Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Sustav na strani zločinaca

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 14:48 2019-02-21T14:48:07+01:00

Neka se svatko sjeti da se sutra užas, kakav se dogodio djevojčici od 14 godina koju je pretukao otac, dvaput osuđivani nasilnik, možda može dogoditi nekome tko je njemu blizak. I kad još – povrh svega – vidimo kako, u slučajevima bestijalnog obiteljskog nasilja, pojedini indolentni, bezosjećajni i drski službenici u institucijama policije, socijalnog rada i sudova – čine sve da odmognu umjesto da pomognu

 

Puna četiri dana trebala su zagrebačkoj policiji da dođe napraviti uviđaj u obiteljsku kuću gdje se dogodio zločin.

I prošli put pisala sam ovdje o istome, o tome kako je pijani otac na uvjetnom otpustu iz zatvora, umirovljeni specijalac Alfi i već dvaput osuđivani nasilnik, pretukao svoju kćer od 14 godina. I to pred sedmogodišnim sinom, dječakom s posebnim potrebama.

Dok je majka ove nesretne djece, bivša supruga ovog zlotvora, ležala u bolnici nakon operacije tumora. I kad je »tata« trebao kod kuće paziti na djecu dok im se mati ne vrati s liječenja. A ta majka morala je iz bolnice pet puta zvati policiju da se pokrene pri čemu su prema njoj još bili i bezobrazni.

Da, to ste već tu vidjeli.

Pa onda... ako nekoga ovo dalje ne zanima, dosadilo mu je, misli da je previše dvaput zaredom, ima prečeg posla i pomišlja – pa zar ova novinarka nema neku drugu temu nego će opet čekićati po istome – neka ne čita dalje. Eto, kažem na vrijeme.

Ali neka se svatko ipak sjeti da se sutra ovakav užas možda može dogoditi nekome tko je njemu blizak. Djetetu iz obitelji. Djetetu bliskih prijatelja ili susjeda s kojima subotom popije kavu i malo popriča o životu.

Ma bilo kojem djetetu koje ne poznamo, ali nam se zgrči želudac kad čujemo kroz kako je gadna iskustva moralo proći. I kad još – povrh svega – vidimo kako, u slučajevima bestijalnog obiteljskog nasilja, pojedini indolentni, bezosjećajni i drski službenici u institucijama policije, socijalnog rada i sudova – čine sve da odmognu umjesto da pomognu.

Pa tako sustav, iliti država, koja će svakoj žrtvi navodno pružiti zaštitu, još dodatno slomi djecu koju je već dovoljno upropastio neki sadist iz najbližeg emotivnog kruga, netko tko ih je trebao voljeti i čuvati. Slomi to i odrasloga, pa kako neće dijete.

Tema, hoću reći, imam na bacanje. Ali ako ovakvu stvar opet pustimo da prođe, kao društvo, kao normalni ljudi, uostalom kao građani koji masno plaćaju sve te službe da ih zaštite kad zlo navali, onda nikad i neće biti drugačije.

Pa je zato nužno ispričati kako se točno razvija ovaj slučaj u toj zagrebačkoj obitelji punoj mrklog jada – samo jedan od gomile sličnih – nakon što je policija nekidan ipak privela oca zlostavljača i odvela ga – kamo? – u Vrapče. U bolnicu za duševne bolesti, umjesto u željezne rešetke.

Dakle, policajci su se napokon pojavili na kućnoj adresi da obave posao koji je, kaže struka, bitno završiti odmah, dok je sve friško, a dokazi još leže naokolo. Ovdje, međutim, od petka ništa, ali eto ih konačno u utorak.

Doveli su sa sobom i počinitelja i s njim ušli u kuću koja je, nakon rastave, popola podijeljena između njega s jedne strane te žene i djece s druge. Otac koji je svoju vlastitu djevojčicu prebio na mrtvo ime, vukao je po asfaltu, okrvavio je, počupao joj pola kose i udarao joj glavom u ogradu, izlazi iz policijskog automobila bez lisica.

Bivši specijalac – koji je svojoj kćeri u petak još i ukrao novčanik sa 800 kuna ušteđevine za maturalac i svim dokumentima – pućka i puši.

Rukuje se s drugim policajcima jer oni prihvaćaju njegovu ruku. Obraća im se kao da su prijatelji, »kolega« ovo, »kolega« ono. Zatim pred policajcima iščupa sa zida i rastrga sliku s vjenčanja koju njegova kći drži u svojoj sobi. Očito je koliko ih se boji.

Majka koja sve to gleda s prozora svojih susjeda, užasnuta novim poniženjem, na to naziva ljude iz važne TV emisije Provjereno. Djeca su kod rodbine, pretučena djevojčica je u depresiji, više ne želi ni prići domu u kome je odrasla. Ekipa s televizije stiže odmah. A čim su policajci spazili novinare, iz kuće izvode počinitelja, odjednom ima lisice na rukama.

Razgovarala sam i s jednom prekaljenom aktivisticom za ljudska prava koja radi na ovom slučaju. U telefon je zaplakala. Kaže mi, alimentaciju je prvi put platio tek iz zatvora, da pokaže kako je dobar i da mu onda odobre uvjetni otpust zbog uzornog vladanja. Zajedničko skrbništvo nad sinom i kćeri već je dobio, iako je osuđivani nasilnik. Pa to je da ti pamet stane.

Jučer je i Županijski sud odlučio da će onaj Daruvarac, koji je u zadarskom kafiću skoro do smrti umlatio 18-godišnju djevojku, čekati pravomoćnu presudu bez ikakvih mjera opreza.

Protiv takvih zaštitnika građana treba uglas vrištati svuda i svugdje. Protiv sustava na strani zločinaca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.