako je uvijek. Nemoćan si u svakom slučaju. A ovo s automobilima samo je jedan od gomile malih primjera za to koliko nam novca uzima država na otvorene i cijeli niz bolje ili slabije prikrivenih načina.

U Hrvatskoj se oporezuje sve što ti može pasti na pamet, a građani i poslodavci caltaju jer nemaju kud, prvi žive bijedno, a drugi stalno na granici propasti. Dnevnik 24sata izračunao je da radnik s mjesečnom bruto plaćom od 10.000 kuna mora dati državi i svojoj lokalnoj jedinici čak 5.463 kune od toga. Plus, naravno, taj porez na automobil. Plus pretplatu na HRT. Plus stotine prijetećih naknada i pristojbi ako za bilo što zakuca na kakva službena vrata. Više od pola godine kod nas radiš za državu, a ostatak za sebe i obitelj.

Osim svih tih poreza na ovo i ono, u Hrvatskoj imamo obavezu plaćati još 547 davanja koja se ne računaju u poreze, a zapravo to jesu. Na tim kao uzgrednim »sitnicama« država i lokalne jedinice uberu više od devet milijardi kuna godišnje, od čega pet isisaju od poduzeća, a četiri od građana. Martina Dalić pomopozno je obećavala da će drastično srezati te takozvane neporezne ili parafiskalne namete, ali priča je opet ostala na priči. Ministar financija malčice preslaguje i pretače porezne stope, ali sveobuhvatne porezne reforme nema, kao ni upravo nasušno potrebne reforme državne administracije koja bi smanjila trošak za izdržavanje samog državnog aparata.

Zato vječito slušamo poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike kako se u našoj državi ništa nikome ne isplati. To može zvučati pretjerano, ali daleko od toga. Točnije rečeno, ne isplati se pošten rad, onaj koji pedantno podmiruje sve svoje zakonske obaveze. Jer država je kod nas tako skupa, tako hipertrofirana i tako gramziva u svojim apetitima, a pritom je njena usluga tako mizerna, da ljude naprosto nagoni na malverzacije. Evo sitnice: već dva puta otkako je Bandić podigao cijenu tramvajske karte ne 15 kuna, na svoje sam uši čula kako vozači tramvaja putnicima govore neka se slobodno voze bez karte jer nisu valjda »poludjeli toliko platiti«.

Pišem ovo potaknuta pismom Hrvatske udruge poslodavaca ministru financija Zdravku Mariću u kome ga mole da razmotri njihovih 40 mjera za resterećenje gospodarstva i ljudi koji u njemu rade. Inteligentni su to prijedlozi koji bi tvrtkama omogućili da u neto iznosima bolje plate i nagrade svoje zaposlenike kako ne bi bježali u Irsku i da tvrtke same ostanu na nogama. Ali ne vjerujem da će od toga išta biti. Pod jedan, nema smanjenja poreznih davanja dok imamo 555 općina, gradova i županija. A onda možemo o svemu ostalome.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.